Foto: F64
"Optibet" Latvijas futbola virslīgas klubs Jūrmalas "Spartaks" nosūtījis iesniegumu Latvijas Futbola federācijai (LFF) un biedrībai "Latvijas Futbola virslīga", paužot sašutumu par sacensību reglamenta pārkāpumu, pēkšņi mainot spēles mājvietu. Lai gan klubs aicināja maču aizvadīt tam sākotnēji paredzētajā stadionā, "Spartaks" uz maču ieradīsies, portālam "Delfi" apliecināja LFF.

Pirmdien, 15. jūnijā, pēc Covid-19 krīzes sākās 2020. gada Latvijas futbola virslīgas sezona, bet jau pirmās dienas vakarā futbola sabiedrību skāra pirmās peripetijas. 16. jūnijā paredzētajai spēlei starp "Metta" un "Spartaks" bija jānotiek stadionā "Daugava", jo "mettiešu" mājvietā Hanzas vidusskolā šobrīd notiek jaunā seguma ieklāšana, tomēr pirmdienas vakarā spēle pārcelta uz Bolderāju, Daugavgrīvas vidusskolas laukumu.

Portāla "Delfi" rīcībā ir "Spartaks" komandas iesniegums, ko parakstījis Jūrmalas kluba valdes loceklis Edgars Gauračs. Iesniegumā Jūrmalas komanda norāda, ka pirmdien pulksten 16.00 stadionu "Daugava" kā spēles norises vietu apstiprināja spēles delegāts Maksims Raspopovs. Tomēr jau pēc 54 minūtēm Jūrmalas komanda saņēmusi e-pastu no LFF, kurā teikts, ka pieņemts lēmums pārcelt spēli uz Daugavgrīvas vidusskolas stadionu.

"Spartaks" iesniegumā atgādina, ka reglaments neparedz pēkšņu spēles mājvietas maiņu, turklāt sākotnējā spēles vieta un rezerves stadions ir jāpaziņo septiņas dienas pirms spēles. "Lai pārceltu Virslīgas čempionāta kalendāra spēli vai spēles sākuma laiku, ir jābūt nopietnam pamatojumam, ko kalendāra izstrādes laikā nevarēja paredzēt," teikts sacensību reglamentā.

"Šāds lēmums tika pieņemts dienu iepriekš, jo oficiālu iesniegumu no FK "Metta" LFF saņēma tikai vakar," portālam "Delfi" klāsta LFF Sacensību nodaļas vadītājs Artūrs Saļņikovs. "Lēmums bija jāpieņem nekavējoties, taču, ņemot vērā, ka iepriekš bijām saņēmuši iesniegumus par spēļu aizvadīšanu 1. kategorijas stadionā arī no citiem klubiem, uzskatījām, ka šajā situācijā pareizi būtu pieņemt tādu lēmumu, kas attiektos uz visiem klubiem – respektīvi, lai visiem klubiem būtu vienādi nosacījumi."

LFF attiecīgi ieviesa izmaiņas reglamentā, kas ļauj mačus aizvadīt 1. kategorijas stadionos. Tomēr "Spartaks" vērš uzmanību, ka Daugavgrīvas skolas stadions neatbilst pat šīm prasībām, jo laukuma garums ir 98 metri.

"Augstākminēto noteikumu 1. kategorijas stadiona futbola laukuma garumam ir jābūt vismaz 100m, savukārt standarta futbola laukuma garumam Virslīgas spēļu organizēšanai ir jābūt 105m. Papildus futbola laukuma garumam, Daugavgrīvas vidusskolas stadionā pastāv vesela virkne neatbilstību (futbola vārti, ģērbtuves utt.) pat 1. kategorijas stadiona prasībām. Iesniedzējam ir pamatotas bažas par iespējamajiem draudiem futbolistu veselībai, aizvadot spēli Daugavgrīvas vidusskolas stadionā," iesniegumā norāda "Spartaks".

"Spartaks" aicina spēli aizvadīt stadionā Daugava", kā tas bija plānots. "Spartaks" arī uzskata, ka, ja gadījumā "Metta" neierodas uz spēli stadionā "Daugava", tad Rīgas komandai vajadzētu piešķirt tehnisko zaudējumu 0:3 un sodīt komandu ar 700 eiro lielu naudas sodu, kā to paredz Disciplinārais reglaments.

