Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Skarbus vārdus savas dzimtenes iebrukumam Ukrainā veltījis bijušais Krievijas futbola valstsvienības kapteinis Igors Deņisovs, nosaucot to par šausmām un katastrofu.

Krievijas vardarbīgais un nepamatotais iebrukums Ukrainā norisinās jau ceturto mēnesi un pagaidām nav skaidrs, kad un vai vispār karš starp abām pusēm noslēgsies. Savu sašutumu par Krievijas invāziju kaimiņvalstī sarunā ar žurnālistu Nobelu Arustamjanu neslēpa Deņisovs, kurš visu savu futbolista karjeru aizvadīja dzimtenē, bet profesionāļa gaitas noslēdz 2019. gadā.

38 gadus vecais Deņisovs, krieviem ienākot Ukrainā, esot pieredzējis šoku un šausmas, bet invāziju nosauca par katastrofu. "Nezinu, varbūt mani par šādiem vārdiem ieliks cietumā vai nogalinās, bet saku to, kā patiesībā ir."

Intervijā Deņisovs pauda neizpratni, ka šāda karadarbība vispār vēl iespējama 2022. gadā, turklāt bijušais futbolists nopietni apsvēris pamest Krieviju. Tiesa, to viņš neesot izdarījis, jo mīl savu dzimteni un vēlas, lai tajā viss būtu labi un valdītu miers.

Dažas dienas pēc iebrukuma Deņisovs esot uzrakstījis vēstuli Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam ar aicinājumu izbeigt karadarbību Ukrainā. Tiesa, ikviens krievu medijs, kuru bijušais izlases uzrunājis šīs vēstules publicēšanai, atteicies to darīt.

Kādreizējais futbolists arī slavēja Eiropas Futbola asociācijas savienību (UEFA) par tās lēmumu liegt Krievijas komandām piedalīties tās rīkotajos turnīros.

"Esmu pilnībā pārliecināts, ka tas, kas šobrīd notiek Ukrainā, ir absolūti nepareizi. Iespējams, kaut kas mainīsies tikai tad, ja to vēlēsies visi 140 miljoni Krievijas iedzīvotāju," uzsvēra Deņisovs. Kad vaicāts, kā varētu mainīt krievu nostāju, viņš atbildēja: "Neskatieties televīziju."

Iepriekš Deņisovs publiski nav slēpis atbalstu arī Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļņijam. Arī tagad viņš opozicionāra nonākšanu kolonijā sauc par neizprotamu. "Cilvēks nedrīkst tikt saindēts un ieslodzīts par sava viedokļa paušanu. Tas ir tas pats, ko saku jums tagad, un pēc nedēļas mani nošaus."

Deņisovs kļuvis par vienu no tikai nedaudzajiem Krievijas sportistiem, kuri publiski nosodījuši savas valsts iebrukumu Ukrainā. Kara sākumā Maskavas "Dynamo" futbolists Fjodors Smolovs savā "Instagram" konta profilā publicēja melnu attēlu ar parakstu "Nē karam". Ko līdzīgu publicēja arī Maskavas "Spartak" uzbrucējs Aleksandrs Soboļevs, taču ieraksts drīz vien tika dzēsts.

Krievijas futbola izlasē Deņisovs spēlēja no 2008. līdz 2016. gadam. Pussargs valstsvienības rindās aizvadīja kopumā 54 spēles un piedalījās 2012. gada Eiropas čempionātā, kā arī 2014. gada Pasaules kausā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!