Foto: LETA

Latvijas hokeja izlases vārtsargs Elvis Merzļikins trešdien, 20. martā, oficiāli noslēdza viena gada līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Kolumbusas "Blue Jackets".

Merzļikinam ir tā saucamais "entry level" līgums, kas paredz hokejista atalgojumu 925 000 ASV dolāru apmērā. Visticamāk, Merzļikins jau šajā sezonā dosies uz Klīvlendu, lai pievienotos "Blue Jackets" fārmklubam Amerikas hokeja līgā – "Monsters". Šajā klubā jau spēlē cits latviešu vārtsargs Matīss Edmunds Kivlenieks.

"Elvis Merzļikins ir augumā ražens, atlētisks vārtsargs, kurš rādīja augsta līmeņa sniegumu "Lugano" rindās Šveices čempionātā, un tagad viņš gatavs spert nākamo soli karjerā. Uzskatām, ka viņš šobrīd ir labākais vārtsargs ārpus NHL," saka "Blue Jackets" ģenerālmenedžeris Jarmo Kekalainens.

Merzļikinam pagājušajā nedēļas nogalē noslēdzās spēles Šveices hokeja čempionātā, jo viņa pārstāvētā "Lugano" vienība neiekļuva pusfinālā. Latviešu hokeja vārtsargs nekad nav slēpis, ka pēc šīs sezonas plāno izmēģināt spēkus Ziemeļamerikā.

Tiesa, pagaidām Merzļikins vēl nevar ierasties ASV, jo pagaidām nav nokārtoti visi dokumenti iebraukšanai valstī.

"Blue Jackets" izvēlējās Merzļikinu 2014.gada NHL draftā ar 76.numuru.



24 gadus vecais Merzļikins pagājušajā sezonā Šveicē 43 spēlēs vidēji katrā ielaida 2,44 ripas un atvairīja 92,1% metienu, bet piecos mačos pretiniekiem neizdevās viņu pārspēt. Šveices čempionātā karjeras laikā viņš nospēlējis 210 mačus, atvairījis 92% metienu un ielaidis 2,63 ripas vidēji spēlē, 15 mačus aizvadot "sausā".

Ja Merzļikins debitēs NHL, viņš kļūs par 25. Latvijas hokejistu pasaules spēcīgākajā hokeja līgā. Pēdējās sezonās NHL spēlēja vien Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres"), bet šajā ziemā debiju uzreiz piedzīvoja divi Latvijas izlases uzbrucēji - Teodors Bļugers (Pitsburgas "Penguins") un Rūdolfs Balcers (Otavas "Senators").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!