Foto: Sanita Ieva Sparāne

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs pēc svarīgās un skaistās uzvaras UEFA Nāciju līgas spēlē Moldovā uzsvēra futbolistu sniegumu laukumā un norādīja uz faktu, ka šobrīd komanda ir izveidojusies vienota, kas spējīga "risināt dažādus uzdevumus".

Latvijas futbolisti piektdien, 10. jūnijā, Kišiņevā ļoti atklātā, uzbrukumiem pilnā cīņā ar 4:2 (2:1) pieveica Moldovu, nostiprinoties UEFA Nāciju līgas zemākās jeb D līgas pirmās grupas vadībā. Latvijai šī bija jau septītā nezaudētā spēle pēc kārtas.

"Spēle mums bija sarežģīta, jo Moldova ir nopietns pretinieks, kurš mums radīja problēmas. Esmu ļoti priecīgs, ka mums izdevās tās pārvarēt, it īpaši uzbrukumā. Un uzvarēt spēli. Tomēr vienlaikus es arī negribu, lai būtu mānīgs priekšstats – bija brīži, kad pretinieks mums radīja diezgan lielas problēmas, tāpēc šī uzvara mums nebija viegla," saka Kazakevičs. "Daudz laika veltījām, lai izpētītu pretinieku. Nopietni izanalizējām. Gribētu atzīmēt futbolistu sniegumu laukumu, jo viņi izpildīja uzdevumus un grūtās situācijās pieņēma pareizus lēmumus."

Kazakevičs izcēla komandas attieksmi un spēju nesalūzt mača sākumā, kad tika ielaisti vārti pēc 11 metru soda sitiena. Latvija pirmā puslaika turpinājumā mērķtiecīgi turpināja savu spēles stilu, un tas ļāva līdz puslaikam gūt divus vārtus, izvirzoties vadībā. "Mēs bijām labi izpildījuši mājas darbu un labi izpētījuši pretinieku, bet galvenie nopelni ir futbolistiem laukumā, kuri parādīja kvalitatīvu sniegumu un spēja realizēt tās lietas, kuras gatavojām uz šo spēli."

Latvijas izlases treneris neslēpa, ka nebija prognozējis tādu vārtu birumu, jo vairāk sagaidīja agresīvu uzbrukumu, daudz cīņas, arī pozicionālās. Tomēr Moldovas ātri gūtie vārti nav ļāvuši domāt par savu vārtu drošumu un nācies iet uzbrukumā.

Komentējot spēles sākumā ielaistos vārtus, Kazakevičs izcēla futbolistu spēju par katru cenu nemesties uzbrukumā un haotiski atspēlēties. "Man tas nebija pārsteigums, jo kopumā pēdējās spēles, kas bija gan, ja tā var teikt, ar lejasgala komandām, pēc scenārija nebija vieglas, bet visas tās raksturoja moments, ka mēs turpinājām (spēlēt savā stilā) un spēles gaitā uzlabojām sniegumu. Man tas bija pozitīvs signāls, nevis pārsteigums. Tas ir viens no aspektiem, kuru esam spējuši uzlabot (pēdējos gados)."

Kazakevičs norādīja, ka šī noteikti bijusi labākā spēle šajā Nāciju līgas sezonā, tomēr vairījās maču nodēvēt par labāko viņa laikā pie Latvijas izlases stūres. Treneris akcentēja, ka katrs mačs ir citādāks, citādāki uzdevumi un arī citādāks spēles stils, tāpēc ir grūti salīdzināt spēli Moldovā, piemēram, ar divām spēlēm pret Turciju iepriekšējā ciklā.

Latvijas izlases vadītājs izcēla Kišiņevas stadiona laukuma zālāju, kas palīdzējis abām komandām rādīt līdzjutējiem skatāmu futbolu. Lai gan laika prognoze vēl dažas stundas pirms cīņas nebija iepriecinoša un solīja pamatīgu pērkona negaisu, spēles gaitā laika apstākļi neiejaucās.

Latvijas izlasei tagad ir viena no ilgākajām nezaudēto spēļu sērijām tās vēsturē, bet Dainis Kazakevičs pie valstsvienības stūres ir divus ar pusi gadus. "Mums ir izveidojies kolektīvs, kas uz laukuma var risināt uzdevumus. Katrai komandai ir kāda spēle, kas ir ne visai laba, bet būtiski prast uzvarēt arī tādas spēles. Ir spēles, kurās neizdodas uzvarēt un neizdodas iegūt vajadzīgo rezultātu, bet ja ir spēcīgs kolektīvs , tad ir spējīgi reaģēt jau tās spēles gaitā, citreiz nākamā spēlē – tas ir mainījies."

"Pēdējā laikā ir stabils sastāvs , vairāk saspēlējušies, spēlētāji nobriedušāki, ticība saviem spēkiem pēc atsevišķām uzvarētām spēlēm. Citreiz var runāt, bet citreiz, kad tu izjūti uz savas ādas tikai to pozitīvo rezultātu, tad tikai vari noticēt. Būtiski saprast, ka tā ir tikai trešā no sešām spēlēm (Nāciju līgas sezonā). Mums viss vēl ir priekšā," Kazakevičs aicina "nelidināties mākoņos", lai gan turnīra kopvērtējumā Latvijai šobrīd ir labas pozīcijas. "Mani iepriecina fakts, ka sākam parādīt, ka esam komanda. Komanda dažādās (spēles) situācijās. Ja iepriekš parādījām, ka esam komanda, kas gatava ļoti pašaizliedzīgi spēlēt, cīnīties, sisties, tad te mēs parādām ar spēles kvalitāti, ka esam spējīgi parādīt kvalitatīvu futbolu šajā līmenī un, pateicoties kvalitatīvam futbolam, uzvarēt."

Latvijas izlase savu jūnija "maratonu" UEFA Nāciju līgā noslēgs nākamo otrdien, kad spēlēs pundurvalsts Lihtenšteinas galvaspilsētā Vaducā. UEFA Nāciju līgas pēdējās divas spēles Latvija aizvadīs septembra otrajā pusē – mājās pret Moldovu un viesos pret Andoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!