Foto: F64

Lietuvas valdība izteikusi Latvijas pusei piedāvājumu kopīgi organizēt 2021. gada pasaules čempionātu hokejā, kura rīkošanas statuss ir neskaidrs pēc Baltkrievijai atņemtajām tiesībām uzņemt meistarsacīkstes, ziņo portāls "Delfi.LT".

2021. gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai. Pirmdien Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) padomes sēdē Minskai tika atņemtas 2021. gada pasaules čempionāta rīkotāju tiesības.

Gatavību aizstāt Baltkrieviju uzņēmusies Lietuvas valdība, portālam "Delfi.LT" apstiprinājusi kaimiņvalsts Izglītības, zinātnes un sporta ministrija. Ministra vietnieks Lins Obcarsks gan apgalvo, ka Lietuva gatava arī palīdzēt pat, ja visas spēles notiktu Latvijā.

"Mums šāda ideja bijusi jau kopš pagājušā mēneša," portālam "Delfi.LT" klāsta Obcarsks. "Lietuva ir piedāvājusi dot savu ieguldījumu, ja latviešiem vajadzīga šāda palīdzība. Tagad mēs vienkārši apstiprināsim šādu iniciatīvu, un vajadzības gadījumā latvieši noteikti varēs uz mums paļauties."

Lietuvas Hokeja federācija (LLRF) ministrijai apgalvojusi, ka tās rīcībā ir nepieciešamie administratīvie un cita veida resursi, lai izpalīdzētu Latvijai. Šobrīd šī gan tikai uzskatāma par iniciatīvu, nevis jau kādu konkrētu apņemšanos, uzsver ministra vietnieks.

Gan Viļņa, gan Kauņa varētu uzņemt vienu no čempionāta pirmā posma apakšgrupām, uzskata Obcarsks. Abas Lietuvas pilsētas jau iepriekš rīkojušas zemāko divīziju pasaules čempionātus.

"Attālums no Rīgas līdz Viļņai vai Kauņai noteikti nav liels, kas ir svarīgi, ņemot vērā Covid-19 situāciju. Turklāt lietuviešiem ir pieredze sagatavošanās darbos hokeja vajadzībām, mums ir labas arēnas. Tā kā viņiem ir tikai "Arēna Rīga", latviešiem vieniem pašiem būtu grūti," uzsver ministra vietnieks, kurš atgādina, ka pagaidu halles izveide ir dārga un sarežģīta.

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) gan šobrīd izskata trīs variantus – Latvija varētu čempionātu organizēt kopā ar Dāniju, ar Slovākiju vai arī meistarsacīkstes rīkot viena pati, zināms lietuvietim.

"Latvieši no Šveices sanāksmēm ziņo, ka IIHF vismaz šobrīd neplāno izskatīt jebkādus citus variantus," portālam "Delfi.LT" atklāj Lietuvas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Vaids Budrausks.

Lietuva līdz šim jau uzņēmusi četrus zemāko divīziju čempionātus. 2004. gadā Elektrēnos notika 2. divīzijas B turnīrs, 2009. gadā Viļņas "Siemens arēna" uzņēma 1. divīzijas A meistarsacīkstes, bet jau 2014. gadā rīkoja 1. divīzijas B čempionātu. Savukārt 2018. gadā 1. divīzijas B čempionāts pirmo reizi notika Kauņā esošajā "Žalgiris" arēnā.

Budrausks sarunā ar mediju neslēpj, ka elites čempionāta rīkošana būtu krietni sarežģītāks uzdevums nekā pie sevis uzņemt zemāko divīziju meistarsacīkstes. Viņa vadītā organizācija iepriekš saskārusies vien ar zemākām prasībām, kā arī nemaz vēl nav iepazinusies ar attiecīgo Covid-19 protokolu, kas būtu jāizpilda turnīrā.

Jau ziņots, ka šobrīd IIHF dienaskārtībā ir arī jautājums par to, kā organizēt čempionātu Covid-19 apstākļos. IIHF no savas puses grib izvērtēt un atrast optimālāko finansiālo risinājumu. Tāpat jāvērtē, cik droši būtu čempionātu aizvadīt tā dēvētajā "burbulī".

Pašreiz Latvijā tikai "Arēna Rīga" atbilst pasaules čempionāta spēļu aizvadīšanai, taču iepriekš tika ziņots, ka vēl vienu ledus laukumu varētu ierīkot "Elektrum" Olimpiskajā sporta centrā. 2006. gadā, kad Rīga pirmo reizi uzņēma pasaules čempionātu, spēles notika "Arēnā Rīga" un uz ledus laukuma, kas tika ierīkots "Skonto" hallē.

2021. gada pasaules čempionāts ieplānots no 21. maija līdz 6. jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7. maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!