Foto: AFP/Scanpix

Latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons šonakt piedzīvos savu debiju Nacionālajā hokeja līgā (NHL), dodoties laukumā Bufalo "Sabres" komandas rindās.

Pašlaik 19 gadus vecais Girgensons iepriekš pirmssezonas treniņos un pārbaudes spēlēs izturēja konkurenci par vietu "Sabres" pirmajā komandā, bet tagad viņš iekļauts oficiālajā komandas pieteikumā pirmajai jaunās sezonas spēlei.

Sezonu "Sabres" komanda uzsāks ar izbraukuma maču pret Detroitas "Red Wings" vienību, kas sāksies naktī uz ceturtdienu plkst.3 pēc Latvijas laika.

Līdz ar to Girgensons kļūs par 19. Latvijas hokejistu, kurš spēlējis pasaules spēcīgākajā līgā.

Lai arī ar pilnīgu pārliecību "Sabres" virknējumi pirms sezonas pirmā mača vietējos medijos netiek minēti, nojaušams, ka latvietis spēli uzsāks trešajā maiņā kopā ar savu vienaudzi krievu Mihailu Grigorenko un 25 gadus veco Braienu Flinu.

Tieši šādā virknējumā visi trīs minētie hokejisti aizvadīja rīta treniņu pirms spēles.

"Kas attiecas uz mūsu gados jaunākajiem spēlētājiem, viss tagad būs atkarīgs no tā, kā viņi spēs paveikt savu darbu katrā spēlē un ikvienā treniņā," izteicies Bufalo kluba galvenais treneris Rons Rolstons. "Fiziskajā ziņā Girgensons jau ir vīrietis. Viņš allaž ir koncentrējies. Zinu, ka no viņa pienesums un atdeve būs katrā spēlē. Tieši tas ir tas, ko mēs meklējam."

Girgensons septembrī piedalījās piecās no septiņām savas komandas pārbaudes spēlēm, izceļoties ar trim vārtiem un vienu rezultatīvu piespēli.

"Šis man ir saviļņojošs brīdis, kāds var gadīties tikai vienreiz dzīvē. Koncentrēšos tam, lai mani nepārņemtu emocijas, jo galvenais ir laukumā padarīt savu darbu un izmantot sev doto iespēju," pēc rīta treniņa izteicās pats Girgensons, kurš par nokļūšanu līdz šim brīdim vēlējās pateikties ģimenei un savai vecmāmiņai. Viņa ģimene arī ir ieradusies ASV no Latvijas, lai vērotu spēli klātienē.

"Tas, ka tribīnēs būs mana ģimene, noteikti palīdzēs man spēlēt," izcēla uzbrucējs.

Pagājušo sezonu hokejists, kuru iepriekšējā gada NHL draftā "Sabres" izvēlējās ar augsto 14.numuru, aizvadīja Amerikas hokeja līgas (AHL) klubā Ročestras "Americans". Regulārajā sezonā 61 AHL spēlē Girgensons guva sešus vārtus un veica 11 rezultatīvas piespēles, bet viņa lietderības koeficients bija negatīvs -7. Savukārt trīs izslēgšanas turnīra spēlēs uzbrucējs guva trīs vārtus. Latvietis tika atzīts par visvairāk progresējušo "Americans" spēlētāju.

Jāizceļ, ka pašlaik "Sabres" komandā vairāki uzbrucēji ir savainoti, tāpēc daudzo gados jauno kluba spēlētāju liktenis lielā mērā izšķirsies sezonas pirmajās spēlēs. Nevar izslēgt, ka arī Girgensons laika gaitā var tikt nosūtīts uz AHL, jo starp pašlaik savainotajiem spēlētājiem ir arī augstu vērtētais somu talantīgais malējais uzbrucējs Žoels Armija, NHL jau vairāk nekā 60 spēles aizvadījušais kanādiešu malējais uzbrucējs Markuss Foliņo, kā arī 24 gadus vecais amerikāņu malējais uzbrucējs Korijs Trops, kuram ir 34 NHL spēļu pieredze.

Iepriekšējās divās sezonās "Sabres" komanda nav spējusi kvalificēties Stenlija kausa izcīņai.

Neviens cits Latvijas hokejists šosezon nav NHL komandu pieteikumos. Pagājušajā sezonā Stenlija kausa izcīņas finālsērijā ar Bostonas "Bruins" komandu spēlēja uzbrucējs Kaspars Daugaviņš, tomēr jaunu līgumu Ziemeļamerikā viņam nepiedāvāja un šo sezonu latvietis uzsācis Šveicē. Pirmssezonas sagatavošanās posmā ar NHL vienību Tampabejas "Lightning" bija arī vārtsargs Kristers Gudļevskis, kurš sezonu sāks Austrumkrasta hokeja līgā (ECHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!