Foto: Reuters/Scanpix

Londonas "Arsenal" komanda svētdien pirmo reizi 20 gadu laikā nekvalificējās UEFA Čempionu līgai futbolā.

Svētdien Anglijas premjerlīgā tika aizvadīta noslēdzošā kārta, kurā "Arsenal" savu skatītāju priekšā ar 3:1 (2:0) pieveica Liverpūles "Everton".

Tiesa, Londonas klubam ar to nebija gana, lai nodrošinātu vietu premjerlīgas kopvērtējuma pirmajā četriniekā un vietu nākamās sezonas UEFA Čempionu līgas turnīrā. "Arsenal" sezonu noslēdza piektajā pozīcijā un tai nākamajā sezonā būs jāstartē mazāk prestižajā UEFA Eiropas līgā.

Pirms tam "Arsenal" prestižajam turnīram bija kvalificējusies 19 gadus pēc kārtas, bet šoreiz neiekļūšana tajā var maksāt aptuveni 50 miljonus mārciņu (58 miljonus eiro), kas tiktu iegūti no balvu fondiem, biļešu pārdošanas un citiem ienākumiem.

Tāpat neiekļūšana UEFA Čempionu līgā uzlikusi papildus spiedienu uz "Arsenal" galvenā trenera Arsēna Vengera pleciem, par kura aiziešanu tiek spekulēts jau lielu daļu sezonas.

Zīmīgi, ka svētdienas mačā pret "Everton" mājinieki jau 14. minūtē palika mazākumā, kad sarkano kartīti saņēma aizsargs Lorāns Kosjeļni, tomēr "Arsenal" tik un tā prata gūt panākumu.

Londonas kluba labā šajā cīņā izcēlās Ektors Beljerins, Aleksis Sančess un Ārons Remzijs, kamēr "Everton" labā goda vārtus iesita Romelu Lukaku.

Sezonu ar uzvaru noslēgusi šīs sezonas čempione Londonas "Chelsea", kas savu skatītāju priekšā ar 5:1 (1:1) apspēlēja pastarīti "Sunderland".

Zīmīgi, ka svētdien savu pēdējo maču "Chelsea" rindās aizvadīja kluba simbols Džons Terijs, kurš karjeru vēl nedomā beigt un vasarā, visticamāk, pārcelsies uz citu vienību.

Tāpat "Chelsea" svētdien izcīnīja savu 30.uzvaru šīs sezonas premjerlīgas turnīrā. Tik daudz panākumu nebija izdevies gūt nevienam citam klubam, kopš šajā čempionātā tiek aizvadītas 38 spēles.

Sezonu ar vēl vienu graujošu uzvaru noslēgusi Totenhemas "Hotspur", kas izbraukumā ar 7:1 (3:0) sagrāva Hallas "City".

Uzvarētājiem trīs vārtus iesita Herijs Keins, kurš ar 26 precīziem sitieniem līdz ar to kļuva par šīs sezonas Anglijas premjerlīgas rezultatīvāko futbolistu.

Zīmīgi, ka priekšpēdējās kārtas mačā "Hotspur" ar 6:1 pamanījās sagraut pagājušās sezonas čempionus Lesteras "City".

Tikmēr iespēju spēlēt UEFA Čempionu līgā nodrošinājušas arī "Liverpool" un Mančestras "City" komandas. Liverpūlē bāzētais klubs sezonas pēdējā cīņā ar 3:0 (1:0) savā laukumā apspēlēja "Middlesbrough", kamēr Mančestras "City" izbraukumā ar 5:0 (4:0) sagrāva "Watford".

Uzvaru noslēdzošajā sezonas kārtā izcīnīja arī Mančestras "United", kas savu skatītāju priekšā ar 2:0 (2:0) uzveica Londonas "Crystal Palace".

Taupoties UEFA Eiropas līgas finālam, kur uzvarētāja iegūs ceļazīmi uz Čempionu līgu, Mančestras kluba galvenais treneris Žuzē Mourinju laukumā laida vairākus rezerves spēlētājus. Komandas vidējais vecums šajā spēlē bija zem 23 gadiem - tik jauns sastāvs "United" komandai premjerlīgas mačā vēl nebija devies laukumā.

Svētdien savu pēdējo spēli pagājušās sezonas Anglijas čempiones godā aizvadīja Lesteras "City", kas savā laukumā nospēlēja 1:1 (0:1) ar "Bournemouth".

Jau iepriekš bija zināms, ka par šīs sezonas Anglijas čempioni kļuvusi "Chelsea", kas premjerlīgas noslēgumā 38 spēlēs ieguva ieguva 93 punktus. Pie 86 punktiem tika "Hotspur", kamēr 78 punkti bija Mančestras "City" kontā. Ceturtā ar 76 punktiem bija "Liverpool", kas kā pēdējā ieguva tiesības piedalīties UEFA Čempionu līgā, bet pirmajam četriniekam ar 75 un 69 punktiem sekoja attiecīgi "Arsenal" un Mančestras "United".

Tikmēr pagājušās sezonas čempione Lesteras "City" ar 44 punktiem sezonu noslēdza kopvērtējuma 12.vietā.

Savukārt premjerlīga jāatstāj Hallas "City", "Middlesbrough" un "Sunderland" vienībām. Šo komandu vietā jaunajā sezonā startēs Anglijas pēc spēka otrās līgas - "Championship" - trīs spēcīgākās vienības. Starp tām jau ir Braitonas un Houvas "Albion", kā arī Ņūkāslas "United", savukārt 29.maijā cīņu par noslēdzošo ceļazīmi aizvadīs Denisa Rakela pārstāvētā "Reading" un Hadersfīldas "Town".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!