Foto: Reuters/Scanpix

Par Latvijas hokeja izlases galveno treneri kļūs kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs, piektdien maksas sadaļā "Vienos Vārtos" portālā "Sportacentrs.com" raksta sporta žurnālists Jānis Matulis.

Žurnālists norāda, ka Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadība ir tuvu tam, lai ar Hārtliju parakstītu līgumu jau tuvākajās dienās, lai gan LHF vadoņi pretendenta vārdu neatklāj.

LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols pirms pāris dienām apliecināja, ka izlases galvenais treneris ir izvēlēts, taču ar viņu notiek līguma saskaņošana, kas ir laikietilpīga. Koziols izvēlētā hokeja speciālista vārdu neatklāja, vien izsakot cerību, ka līguma formalitātes varētu tikt saskaņotas līdz gadu mijai.

Šobrīd 56 gadus vecajam Hārtlijam ir liela pieredze darbā Nacionālajā hokeja līgā (NHL), kur viņš ir trenējis trīs klubus. No 1998. līdz 2003. gadam viņš vadīja Kolorādo "Avalanche" komandu, kurā pirmajās divās sezonās vēl spēlēja Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš. No 2003. līdz 2008. gadam viņš bija Atlantas "Thrashers" galvenais treneris, bet no 2012. gada līdz iepriekšējās sezonas beigām Hārtlijs stūrēja Kalgari "Flames" klubu.

Viņš 2011./2012. gada sezonā strādāja arī Šveices augstākās līgas (NLA) klubā Cīrihes "ZSC Lions", kurā spēlēja Latvijas izlases uzbrucējs Ronalds Ķēniņš, aizvedot komandu līdz valsts čempionu titulam.

Hārtlijs trenera karjeru sāka 1987. gadā, sākumā strādājot ar Kanādas junioru klubiem, bet 1993. gadā viņš pārcēlās uz Amerikas hokeja līgu (AHL), kur vadīja Kornvolas "Aces" un Hēršijas "Bears" komandu, ar kuru 1997. gadā izcīnīja Kaldera kausu.

Savukārt ar Kolorādo "Avalanche" viņš 2001. gadā izcīnīja Stenlija kausu. Tāpat Hārtlijs piecas reizes NHL savus vadītos klubus ir aizvedis līdz izslēgšanas spēļu konferenču fināliem.

Hārtlijs 2015. gadā tika atzīts par NHL sezonas labāko treneri, iegūstot Džeka Edamsa vārdā nosaukto balvu.

Pagājušajā sezonā Latvijas izlases galvenais treneris pasaules čempionātā bija Leonīds Beresņevs, kurš šajā amatā februārī tika apstiprināts trešo reizi karjerā. Beresņevam septembrī vajadzēja vadīt arī valstsvienību 2018. gada Phjončhanas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Rīgā, taču neilgi pirms tā sākuma hokeja speciālists, pēc konflikta ar tā brīža LHF prezidentu Kirovu Lipmanu, no amata atkāpās.

Olimpiskajā kvalifikācijā izlasi vadīja pieredzējušais Haralds Vasiļjevs, taču valstsvienībai pie vienīgās ceļazīmes tikt neizdevās, jo izšķirošajā mačā nācās zaudēt Vācijai.

Savukārt oktobrī LHF ikgadējā kongresā ilggadējais organizācijas vadītājs Lipmans negaidīti zaudēja savu amatu, bet viņa vietā par LHF prezidentu tika ievēlēts Aigars Kalvītis, bet Koziols kļuva par LHF viceprezidentu un ģenerālsekretāru.

Iepriekš Latvijas hokeja kuluāros tika baumots, ka galvenā trenera amatam ir uzrunāti arī Artis Ābols un Ģirts Ankipāns, kā arī vairāki ārzemnieki. Matulis norāda, ka tika izskatītas arī Patrika Ruā un Rona Rolstona kandidatūras, bet par piemērotāko pretendentu kļuvis tieši Hārtlijs.

Latvijas izlase nākamo reizi kopā sanāks vien pavasarī, kad sāks gatavoties pasaules čempionātam, kas maijā notiks Vācijā un Francijā. Novembrī izlase aizvadīja Eiropas Izaicinājuma kausa (EIHC) turnīru Slovēnijā, kurā komandu vadīja Ēriks Miļuns.

Latvijas valstsvienība pasaules čempionātā spēlēs Ķelnē, kur tiksies ar Krieviju, ASV, Zviedriju, Slovākiju, Vāciju, Dāniju un Itāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!