Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas U-21 futbola izlase ceturtdien priekšpēdējā 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē "Skonto" stadionā ar rezultātu 1:0 (0:0) uzvarēja savas apakšgrupas vicelīderi Izraēlu, ziņots Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapā.

Latvijas izlases vārtu drošība otrajā mačā pēc kārtas tika uzticēta Jānim Bekam, pirmoreiz kopš 2019. gada valstsvienības rindās laukumā devās Dāvis Cucurs, bet debiju izlasē piedzīvoja Markuss Kruglaužs. Ārpus mājinieku pieteikuma šoreiz palika diskvalificētais Maksims Toņiševs, Rūdolfs Oskars Soloha, kā arī Kristers Lūsiņš un Rolands Bočs, kuriem spēlēt liedza savainojums.

Spēles ievadā Latvijas izlase pārliecinoši tika galā ar visiem pretinieku mēģinājumiem uzbrukumā, bet savus pretuzbrukumus pārsvarā centās organizēt caur laukuma labo pusi. Ar vairākām veiksmīgām individuālām darbībām izcēlās Vladimirs Stepanovs un Eduards Daškevičs, kā arī abi Latvijas komandas centra aizsargi. Lai arī Izraēlas komandai piederēja teritoriālais pārsvars, bīstami sitieni pa vārtiem izpalika līdz pat puslaika vidum.

Bekam sava komanda pirmoreiz bija jāglābj 30. minūtē, atvairot sitienu no tuvas distances, bet divas minūtes vēlāk mājiniekus glāba veiksme, kad pretinieki no bīstamas pozīcijas sita vārtiem garām. Turpinājuma šim Izraēlas vienības uzbrukumu vilnim gan nebija, lai gan Latvijas izlases aizsargiem un Bekam allaž bija jābūt modriem.

Uzsākot otro puslaiku, Latvijas U-21 izlasē debitēja Artjoms Puzirevskis, un jau pirmajā puslaika uzbrukumā laukuma saimniekiem izdevās atklāt rezultātu. Lieliski individuāli nospēlēja Stepanovs, ar piespēli atrodot Rihardu Ozoliņu, kurš guva savus pirmos vārtus U-21 valstsvienībā.

Turpinājumā Izraēlas komandas spiediens uz Latvijas komandas vārtiem pakāpeniski pieauga, tomēr mājinieki regulāri atbildēja ar ātriem pretuzbrukumiem. Gana daudz darba vārtos bija arī Bekam. Latvijas izlase par spīti pretinieku uzbrukumiem centās spēlēt ar augstu presingu, ar kuru gan sāncenši pārsvarā tika galā un arvien biežāk nogādāja bumbu mājinieku soda laukumā.

Desmit minūtes pirms spēles beigām Latvijas U-21 valstsvienībā debitēja arī Jegors Novikovs, bet trīs minūtes pirms cīņas noslēguma pirmoreiz laukumā devās arī Artūrs Ostapenko. Kopīgiem spēkiem Latvijas komandai nācās atvairīt daudzus izraēliešu uzbrukumus un centrējumus, kas komandai lieliski izdevās.

Abu komandu pirmā apļa tikšanās reizē pērnajā oktobrī Izraēlas izlase pašā mača izskaņā nodrošināja uzvaru ar rezultātu 2:1. Latvijas izlases rindās toreiz izcēlās Roberts Veips.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas valstsvienība noslēgs 7. jūnijā ar spēli "Skonto" stadionā pret Ungāriju.

Kopvērtējumā pašlaik Izraēla ar 16 punktiem deviņās spēlēs atrodas otrajā vietā, Ungārija ar 11 punktiem astoņos mačos ir ceturtā, bet Latvija ar septiņiem punktiem deviņās cīņās seko piektajā pozīcijā.

Šis ir otrais U-21 Eiropas čempionāts, kura finālturnīram kvalificēsies 16 komandas. Finālturnīrs notiks Gruzijā un Rumānijā. Kvalifikācijā piedalās 53 Eiropas valstsvienības, sacenšoties par 14 vakantajām vietām finālturnīrā. Tam kvalificēsies visu deviņu grupu uzvarētājas, kā arī labākā otrās vietas īpašniece. Pārējās astoņas 2. vietu ieguvējas play-off stadijā noskaidros vēl četrus finālturnīra dalībniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!