Tomēr vēl otrdien pulksten 12. portālam "Delfi" kluba "Metta" pārstāvis Miks Vilkaplāters apliecināja, ka vienība joprojām grasās spēli uzņemt Daugavgrīvas vidusskolā.

Savukārt "Spartaks" komandas pārstāvis nevēlējās komentēt, kā Jūrmalas klubs grasās reaģēt uz šādu "Metta" vienības nostāju. Tomēr LFF rīcībā esošā informācija liecina, ka Jūrmalas klubs ieradīsies uz spēli Daugavgrīvā.

"Šodien man bija saruna ar FK "Spartaks" ģenerāldirektoru Edgaru Gauraču, ar kuru nedaudz detalizētāk izrunājām radušos situāciju," klāsta Saļņikovs. "Ņemot vērā, ka vakardienas lēmums klubam tika paziņots nepilnu diennakti pirms spēles, līdz ar to ir saprotama kluba reakcija uz paziņojumu par spēles norises vietas maiņu tik īsā laikā pirms spēles. Edgars Gauračs man apstiprināja, ka komanda respektēs Virslīgas organizācijas komitejas lēmumu un ieradīsies uz spēli Daugavgrīvas vidusskolas stadionā."

Jau ziņots, ka "Metta" lēmumu uzsākt sezonu citā stadionā pieņēmusi, jo "Daugavas" stadiona uzturētāji prasa pārāk lielu nomas maksu par spēles uzņemšanu.

"Tāda šobrīd ir finansiālā situācija," aģentūrai LETA atklāja "Metta" līdzdibinātājs Ģirts Mihelsons. "Piedāvājām kompromisu – no 500 līdz 700 eiro "Daugavas" stadionam. Ja viņiem izdevīgāk ir nulle... Stadions bija ar mieru, taču viņiem viss ir jāsaskaņo ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), no kurienes atbildes nav. Nekur neatradīsies tādu summu, kāda šobrīd tiek prasīta par "Daugavas" stadionu."

VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"" pagaidu valdes loceklis Guntis Zālītis portālam "Delfi" apliecināja, ka saistību uzņemšanās vai pārtraukšana jāsaskaņo ar IZM.

"Vairāk nekā divus mēnešus diskutējām ar klubu, kā spēles varētu notikt," skaidro Zālītis. "Mēs piedāvājām trīs cenas. Tikai laukums un piecas ģērbtuves, kas nepieciešamas futbolistiem, tiesnešiem un pašam klubam, varēja maksāt 1200 eiro. Tā ir nosacītā pašizmaksa."

Savukārt "Metta" bijusi gatava maksāt 500 eiro, min Zālītis. Attiecīgā saziņa ar futbola klubu tika pārsūtīta uz IZM, kas gan parasti neizskatot vienošanās zem pašizmaksas vērtības, uzsvēra Zālītis. Viņš kā vienīgais valdes loceklis šādu vienošanos zem pašizmaksas nevar pats apstiprināt, tāpēc taisnība esot gan vienā, gan otrā pusē.

Sarunu ilgumu apstiprina arī Saļņikovs: "Ar FK "Metta" komunikācija par mājas spēļu stadionu bija jau iepriekš, taču klubs līdz pēdējam cerēja, ka situāciju ar "Daugavas" stadionu izdosies atrisināt. Arī mēs no LFF puses vienmēr esam ieinteresēti, lai Virslīgas un arī citu čempionātu spēles noritētu stadionos ar pēc iespējas atbilstošāku infrastruktūru. Tajā pašā laikā piekrītam, ka spēles pārcelšana, informējot pretiniekus diennakti pirms spēles, čempionāta gaitā var tikt pieļauta tikai izņēmuma gadījumos."

Zālītis tieši uzsver, ka spēle noritēs neatbilstošā stadionā, turklāt funkcionārs nepiekrīt Mihelsona vērtējumam par stadionu izmaksām Latvijā.

"Painteresējos pie futbolam tuvu stāvošiem cilvēkiem un ekspertiem no LFF – 1200 eiro nav pati dārgākā cena. Par 500 eiro nav neviena nosacīti virslīgas līmeņa stadiona. Tas, ka atļāva spēlēt Daugavgrīvas vidusskolā, savā mērā nedaudz degradē virslīgu," atzina Zālītis, kurš šo amatu pildīs līdz 24. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!