Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas sestajā spēlē otrdien dramatisku uzvaru izcīnīja "VEF Rīga", kas savā laukumā "Arēnā Rīga" ar 72:70 (19:24, 27:12, 15:17, 11:17) pieveica "Ventspili".

Tādējādi finālsērijā līdz četrām uzvarām rezultāts kļuvis 3-3. 2011.gada LBL čempioni tiks noskaidroti 27.maijā Ventspilī. Tā ir piektā reize LBL vēsturē un trešā reize pēc kārtas, kad LBL finālsērijā būs nepieciešama septītā spēle.

"Vefiņam" pa 13 punktiem guva Božans Bakičs un Sandis Valters, 12 punktus - Artjoms Parahovskis, bet 11 punktus - Kristaps Janičenoks. "Ventspils" rindās rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Jānis Strēlnieks, 15 punktus guva Akselis Vairogs, bet 14 punktus - Oricefejinmi Efedžuku.


Spēli abas komandas iesāka abpusēji agresīvā un apņēmīgā cīņā, apmainoties ar veiksmīgiem uzbrukumiem. Pēc četrām nospēlētām minūtēm ar 11:9 vadībā atradās "Ventspils", bet jau pēc minūtes komanda panāca piecu punktu pārsvaru (17:12). "VEF Rīga" centās variēt ar individuālo un zonas aizsardzību, taču pretinieki allaž prata atrast vajadzīgos risinājumus, lēnām un pakāpeniski palielinot savu pārsvaru. Pirmās ceturtdaļas izskaņā laukuma saimniekiem gan padevās vairākas sekmīgas epizodes pēc kārtas, atpūtā ejot ar piecu punktu deficītu (19:24).

Arī otrās ceturtdaļas laikā laukumā dominēja uzbrukuma basketbols, mājiniekiem ātri vien pretinieku pārsvaru samazinot līdz minimumam. "VEF Rīga" tupināja aktīvi meklēt jaunas iespējas uzbrukumiem, pēc piecām nospēlētām minūtēm jau izvirzoties vadībā ar 34:26, kamēr "Ventspils" piecu minūšu laikā guva tikai divus punktus. Vēlāk "VEF Rīga" komandas pārsvars pārsniedza desmit punktu robežu, taču uzbrukumi atkal sāka padoties arī viesiem. Tiesa, neprotot izcīnīt atlēkušās bumbas pie sava groza, ventspilnieki būtiski nemainīja cīņas rezultātu, pēc pirmā puslaika zaudējot ar 36:46.

Otrais puslaiks iesākās manāmi piesardzīgākā spēlē, tā ievadā laukuma saimniekiem neļaujot izvērsties ierasti plašajiem "Ventspils" uzbrukumiem. Arī turpinājumā viesu uzbrukumi nekļuva mazāk aktīvi, taču "VEF Rīga" liedza pretiniekiem pietuvoties, ceturtdaļas vidū atrodoties vadībā ar 58:48. Vien pašās trešās ceturtdaļas beigās ventspilniekiem izdevās pārņemt iniciatīvu, samazinot rezultāta starpību un atpūtā ejot ar astoņu punktu deficītu (53:61).

Noslēdzošās desmit minūtes viesi uzsāka tikpat agresīvos centienos atspēlēties, taču dažbrīd pārlieku individuālās darbības liedza to sekmīgi īstenot. Tikmēr "VEF Rīga" centās cieši spēlēt aizsardzībā, pretinieku grozu pārsvarā apdraudot no tālās distances. Kopumā spēle abām komandām padevās izteikti mazrezultatīva, kas bija par labu mājiniekiem. Trīs minūtes līdz cīņas beigām rīdzinieki atradās vadībā ar 67:59, bet 51 sekundi līdz cīņas beigām ar Strēlnieka pūlēm viesi rezultāta starpību samazināja līdz diviem punktiem - 66:68. Turpinājumā abas komandas apmainījās ar sekmīgiem uzbrukumiem ("Ventspils" rindās atkal precīzs bija Strēlnieks), 16 sekundes līdz mača beigām rezultātam kļūstot 70:68 mājinieku labā. Mača pēdējās sekundēs bumba pie divu punktu deficīta nonāca viesu rokās, taču Akseļa Vairoga pēdējo sekunžu trīspunktu metiens izrādījās neprecīzs.


Šajā mačā "VEF Rīga" komandai savu iespēju robežās palīdzēja iepriekš savainotie Kristaps Janičenoks un Artjoms Parahovskis, bet Trevons Hjūzs nebija pieteikts arī šai spēlei.

Kā ziņots, pirmajās četrās sērijas spēlēs pie uzvarām tika tikai tās komandas, kas spēlēja viesos. Sērijas pirmajā mačā "VEF Rīga" uzvarēja ar 79:70, otrajā spēlē "Ventspils" revanšējās ar 75:72, trešajā mačā pie panākuma ar 90:83 tika "VEF Rīga", bet ceturtajā cīņā graujošu uzvaru nodrošināja "Ventspils" - 93:55.

Tomēr piektajā spēlē "Ventspils" šo kārtību lauza, savā laukumā uzvarēja ar 71:62 un spēra platu soli pretī titulam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!