Foto: IIHF
Latvijas U-20 hokeja izlases sastāva dziļumu uzbrukumā esot labas priekšnojautas, bet līdera lomas būs jāuzņemas Danam Ločmelim un Sandim Vilmanim, pārliecināts ģenerālmenedžeris Rūdolfs Kalvītis.

Pēc nepilna mēneša Gēteborgā, Zviedrijā startēs pasaules U-20 čempionāts elites divīzijā. Starp pasaules desmit labākajām komandām piedalīsies arī Latvijas izlase. Latvijas U-20 valstsvienība treniņnometni uzsāks 11. decembrī. Šajā laikā plānots aizvadīt arī savstarpējo pārbaudes spēli. Savukārt 18. decembrī Latvijas izlase dosies uz Zviedriju, kur jau 19. decembrī paredzēta pārbaudes spēle ar Čehijas vienaudžiem un 21. decembrī pret Norvēģijas U-20 izlasi. Pēc šīm divām pārbaudes spēlēm turpināsies gatavošanās, bet 26. decembrī jau pasaules čempionāta atklāšanas spēle pret mājinieci Zviedriju.

"Mūsu junioru izlase novembrī aizvadīja ļoti vērtīgu turnīru, piedaloties Četru nāciju pieaugušo Baltijas kausa izcīņā Polijā. Šajās spēlēs parādījām cienījamu sniegumu, uzvarot gan Lietuvas, gan Igaunijas izlases. Savukārt pret elites divīzijas komandu – Poliju, parādījām raksturu, taču piekāpāmies. Šī pārbaude bija noderīga, lai mēs varētu izvērtēt situāciju ar Eiropā spēlējošajiem hokejistiem," teica Kalvītis. "Vairāki spēlētāji sevi labi apliecināja un izcīnīja vietu nometnē pirms pasaules čempionāta. Ņemot vērā to, ka Latvijas U-20 junioru izlasei no Ziemeļamerikas pievienosies 15 hokejisti, novembrī spēlētājiem bija jāparāda sevi augstākajā līmenī, lai nopelnītu vietu pasaules čempionāta nometnes sastāvā un turpinātu cīņu par vietu sastāvā."

2022. gada augustā Latvijas junioru izlase pirmo reizi vēsturē sasniedza pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu un kopvērtējumā izcīnīja septīto vietu. Iepriekšējā pasaules čempionātā Halifaksā un Monktonā Latvijas U-20 izlase par izdzīvošanu spēlēja pret Austriju.

"Ja vēlamies šajā turnīrā sasniegt mūsu mērķus un cīnīties par labāko astotnieku, tad nozīmīgākais mums ir pašaidzliedzīga spēle gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Par sastāva dziļumu uzbrukumā ir laba priekšnojauta. Uzbrukuma kodols ir pietiekami meistarīgs, lai varētu gaidīt rezultatīvu spēli. Līdera lomas būs jāuzņemas Danam Ločmelim un Sandim Vilmanim, kuriem šis būs jau ceturtais U-20 pasaules čempionāts. Sagaidām arī līderu cienīgu spēli no Rainera Rullera, Rodžera Bukarta, Emīla Veckaktiņa, Dāvja Borozinska un Ērika Mateiko, kurš demonstrē labu un rezultatīvu sniegumu Kvebekas junioru hokeja līgā (QMJHL). Šie spēlētāji sevi labi apliecinājuši Ziemeļamerikas un Eiropas līgās. Tāpat jāuzteic arī Latvijas Junioru izlases potenciālo vārtsargu līniju - Deivs Rolovs, Aksels Ozols un Linards Feldbergs, kuri aizvada labas sezonas savos klubos. Rolovs ir viens no Ziemeļamerikas hokeja līgas (NAHL) labākajiem vārtsargiem, Aksels Ozols turpina sevi apliecināt QMJHL, kur ir piedalījies 17 no 25 spēlēm, bet Linards Feldbergs labi nospēlēja Sosnovecas turnīrā, kur "noturēja" mūs spēlē grūtos brīžos. Linards turpina veiksmīgi darboties HS "Rīga" sastāvā Optibet hokeja līgā. Būs interesanti apskatīties konkurenci šajā līnijā," teica Kalvītis.

"No aizsargiem viennozīmīgi jāuzteic Pēteris Bulāns un Niks Feņenko, kuram šis jau būs ceturtais U-20 pasaules čempionāts. Viņiem jābūt mūsu aizsardzības balstiem, kā arī līderiem uz ledus un ārpus tā. Abi aizsargi spēlē daudz minūtes savos klubos un pārstāv tabulas Kvebekas junioru līgas augšgala komandas," viņš turpināja. "No šiem aizsargiem būs arī atkarīgs, cik spējīgs būs mūsu vairākums. Gribētos ticēt, ka viņi spēs ar to tikt galā. Cerams, ka visi minētie spēlētāji savu veiksmīgo sniegumu klubos pārnesīs arī uz Pasaules čempionātu un spēs uzņemties līderu lomas. Tomēr ir jāsaprot, ka, lai izcīnītu uzvaras, ir nepieciešami visa komanda. Mūsu mērķis viennozīmīgi ir ceturtdaļfināls. Ja spēsim to sasniegt, tālāk jau viss ir iespējams."

Latvijas U-20 hokeja izlases pretinieki pasaules čempionāta A apakšgrupā būs: Kanāda, Zviedrija, Somija un Vācija. Četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet piektā vietā esošā komanda spēlēs par palikšanu elitē. Šogad noteikumi paredz aizvadīt vienu spēli par izdzīvošanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!