Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) likumdevēji vēlas, lai Baltkrievijas futbola izlase tiku izslēgta no 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra, raksta medijs "Politico".

Baltkrievijas izlasēm un klubiem ļauts aizvadīt mačus, taču ne Baltkrievijā. 2024.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā Baltkrievija tika ielozēta I apakšgrupā kopā ar Andoru, Izraēlu, Kosovu, Rumāniju un Šveici. Kvalifikācijas turnīrs sāksies martā. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Krievija futbola izlase tika atstādināta no starptautiskām sacensībām un netika iekļauta arī 2024.gada meistarsacīkšu kvalifikācijas izlozē.

Vairāk nekā 100 eiroparlamentāriešu no visām lielākajām grupām aicināja Eiropas Futbola federāciju asociāciju (UEFA) izslēgt Baltkrieviju no Eiropas čempionāta atlases saistībā ar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma pastrādātajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

"Faktu, ka Baltkrievijas izlase piedalīsies UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijā, izmantos Lukašenko un viņa propagandas komanda, lai pierādītu, ka viņš ir labi atzīts starptautiskajā sabiedrībā," teikts vēstulē, kas trešdien nosūtīta UEFA prezidentam Aleksandram Čeferinam.

"Tas būtu aizvainojums Krievijas agresijas upuriem Ukrainā un visiem baltkrieviem, kuri bijuši spiesti bēgt no savas dzimtenes, kā arī tiem, kas palika Baltkrievijā un tagad dzīvo bailēs un šausmās," teikts vēstules turpinājumā.

Baltkrievija ir uzskatāma par ciešu Krievijas militāro sabiedroto, ļaujot Krievijai dislocēt bruņoto spēku vienības valsts teritorijā pirms iebrukuma un veikt sauszemes iebrukumu un gaisa/raķešu triecienus no tās teritorijas, bet līdz šim Baltkrievijas karaspēks nav tieši iesaistījies karadarbībā Ukrainas teritorijā.

Pirms kvalifikācijas turnīra izlozes UEFA neesot bijis pamatojuma, lai izslēgtu Baltkrievijas izlasi no 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas, teica Čeferins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!