"Optibet" futbola virslīgas kluba "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" pussargs Aleksejs Grjaznovs sākotnēji nav noticējis, ka patiešām pirmo reizi karjerā viņš ir izsaukts uz Latvijas futbola izlases treniņnometni, intervijā Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapā atklāja futbolists.

Latvijas izlases galvenajam trenerim Slavišam Stojanovičam nācās veikt korekcijas kandidātu sarakstā gaidāmajām 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm, kad tapa zināms, ka Minhenes "Bayern" vienības pussargs Daniels Ontužāns izlasei nepievienosies. Speciālists viņa vietā izsauca uzreiz divus citus šīs pozīcijas spēlētājus – futbola kluba "Ventspils" pussargu Ingaru Sarmi Stugli, kā arī līdz šim izlases lokā nebijušo Alekseju Grjaznovu.

"Mums Valmierā bija pēdējās kārtas spēles pret "Mettu"," par virslīgas sezonas pēdējās kārtas spēli stāsta Grjaznovs. "Ieguvām sev nepieciešamo rezultātu, svinējām tikšanu Eirokausos savās ģērbtuvēs. Man zvanīja, atbildēju. Zvanīja Ilvars [Rutkovskis, izlases menedžeris – aut. piez.], teica, ka treneris mani aicina uz izlasi. Es nespēju tam ticēt. Man likās, ka tieku āzēts, ka mani vienkārši izjoko. Pats savam kluba trenerim neko neteicu. Pēc zvana man Ilvars piezvanīja arī mūsu kluba prezidentam, kurš tad vēlāk paziņoja to pārējiem komandas biedriem. Mana kluba galvenais treneris [Tamazs Pertija] novēlēja veiksmi nometnē un teica, ka turpmāk būs vēl tikai labāk."

"Valmiera Glass"/ViA vienības sekmīgais starts 2019. gada virslīgas sezonā, Vidzemes klubam izcīnot ceturto vietu un nodrošinot dalību nākamā gada UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā, šogad devis iespējas vairākiem kluba futbolistiem. Līdz šim uz izlasi pirmo reizi izsaukti arī vārtsargs Vladislavs Lazarevs, kā arī pussargi Boriss Bogdaškins un Ēriks Punculs.

"Treneris teica, ka jau sen sekoja līdzi manām gaitām, ka viņš gaidīja īsto brīdi, kad uzaicināt mani uz treniņnometni," klāsta Grjaznovs. "Viņš vēloties mani pavērot klātienē tieši viņa treniņos. Teica, ka mans sniegums kluba rindās uz viņu atstājis labu iespaidu. Treneris saka, ka viņu apmierina manis demonstrētais treniņos. Jāturpina strādāt."

Balsta pussargs šajā virslīgas sezonā aizvadīja 20 spēles, kuru laikā izcēlās arī ar vienu vārtu guvumu. Sezonas izskaņā Grjaznovs izpelnījās arī komandas kapteiņa lomu.

"Izlasē pagaidām tieku gatavots spēlēšanai balsta pussarga pozīcijā. Mans galvenais uzdevums ir iesākt uzbrukumus un dot pienesumu aizsardzībā. Pagaidām treniņos koncentrējamies savas spēles uzlabošanai, bet treneru korpuss pakāpeniski jau sāk mūs gatavot arī tieši Slovēnijai, runā par konkrētiem futbolistiem, piemēram, par Iličiču. Galvenais ir neviena nebīties, būt pārliecinātam laukumā, ticēt saviem spēkiem. Ja visi būsim uz vienas nots, viss būs kārtībā," stāsta Grjaznovs.

22 gadus vecais futbolists līdz šim pārstāvējis vien Latvijas U-19 un U-18 vecuma grupas valstsvienības, abās aizvadot pa divām spēlēm. Grjaznovs virslīgā debitēja 2016. gadā, kad pārstāvēja futbola klubu "RFS", bet vēl 2018. gadā RTU vienības sastāvā spēlēja vien Latvijas 1. līgas čempionātā jeb otrajā spēcīgākajā klubu turnīrā.

"Jā, U-21 izlases kreklā neaizvadīju vispār nevienu pašu spēli. Vienreiz tiku uzaicināts uz U-21 treniņnometni. Veselības stāvokļa dēļ mani no tās nometnes priekšlaikus aizsūtīja mājās. Pirms tam spēlēju vēl jaunāku vecuma grupu izlasēs," atminās futbolists.

Par galveno iemeslu, kāpēc viņš turpinājis karjeru vecumā, kurā vairāki futbolisti izlemj neturpināt karjeru, pussargs sauc vecākus.

"Galvenokārt jau vēlēšanās. Tik daudz gadu biju veltījis futbolam, būtu bijis sāpīgi, ja tā arī netiktu līdz kaut kādam noteiktam mērķim. Arī vecāki mani šajā izvēlē atbalstīja, par ko viņiem paldies. Vecāki ir mans galvenais kompass dzīvē," izsakās pussargs.

Latvijas izlase 16. novembrī Ļubļanā tiksies ar Slovēnijas valstsvienību, bet pēdējo mājas spēli ciklā Latvijas valstsvienība aizvadīs 19. novembrī "Daugavas" stadionā pret Austrijas valstsvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!