Foto: F64

Vairāki savulaik Latvijas hokejā labi zināmi spēlētāji šajās dienās atrodas agresorvalstī Krievijā, kur piedalās Nākotnes spēļu festivālā. Starp spēlētājiem ir arī Latvijas izlasē spēlējušie Ervīns Muštukovs un Kirils Tambijevs.

Nākotnes spēļu festivāls risinās Kazaņā un tās atklāšanā piedalījies arī Krievijas diktators Vladimirs Putins. Starp vairākām disciplīnām ir arī "Phygital Hockey", kas ir datorspēļu un reālā hokeja apvienojums. Sākumā spēlētāji sacenšas datorspēlē NHL 22, bet pēc tam uz ledus sacenšas modernajā 3 pret 3 hokejā.

Starp dalībniekiem ir "Baltic Select", kurai kā valsts norādīta Bahreina. Šajā "Bahreinas komandā" ir Latvijas un Igaunijas spēlētāji. No Latvijas pie agresoriem devušies Aleksejs Popovs, Ervīns Muštukovs, Alisers Mubarakšins, Kirils Tambijevs, Pāvels Goroškovs, Martins Lavrovs, Ņikita Zantmans un Artjoms Kuvšinovs.

Zināmākais no šīs kompānijas ir vārtsargs Muštukovs, kurš savulaik Latvijas izlases rindās aizvadījis 18 spēles. Vēl izlasē no šiem hokejistiem spēlējis Tambijevs, kuram ir trīs spēles valstsvienības rindās.

Līdzīgi kā citi sporta pasākumi Krievijā, arī Nākotnes spēļu festivālu agresorvalsts izmanto savai propagandai un kara noziegumu slavināšanai. Par to liecina diktatora klātbūtne atklāšanas ceremonijā, kā arī fakts, ka tās organizētas tikai ar īpašu Putina dekrētu. Tādējādi Nākotnes spēļu festivāls ir rīkots ar valsts visaugstāko politisko personu akceptu un tam ir valstiska nozīme. Šādā veidā sportisti no Latvijas tiek izmantoti Krievijas propogandas nolūkos, kas viņus padara par marionetēm.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā uz riskiem, sportistiem dodoties peļņā pie agresora, portālam "Delfi" 2022. gada vasarā norādīja Valsts drošības dienests.

"Līdzīgi kā citās jomās, VDD pievērš uzmanību arī dažādu sporta jomas organizāciju un pārstāvju esošām un vēsturiskām saitēm ar agresorvalsti Krieviju, vērtējot to ietekmi uz Latvijas nacionālās drošības interesēm. Varam apstiprināt, ka VDD redzeslokā ir nonākusi arī atsevišķu Latvijas sportistu un sporta speciālistu profesionālo gaitu turpināšana Krievijā," 2022. gada vasarā portālam "Delfi" skaidroja VDD. "VDD vērtējumā pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos sniegt jebkāda veida atbalstu agresorvalstij Krievijai, tajā skaitā piedalīties tās sasniegumu sportā sekmēšanā, ir pretrunā Latvijas nacionālās drošības interesēm un demokrātiskās sabiedrības pamatvērtībām, kas ietver cieņu pret cilvēka dzīvību un citas neatkarīgas valsts teritoriālo neaizskaramību."

Savukārt Saeimas deputāts Gatis Liepiņš jau vērsies VDD ar iesniegumu dienestam izvērtēt, vai hokejistu rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes vai apdraudējums Latvijas valsts drošībai.

Tāpat Liepiņš aicinājis Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidentu anulēt spēlētājiem licences un liegt viņiem piedalīties sacensībās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!