Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels ieguvis Krievijas pilsonību, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Interfax".

Kā vēsta aģentūra, 73 gadus vecais Fāzels arī savā īpašumā ieguvis 54% no Krievijas ābolu audzētavas "Alma Holding". Pārējie 46% piederot "Volga Group Agro", kuras vadītājs ir krievu oligarhs Genādijs Timčenko.

Fāzels par IIHF prezidentu nostrādāja 27 gadus no 1994. līdz 2021. gada. Šobrīd viņš ir organizācijas goda prezidents. Tomēr jau prezidentūras laikā šveicietis ar Krieviju un šīs valsts diktatoru Vladimiru Putinu bija izveidojis itin siltas attiecības.

Pat pēc IIHF prezidenta amata atstāšanas Fāzels atbalstījis agresorvalsts Krieviju un Baltkrieviju un vēlējies šo hokeja izlašu atgriešanos starptautiskās sacensībās. Starp šveicieti un Krievijas amatpersonām allaž valdījušas labas attiecības. Fāzels kā tiesnesis savulaik piedalījies Krievijas Nakts hokeja līgas spēlē, kurā aktīvi komunicēja ar Krievijas autoritāro līderi Putinu. Šveicietis arī nav vairījies sarunās ar medijiem Putinu saukt par savu draugu.

Tāpat funkcionārs 2021. gadā ilgstoši nevēlējās atņemt Baltkrievijai tiesības organizēt pasaules čempionātu, lai gan tobrīd tūkstošiem cilvēku tika aizturēti un ievainoti par dalību protestos pret prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Savukārt pagājušā gada pavasarī jau pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā parādījās informācija, ka Fāzels kā konsultants piesaistīts Kontinentālajai hokeja līgai (KHL). Šveicietis gan atzina, ka nekādas oficiālas vienošanās nav, taču arī nenoliedza savu iesaistīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!