Foto: F64
Latvijas basketbola izlases saspēles vadītāja Elīna Babkina šo sezonu aizvada Polijā, pārstāvot čempionvienību Gdiņas „Lotos” gan valsts meistarsacīkstēs, gan Eirolīgā, un abās uzrāda rezultatīvu sniegumu.

Elīna ir viena no jaunākajām spēlētājām komandā, taču viņas postenis – saspēles vadītāja – prasa respektu no pārējām. „Nav tik viegli – esmu taču viena no jaunākajām komandā. Reizēm nākas uzkliegt pieredzējušākajām partnerēm, un kāda apvainojas,” intervijā basket.lv atzīstas sportiste. „Komandas ķīmija attīstās pamazām. Tāpēc labi, ka ir tādas uzvaras, kā tikko pār „Gospič”. Tagad visas smaidām un apņēmīgi gaidām nākamo spēli.”

Polijas čempionātā „Lotus” pēc svētdienas spēles pakāpās uz piekto vietu, un tas lielā mērā ir Elīnas nopelns – viņas precīzais metiens izbraukuma mača pēdējās sekundēs nodrošināja „Lotos” uzvaru pār Toruņas „Energa” – 66:64. „Polijas čempionātā bija vairāki ļoti nepatīkami zaudējumi un tagad būs jāpacīnās, lai iekļūtu pirmajā četriniekā,” teic Babkina. „Pašas jau laikam arī esam vainīgas. Mūs grūti savaldīt. Treneris cenšas to darīt, visas it kā saprotam, ka būtu jāspēlē kolektīvi. Bet tiklīdz laukumā sākas spriedze, katra sāk spēlēt par sevi, un sadarbība pajūk.”

„Iepriekš bija pierasts, ka treneri daudz stāsta, pamāca. Te uz mani jau skatās kā uz profesionāli, kam pašai jābūt gatavai labi spēlēt un dot vajadzīgo rezultātu. Emocionāli ir grūti. Reizēm pietrūkst padoma no malas,” atzīstas basketboliste. „Regulāri sazinos ar valstsvienības galveno treneri Džordžu Dikeoulakosu. Sarakstāmies internetā, sazvanāmies. Es viņam ļoti uzticos, viņš izprot manas problēmas un spēj dot padomus – gan par to, kā labāk sagatavoties individuāli, gan taktikas niansēm.”

Ar spēlēšanu Polijā Elīna Babkina ir apmierināta, neskatoties uz to, ka uzreiz nācies spēlēt spēcīgajā Eirolīgā. „Kaut kad jau bija jālec [Eirolīgā]. Varbūt labāk agrāk, nekā par vēlu,” viņa nosaka. „Te man ir liels spēles laiks un laukumā pieredze jau krājas nemanot. Tā ir neatsverama. Tāpat kā pārliecība par sevi. Ļoti patīk Polija. Manuprāt, līga te ir stiprāka nekā Francijā, spēles ļoti interesantas. Mums ir nenormāli traki fani! Uz mūsu spēlēm varbūt nāk mazliet mazāk nekā uz vīriešu „Prokom” komandas mačiem, bet atbalsts tik un tā ir lielisks. Nevar salīdzināt ar pagājušo sezonu Francijā, kur spēlēju tikpat kā laukos. Turklāt man šī zāle ir veiksmīga – pērnvasar te izcīnīju Eiropas U-20 čempionāta bronzu.”

Runājot par komandas mērķiem Eirolīgā, Elīna stāsta, ka tas neesot precīzi formulēts, taču „Gdiņai ir komanda ar tradīcijām, tāpēc latiņa nedrīkst būt pārāk zema”. Kas attiecas uz Polijas čempionātu, tur mērķis ir vismaz iekļūšana finālā, kurā, iespējams, būs jāspēlē ar citas Latvijas basketbolistes pārstāvēto „Wisla”... „Ļoti iespējams,” saka Babkina. „Bet tad būs grūti – „Wisla” ir ļoti laba komanda, 12 līdzvērtīgas spēlētājas. Mēs esam septiņas astoņas. Vēl gan pēc Jaungada nāks klāt laba centra spēlētāja, kura pagaidām ārstē traumu. Būsim stiprākas.”

Polijas čempionāta astoņās spēlēs Elīna Babkina vidēji laukumā pavadījusi 24 minūtes, guvusi 11,2 punktus, izdarījusi 2,6 rezultatīvas piespēles. Eirolīgā vidēji spēlē Elīna laukumā pavadīja 28 minūtes, guva 12,3 punktus un izdarīja piecas rezultatīvas piespēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!