Foto: Valsts prezidenta kanceleja. Ilmārs Znotiņš

"Vēlu, lai katrs Latvijas patriots šodien ne tikai ierauga prieku, bet arī rada prieku un parāda prieku tiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ paši to nespēj atrast. Prieku par mūsu valsti un mūsu Latvijas cilvēkiem. Lai smieklu ir vairāk nekā asaru. Lai aizkustinājuma vairāk nekā rūpju. Un jo īpaši šodien – lai lepnuma vairāk nekā pieticības. Lepnuma par mūsu sarkanbaltsarkano karogu, lepnuma par mūsu zemi un mūsu Latvijas cilvēkiem," Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pauda savā apsveikumā Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34. gadadienā.

Tāpat viņš uzsvēra to, ka brīvība nav pašsaprotama: "Ir pagājuši 34 gadi kopš Augstākā Padome pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Ir pagājuši 34 gadi kopš Latvijas bērni dzimst brīvā un neatkarīgā Latvijas Republikā. Ir izaugusi jauna paaudze, kura autoritārismu iepazīst tikai vēstures grāmatās un ārvalstu ziņu raidījumos, nevis savā ikdienā. Ir izaugusi paaudze, kurai nav bail no sava viedokļa. Paaudze, kurai nav bail no patiesības. Šī paaudze mūsu valsts neatkarību, brīvību un demokrātiju uzskata par pašsaprotamām vērtībām," pauda Valsts prezidents.

"Kaut arī brīvība var šķist pašsaprotama, tā tāda nav. To pierāda mūsu valsts vēsture. Mūsu brīvība sākās 1918. gadā un ar jaunu dvesmu turpinās no skaistās un saulainās 1990. gada 4. maija dienas, kad liela daļa Latvijas iedzīvotāju pie radioaparātiem skaitīja "par" un "pret" balsis. Tas bija neizmērojami svarīgs balsojums. Paldies visiem, kuri šo pašsaprotamo, bet drosmīgo lēmumu pieņēma," sacīja Rinkēvičs.

Viņš arī uzsvēra iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO nozīmi, paužot, ka tas ir kā jauns apliecinājums tam, ka Latvija ne vien vēlas, bet arī var piederēt demokrātisko valstu saimei.

"Mūsu brīvība ir arī Baltijas valstu stingrais atbalsts Ukrainai – tas ir šodienas Baltijas ceļš. Mūsu brīvība ir ne tikai iespēja pulcēties un kritizēt tad, kad kaut kas nenotiek pareizi. Mūsu brīvība ir arī mūsu atbildība sargāt mūsu mājas, sargāt mūsu bērnu iespēju dzīvot savā Latvijā," atzina prezidents.

"Mums rūp. Tāpēc mēs strādājam. Un tieši šī paša iemesla dēļ arī svinam. Ja neatkarīga Latvija mums ir svarīga, tad mums ir jāļauj sev priecāties. Tieši tādēļ šodien, 4. maijā, aicinu ikvienu mūsu valsts patriotu Latvijā un pasaulē svinēt Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienu. Brīvā, neatkarīgā un demokrātiskā Latvijā mēs katrs varam brīvi izvēlēties. Katrs var dzīvot un svinēt tā, kā grib. Un tā ir ļoti liela vērtība," runā pauda Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!