Foto: F64

Visticamāk, jau tuvākajā laikā Latvijas Futbola federācija (LFF) parakstīs vienošanos ar biedrību "Latvijas futbola virslīga" par 2019. gada sacensību rīkošanu, bet no nākamās sezonas virslīgas rīkošana pilnībā varētu atgriezties LFF paspārnē.

LFF valde pirmdien, 11. februārī, skatīja jautājumu par LFF un LFV sadarbību 2019. gadā. Kā zināms, ilgu laiku šajā jautājumā nav skaidrības, jo LFF negribēja piekrist LFV prasībām par papildus finansējuma piešķiršanu.

Latvijas čempionāta rīkošanas tiesības pieder LFF. Visi informatīvie, komerctiesību, mārketinga, TV translāciju, kalendāra un citi organizatoriskie darbi uzticēti biedrībai, bet virslīgas čempionāta reglamenta un licencēšanas jautājumi ir uzticēti LFF. Lai gan virslīga pēc tās dibināšanas 2012. gadā cerēja "pilnībā pārņemt augstāko klubu futbola sacensību organizēšanu valstī", tas nav izdevies, bet šogad šim jautājumam "uguni" piemeta virslīgas un LFF strīds par papildus finansējuma prasīšanu no LFF.

Viens no strīda iemesliem bija arī LFV vēlme tiesnešu finansēšanas uzticēšanu LFF, ar ko federācija īsti nebija mierā. Tomēr otrdien LFF valdes sēdē lemts par 105 000 eiro piešķiršanu virslīgas tiesnešu apmaksai, kas ir zināms kompromiss attiecībās ar LFV. Tagad LFF veidos jaunu sadarbības līgumu, ko vajadzētu parakstīt LFV, pēc kā pilnvērtīgi bez jebkādām domstarpībām varēs notikt 2019. gada virslīgas čempionāts.

LFF valdes sēdes sākumā ar UEFA pārstāvis Noels Mūnijs iepazīstināja ar virsorganizācijas redzējumu par futbola attīstību un vietējo līgu attīstību. Kā norāda LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks, UEFA ļāva skaidri saprast, ka ir ieinteresēti sadarbībā ar LFF un nodrošināt virslīgas čempionāta attīstību.

"LFF valdes lēmuma sadaļa ir sekojoša. Pirmkārt, uzsākt sarunas ar UEFA par līgumprojekta izstrādi virslīgas čempionāta ilgtermiņa attīstībai. Otrkārt, noteikt tādu kā pārejas periodu, bet šobrīd slēgt līgumu ar LFV uz nosacījumiem par komerctiesību deleģēšanai tādā apjomā, kā iepriekšējos gados ar termiņu līdz 2019. 30. novembrim," skaidro Pukinsks. "Vēl valde lēma uzticēt LFF prezidentam uzsākt sarunas un ģenerālsponsora meklēšanu virslīgas čempionātam sākot ar 2020. gada sezonu, bet ceturtais punkts paredz LFF nodrošināt tiesnešu un inspektoru darba samaksu 2019. gada ietvaros."

Tiesnešu un inspektoru darbības nodrošināšanai LFF nāksies atrast 105 000 eiro šī gada budžetā.

Lai gan iepriekš LFF vadības un LFV pārrunās tiesnešu atalgojums bija viens no strīda iemesliem, LFF valde kā lēmējvara šajā jautājumā sprieda pretēji izpildvarai. Kā skaidroja Pukinsks, valdes lēmums atšķiras no LFF prezidenta un ģenerālsekretāra redzējuma, tomēr valdes vairākums lēma savādāk. Gorkšs neatbalstīja šo priekšlikumu, pret ko iebildis arī Artūrs Zakreševskis.

No Pukinska teiktā līdz galam nav skaidrības par LFV un LFF attiecībām virslīgas jautājumos saistībā ar atbalstītājiem un citām juridiskajām niansēm. "Pagaidām vēl neesam paspieduši rokas. Šobrīd esam sākuši dialogu, lai noskaidrotu, uz kādiem nosacījumiem ir slēgti šie spēkā esošie darījumi. Lai saprastu juridiskās nianses, padziļināti iedziļināsimies detaļās. Valde deva uzdevumu slēgt līgumu, bet mums jāsaprot līgumu saturs, ko virslīga jau ir noslēgusi (ar citiem)."

LVF, nesagaidot vienošanos ar LFF, rudenī noslēdza sadarbību ar "Optibet", kas kļuvis par virslīgas ģenerālsponsoru. Tomēr virslīgas vadītājs Maksims Krivuņecs LFF valdē nav mācējis paskaidrot līguma detaļas, vien zinājis teikt, ka sadarbība noslēgta uz diviem gadiem.

"Turpinām gadu sadarboties kā līdz šim. tad jātiek skaidrībā par modeli, kā strādājam ar UEFA iesaisti. Viņu ziņa mums bija ļoti skaidra – sadarbības partneris ir federācijas," skaidro Pukinsks. Tādējādi atklāts paliek jautājums, kas notiek ar virslīgas piesaistīto atbalstītāju, ja sacensības pilnībā pāriet LFF paspārnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!