Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Bijušajam Latvijas izlases uzbrucējam Sergejam Žoltokam svētdien paliktu 40 gadi, tomēr savā 12 gadus garajā karjerā viņš aiz sevis atstājis neizdzēšamas pēdas.

Žoltoks pēkšņā nāvē mira 2004.gada 3.novembrī, kad viņš Nacionālās hokeja līgas (NHL) lokauta laikā spēlēja Latvijas klubā "Rīga 2000". Baltkrievijas atklātā hokeja čempionāta spēlē Minskā pret vietējo "Dinamo" viņam piecas minūtes pirms spēles beigām palika nelabi un viņš saļima. Vēlāk ārsti noskaidroja, ka hokejistam bija sirds mazspēja.

Pēc traģiskā notikuma Latvijas hokeja veterāni lūdza Rīgas 55.vidusskolu nodēvēt Žoltoka vārdā un tas tika izdarīts. Savukārt Latvijas Hokeja federācija (LHF) izveidoja jauniešu hokeja turnīru, kas veltīts hokejista piemiņai.

Žoltoka cīņu biedrs Latvijas izlasē un Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Artūrs Irbe sarunā ar portālu "Delfi" pastāstīja par uzbrucēju, par viņa ieguldījumu Latvijas hokejā un atcerējās momentus, kas Žoltoku raksturo visspilgtāk.

"Viņš bija cilvēks ar plašu sirdi, sirsnīgs un vērsts uz āru. Ar viņu vienmēr bija patīkama kompānija, jo viņš bija aktīvs un atsaucīgs. Mēs satikāmies tik bieži, cik vien varējām," atcerējās leģendārais Latvijas hokeja vārtsargs.

"Runājot par hokeju, prātā nāk pasaules čempionāti, kur spilgti izpaudās viņa inteliģence un vēlme uzvarēt," turpināja Irbe. "Kāda čempionāta spēlē pret Zviedriju pie rezultāta 2:4 mēs bijām mazākumā un Sergejs pārtvēra ripu un iemeta to pretinieku vārtos, gandrīz izglābjot spēli. Tas parāda viņa raksturu un to, ka viņš nekad nepadevās."

Tāpat kādreizējais Latvijas hokeja vārtsargs atminējās vēl vienu momentu, kurā īpaši izpaudās Žoltoka viltība.

"Pasaules čempionātā spēlē pret Šveici mums bija mazākums, un mūsējais saņēma vēl vienu noraidījumu. Mēs palikām trijatā, bet Sergejs pieprasīja tiesnesim izmērīt pretinieka nūjas izliekumu. Tas mums deva laiku sagatavoties un atpūsties. Pie tam pretinieki par to saņēma noraidījumu un spēlējām mazākumā trīs pret četriem, nevis trīs pret pieciem. Tā izpaudās viņa inteliģence laukumā. Viņš gribēja uzvarēt ar jebkuriem līdzekļiem".

Irbe un Žoltoks NHL laukumos bija pretinieki, un Irbe atzina, ka spēlēt pret viņu nebija viegli: "Konkurenti laukumā mēs bijām NHL, un viņam iemest savējam bija goda lieta. Tāpat arī bija Sandim Ozoliņam, viņš darīja visu, lai gūtu vārtus pret mani. Mums iekšējā konkurence nebija, bet pret Sergeju spēlēt nebija viegli. Tas noteikti. Sergejs nebija fiziski apdāvinātākais, spēlētājs, bet viņš ar meistarību un vēlmi uzvarēt izkaroja sev vietu hokejā."

"Nav vienas lietas, ko Sergejs deva Latvijas hokejam. Viņš NHL bija viens no mūsu muskatieriem. Viņa intelekts, izturēšanās, harizma deva citādāku šķautni hokejā. Viņš bija liela personība un piemērs jaunajiem spēlētājiem. Jaunajiem hokejistiem būtu jācenšas būt tādam, kāds bija Sergejs."

Žoltoks NHL nospēlēja desmit sezonas, pārstāvot Našvilas "Predators", Minesotas "Wild", Edmontonas "Oilers", Otavas "Senators",Monreālas "Canadiens" un Bostonas "Bruins" komandas.

Pavisam NHL regulārajā sezonā Žoltoks aizvadīja 588 spēles, kurās gūti 111 vārti un izdarītas 147 piespēles. Tāpat Žoltoks palīdzējis savām komandām cīņās par Stenlija kausu, aizvadot 45 spēles, nopelnīti 18 (4+14) punkti.

Žoltoks savu palīdzību regulāri sniedzis arī Latvijas izlasei, debitējot 1994. gadā. Pavisam kopā izlases rindās Žoltoks aizvadījis 42 spēles, kurās nopelnīti 50 (29+21) punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!