Foto: Shutterstock

Ungārijas banka "OTP Bank", kas skatās uz "Luminor" bankas iegādi, ir viena no Rietumvalstu bankām, kas pērn maksājušas ievērojamu nodokļu apjomu Krievijas budžetā, raksta "Delfi.ee".

"OTP Bank" ir lielākā komercbanka Ungārijā, taču tā piedāvā banku pakalpojumus arī daudzās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs ar savu meitaskompāniju starpniecību. Banka strādā tādās valstīs kā Albānija, Bulgārija, Horvātija, Rumānija, Serbija, Slovēnija, Ukraina, Moldova, Melnkalne un arī Krievijā.

Par darbības turpināšanu Krievijā banka jau iepriekš vairākkārt saņēmusi pārmetumus. Jau ziņots, ka lielākās Rietumvalstu bankas, kas nav pārtraukušas darbību Krievijā, pērn Kremlim samaksājušas vairāk nekā 800 miljonus eiro, raksta "Financial Times".

"OTP" šajā sarakstā ieņem 3. vietu. Banka pērn Krievijā nopelnīja 333 miljonus eiro, no kuriem 90 miljonus samaksāja šīs valsts budžetā.

Šis fakts iepriekš nonācis arī Ungārijas mediju uzmanības lokā. Bankas vadītājs Sandors Czani skaidrojis, ka Krievija ir "ļoti īpašs tirgus", no kura ir grūti aiziet. Saskaņā ar viņa teikto banka samazinājusi korporatīvo klientu portfeli par 85% un neizsniedz vairs jaunus aizdevumus biznesam Krievijā. Vienlaikus bankas vadītājs atzinis, ka būtiski audzis patēriņa kredītu portfelis.

"Mūsu darbība Krievijā konstanti samazinās, naudai plūstot uz mājām. Ja mēs šobrīd gribētu pārdot savu biznesu Krievijā, saskaņā ar pašreizējo regulējumu Krievijas valsts mums noteiktu aktīvu vērtētāju, kurš aprēķinātu pārdošanas cenu. Taču iegādes cena var būt ne vairāk kā 50% no šīs summas, tādējādi mēs uzreiz zaudētu pusi vērtības. Turklāt aptuveni trešā daļa no šīsm summas vēl aizietu nodokļos, tādējādi mēs uz Ungāriju spētu atvest tikai aptuveni trešdaļu mūsu kapitāla," viņš sacījis.

OTP pērn no agresorvalsts spējusi "mājās" – uz Eiropu – atvest 80 miljardus forintu (205 miljonu eiro) no dažādiem finansēšanas darījumiem un dividendes 50 miljardu forintu (128 miljonu eiro) apmērā.

"Šī iemesla dēļ mēs nevēlamies izmest vējā pūles un investīcijas. Es vienmēr saku, ja mēs atgūsim vismaz 50% no sava kapitāla, mēs pārdosim banku. Protams, pārdošanai būtu nepieciešama Krievijas prezidenta atļauja, bet, ja mēs to varētu dabūt, mēs ar prieku pārdotu, taču mēs nevēlamies to atdot bez pārdošanas," skaidrojis bankas vadītājs.

Janvārī gan banka pauda apņemšanos Krievijas tirgu pamest, norādot, ka notiek sarunas ar atbildīgajām Eiropas Savienības institūcijām.

Šā gada sākumā "OTP Bank" arī pauda interesi iegādāties Ukrainas valstij piederošo "Sense Bank".

OTP grupas peļņa 2023. gadā sasniedza 2,5 miljardus eiro, kas ir trīs reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!