Rupjībām pārbagātajā Latvijas atklātā hokeja čempionāta piektajā finālspēlē trešdien Liepājā valsts čempioni „Liepājas metalurgs” ar 10:4 (4:1, 4:1, 2:2) sagrāva „ASK/Ogre”, izvirzoties vadībā visā sērijā ar 3-2.

Sērijas līdz četrām uzvarām sestā spēle piektdien, 27.martā, notiks Ogrē. Ja finālsērijā būs nepieciešama izšķirošā, septītā spēle, tad tā 29.martā risināsies Liepājā.

Mačā abu komandu spēlētāji kopā nopelnīja 196 soda minūtes, bet otrā perioda sākumā pēc Liepājas līdzjutēju nesavaldības ogrēnieši uz vairākām minūtēm arī atstāja laukumu. Pēc spēles „ASK/Ogre" hokejisti uz ģērbtuvēm aizgāja, neatsveicinoties no pretiniekiem, par ko čempionāta nolikums paredz sodu.

Šajā „izrādē" par labāko mājinieku rindās tika atzīts Valērijs Fiļimonovs, bet viesiem labākais bija Toms Bluks.

Trīs vārtus uzvarētājiem guva Valērijs Fiļimonovs, bet pa vieniem - Aleksandrs Gorškovs, Toms Zeltiņš, Vents Feldmanis, Edijs Brahmanis, Konstantīns Mihailovs, Aldis Āboliņš un Sergejs Daņilovs. „ASK/Ogre" labā vārtus guva Mihails Kokļins, Toms Bluks, Vjačeslavs Fanduļs un Edgars Adamovičs.

Ogrēniešiem vārtus mača sākumā sargāja iepriekšējo divu spēļu galvenais varonis Kristaps Stiģis, kuru vēlāk gan nomainīja Mārtiņš Raitums, bet liepājnieku vārtos stāv Dmitrijs Žabotinskis. Pirms spēles nebija zināms, vai laukumā dosies pleca traumu guvušais liepājnieku līderis Edijs Brahmanis, tomēr viņš spēlē piedalījās.

Spēle iesākās ar liepājnieku pārsvaru, tomēr pieredzējušie „ASK/Ogre" hokejisti veiksmīgi aizsargājās un tikai reizi mājiniekiem radās reāla vārtu gūšanas iespēja, bet Stiģi pārspēt neizdevās. Ogres hokejisti sestajā minūtē ieguva vairākumu, taču apdraudēt pretinieku vārtus viņiem neizdevās. Savukārt vienādos sastāvos „Liepājas metalurgs" kontrolēja situāciju laukumā. Pāris reizes Stiģis vēl glāba ogrēniešus, bet astotajā minūtē Gorškova pielaboto ripu Stiģis nespēja tvert - 1:0.

Liepājnieki turpināja kāpināt tempu un šoreiz čempioni savas iespējas prata izmantot. 12.minūtē vairākumā precīzs bija Valērijs Fiļimonovs, pēc 31 sekundes Stiģa ieradumu, izslidot tālu uz priekšu metiena laikā, izmantoja „Liepājas metalurgs" uzbrucēji un Toms Zeltiņš raidīja ripu praktiski tukšos ogrēniešu vārtos, bet 17.minūtē Fiļimonovs guva savus otros vārtus mačā un palielināja pārsvaru līdz 4:0.

Pēc ceturtajiem zaudētiem vārtiem Stiģa vietā Ogres komandas vārtos stājās Mārtiņš Raitums. Izmaiņas nedaudz pamodināja „ASK/Ogre" hokejistus, kuri pēdējā minūtē izmantoja vairākumu - precīzs bija Mihails Kokļins.

Otrā perioda sākumā Toms Bluks vairākumā guva ogrēniešiem otros vārtus, taču tas neietekmēja spēles gaitu, jo laukumā turpināja dominēt „Liepājas metalurgs" - pēc pāris minūtēm 35 sekunžu laikā vairākumā Vents Feldmanis un Edijs Brahmanis panāca 6:2.

Taču tad tikai „jautrība" sākās. Sadzērušies Liepājas komandas līdzjutēji šajā brīdī bija uzlējuši alu „ASK/Ogre" galvenajam trenerim Leonīdam Beresņevam, pēc kā Ogres komanda atstāja laukumu. Pēc apmēram 20 minūtēm, kad tika nodrošināta papildus drošība „ASK/Ogrei", komanda atgriezās laukumā un spēle turpinājās.

Taču spēles raksturs pēc šī incidenta bija krasi mainījies, kaut gan trešdaļas 14.minūtē Konstantīns Mihailovs panāca jau 7:2. Ik pa laikam laukumā uzplaiksnīja asumu, spēle ritēja ļoti saspringtā gaisotnē, kas šķiet kulmināciju sasniedza piecas minūtes pirms otrās trešdaļas beigām. Pēc liepājnieku hokejista Aleksejs Bihanova rupjības laukuma vidū izcēlās kautiņš, kā rezultātā lielo noraidījumu (25 minūtes) nopelnīja ogrēnietis Mihails Kokļins, bet „ASK/Ogre" kapteinis Andrejs Ignatovičs saņēma noraidījumu līdz mača beigām (20 minūtes).

Asumi turpinājās līdz perioda beigām, bet pēdējā minūtē, kad komandas bija trīs laukuma spēlētāju sastāvā, Aldis Āboliņš pārspēja Raitumu, panākot jau 8:2.

Trešajā periodā spēle sportisko principu jau bija pazaudējusi un laukumā ritēja īstas „pretinieku medības". Abu komandu spēlētāji centās izprovocēt pretiniekus uz rupjībām, līdz ar to sodīto soliņi reti bija tukši.

Masveidīgākais kautiņš notika pēdējās trešdaļas sākumā, kad uz noraidīto soliņa tika nosūtīti pa četriem spēlētājiem no katras komandas. Vienā no šī kautiņa epizodēm Aleksandrs Kerčs seniors metās aizstāvēt savu dēlu Aleksandru Kerču junioru, un vēlāk tēvs un dēls jau bija divatā pret vienu pretinieku. Asumi uzplaiksnīja ik pa laikam, bet nākamais lielākais incidents bija perioda vidū, kad Andrejs Maslovskis „atrada" bijušo ogrēnieti Ediju Brahmani, un izcēlās nākamais kautiņš. Maslovskis par atklātu rupjību nopelnīja noraidījumu līdz spēles beigām.

Netīra spēle turpinājās līdz pat pēdējai minūtei. Un vēl pēdējā minūtē tiesneši dabūja pa diviem spēlētājiem no katras komandas nosūtīt uz sodīto soliņu. Kopumā ar visiem pārtraukumiem un „ASK/Ogres" hokejistu laukuma atstāšanu spēle ritēja gandrīz trīs stundas...

Atgādinām, ka Latvijas hokeja čempionāta finālsēriju pārliecinoši uzsāka liepājnieki, uzvarot abus pirmos mačos mājās ar 3:2 un 3:1. Tomēr nākamajos divus dueļos sava laukuma priekšrocību izmantoja "ASK/Ogre", gūstot panākumus ar 4:2 un 2:1, un tādējādi izlīdzinot rezultātu sērijā līdz četrām uzvarām - 2:2.

Jau ziņots, ka bronzas medaļas Latvijas čempionātā izcīnīja "Rīga 2000" hokejisti, kuri "mazajā finālā" pieveica Daugavpils "Latgali".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!