Foto: F64

Latvijas basketbola vicečemioni "Ventspils" FIBA Izaicinājuma kausa ceturtdaļfinālā sērijā līdz divām uzvarām tiksies ar Ungārijas klubu ″Szolnoki Olaj KK″, noskaidrojās pēc otrdien notikušajām spēlēm.

Šajā duelī ventspilniekiem būs sava laukuma priekšrocības. Pirmā spēle 13. martā Ventspilī, otrā spēle 15.martā notiks Ungārijā, bet nepieciešamības gadijumā trešā spēle 20.martā atkal būs Ventspilī.

Atgādinām, ka ventspilnieki sev vietu ceturtdaļfinālā ieguva dramatiskā cīņā. TOP 16 sacensību I grupas pēdējā spēlē "Ventspils" otrdien savā laukumā pēdējās sekundēs paglābās no zaudējuma un pagarinājumā ar 94:92 pieveica "Roanne Basket", I grupā nodrošinot pirmo vietu.

Kā vēsta "Ventspils" mājaslapa internetā, Ungārijas klubs vietu ceturtdaļfinālā arī izcīnīja dramatiskā mačā, savā laukumā ar 96:94 pieveicot vācu ″Telekom Basket″. Pēdējais uzbrukums šajā mačā piederēja vāciešiem, bet arī Latvijas līdzjutējiem zināmais lietuvietis Bens Veikals meta garām no tālās distances. Top 16 turnīru noslēgumā visām J grupas komandām bija pa trim uzvarām un zaudējumiem, bet pirmajās divās vietās ierindojās ″Szolnoki Olaj KK″ un franču ″Chalon″.

″Szolnoki Olaj KK″ Izaicinājuma kausā iekļuva no kvalifikācijas mačiem, kuros divu spēļu summā (69:77 un 69:57) pieveica Somijas klubu ″Tampereen Pyrinto″. Regulārajā sezonā ungāri izcīnīja četras uzvaras un ierindojās otrajā vietā H grupā, atstājot aiz sevis Pāvela Veselova Kipras klubu ″Keravnos″ un agrāko franču lepnumu ″Pau Orthez″, bet priekšā palaižot vācu ″Artland Dragons″. Last16 turnīrā komanda uzvarēja visas mājas spēle, bet zaudēja visus mačus izbraukumā, un vispār no 14 šīs sezonas spēlēm Eiropā, izbraukumā uzvarējusi tikai reizi. Tas varētu būt nozīmīgs faktors – ceturtdaļfinālā cīņas risinās līdz divām uzvarām, bet sava laukuma priekšrocības ir BK ″Ventspils″.

″Szolnoki″ sastāvā ir trīs amerikāņi, no kuriem vienam – saspēles vadītājam Objē Trotjē – ir arī Ungārijas pase. Uzbrucēji Žuljens Mails un Brendons Gejs pirms Ungārijas paguvuši uzspēlēt arī citās Eiropas līgās, izmēģināt spēkus arī NBA D-Līgā un pat Austrālijā. Tāpat starp leģionāriem ir bulgāru uzbrucējs Hristo Nikolovs, kurš pirms tam spēlējis vietējā čempionātā un Rumānijā. Toties ar iespaidīgāku dosjē var palielīties ungāru centrs (212cm) Martons Baders – serbu Hemofarm, horvātu Cibona, grieķu Panellionios. Baders, tāpat kā Trotjē, Akošs Horvats, Martons Fodors un Zoltans Trepaks ir arī Ungārijas izlases spēlētāji.

Ārzemnieki kopā ar Ungārijas izlases vīriem arī ir komandas galvenie vilcēji gan Izaicinājuma kausā, gan nacionālajā čempionātā – piemēram, abos labākais punktu guvējs un piespēlētājs ir Trotjē, bet zem groziem saimnieko Baders un produktīvi spēlē arī pārējā kompānija. Nacionālajā čempionātā šī brīža čempioni ieņem otro vietu, par vienu uzvaru atpaliekot no līderiem. Interesanti, ka šis ″Szolnoki″ ir tikai otrais spēku izmēģinājums Eiropā – 1994./95. Gada sezonā komanda spēlēja Korača kausā. Jāatgādina, ka šosezon ventspilnieki jau spēkojušies ar citu Ungārijas komandu. Izaicinājuma kausa regulārajā sezonā pretī nāca "Atomeromu" un divas reizes zaudēja - 56:69 un 78:79.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!