Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienības Kolumbusas "Blue Jackets" ģenerālmenedžeris Jarmo Kekalainens skaidro, ka Latvijas izlases vārtsargs Elvis Merzļikins parakstīja labāku līgumu nekā viņa konkurents par vietu laukumā Jonass Korpisalo tāpēc, ka Merzļikins izcēlās ar labāku statistiku, ziņo medijs "The Athletic".

Jau ziņots, ka Elvis Merzļikins ceturtdien vienojās par divu gadu ilgām līgumsaistībām ar savu līdzšinējo komandu "Blue Jackets". Latvijas izlases pārstāvis šo sezonu laikā varēs nopelnīt astoņus miljonus ASV dolāru, bet nedēļu iepriekš komandas otrs vārtsargs Jonass Korpisalo vienojās par 5,6 miljonu ASV dolāru vērtu līgumu uz diviem gadiem.

Korpisalo nākamsezon saņems 2,2 miljonus dolāru, bet gadu vēlāk – 3,4 miljonus. Sagaidāms gan, ka komanda vienu no abiem vārtsargiem aizmainīs pirms līgumu termiņu beigām, min medijs "The Athletic"

Žurnālists Ārons Porclains gan uzsvēris, ka piecus gadus NHL pavadījušais Korpisalo saņēmis mazāku atalgojumu nekā pirmgadnieks Merzļikins, kam skaidrojums jāmeklē statistikā.

Abi hokejisti bija ierobežoti brīvie aģenti, uz kuriem pirmās tiesības pieder pašreizējām vienībām. Lai NHL spēlētāji šādās situācijās nesaskartos ar nesamērīgi zemu piedāvājumu no līdzšinējās komandas, viņiem ir tiesības pieteikties neatkarīgai arbitrāžai, kas nosaka hokejista līgumu.

Šajā gadījumā "Blue Jackets" klubs un spēlētāju aģenti spēja paši vienoties par līgumiem, tomēr pārrunas bijušas balstītas uz iepriekšējām arbitrāžas lietām. Tā kā vārtsargi nākamvasar būtu kļuvuši par neierobežoti brīvajiem aģentiem, viņu alga otrajā sezonā tika noteikta pēc hokejista sagaidāmās vērtības brīvā tirgū.

"Viņiem būtu bijušas divas citādas arbitrāžas lietas," skaidro "Blue Jackets" ģenerālmenedžeris un Korpisalo tautietis Kekalainens. "Abi būtu varējuši izpelnīties labu novērtējumu. Elvim tas būtu bijis labāks, balstoties uz viņa atvairīto metienu procentu un piecām spēlēm bez ielaistiem vārtiem."

Merzļikins ir piektajā vietā līgā atvairītajos metienos (92,3%) un ielaistajos vārtos (2,35 vidēji spēlē) starp vārtsargiem, kuri aizvadīja vismaz 20 mačus. Tikai Vinipegas "Jets" vārtuvīrs Konors Helebaks, kuram bija sešas "sausās" spēles", apsteidza Latvijas hokejistu šajā rādītājā.

Savukārt Korpisalo, kurš aizvadīja par četriem mačiem vairāk nekā Merzļikins, atvairīja 91,1% pretinieku raidījumu, bet caurmērā ielaida 2,60 ripas vārtos.

"Tās bija divas neatkarīgas sarunas par līgumiem, un mēs centāmies nonākt pie slēdziena, kas apmierināja abas puses," izsakās Kekalainens.

Abi vārtsargi pirmo reizi satikās "Blue Jackets" attīstības nometnē 2014. gadā, kurā aizsākusies draudzība. Tā saglabājusies arī pagājušās sezonas laikā, kurā hokejisti pirmo reizi sāka konkurēt par vietu laukumā, saka Merzļikins.

"Mums ir ļoti labas attiecības, it īpaši ar vārtsargu treneri Meniju Legasu," klāsta Latvijas hokejists. "Mēs esam kā maza vārtsargu ģimene. Tajā ir patiesi lieliska atmosfēra. Strādāt kopā ir jautri."

Aizvadītajā sezonā "Blue Jackets" vārtus 37 spēlēs sargāja soms Jonass Korpisalo, 33 mačos vārtos stājās Elvis Merzļikins, bet sešās spēlēs piedalījās arī Latvijas vārtsargs Matīss Edmunds Kivlenieks. Pagaidām apturētajā NHL sezonā Kolumbusas klubs Austrumu konferencē ar 81 punktu 70 spēlēs ieņem astoto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!