Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) nedēļas nogalē notikušajā kongresā izmainījusi pasaules basketbola kalendāru.

Turpmāk Eiropas čempionāts notiks reizi četros gados, bet Pasaules kausa (čempionāta) dalībkomandu skaits palielināts no 24 līdz 32.

FIBA vēlējās izveidot četrgades ciklu, kurā ietilptu Olimpiāde, pasaules čempionāts un pa vienam kontinentālajam čempionātam. Tādējādi spēlētājiem reizi četros gados būtu viena brīva vasara.

Tagad FIBA nolēmusi, ka pēc 2014.gada Pasaules kausa nākamais tiks aizvadīts 2019.gadā un pēc tam tie tiks izspēlēti reizi četros gadus. Turklāt dalībkomandu skaits tiks palielināts par astoņām.

Kvalifikācijas turnīrs 2019.gada pasaules čempionātam ilgs divus gadus, turklāt tā spēles tiks aizvadītas arī sezonas gaitā, kad tiks izveidoti seši starptautiskie "logi" - 2017.gada novembrī, 2018.gada februārī, jūnijā, septembrī un novembrī, kā arī 2019.gada februārī.

Kontinentālie čempionāti (arī Eiropas) no 2017.gada tiks aizvadīti reizi četros gados un tiem būs līdzīga kvalifikācijas sistēma kā Pasaules kausiem.

Kvalificēšanās 2020.gada olimpiskajām spēlēm būs caur 2019.gada pasaules kausu un četriem olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem, kas tiks izspēlēti četru zonu ietvaros.

Nākamā gada laikā līdzīgu sistēmu FIBA plāno apstiprināt arī sieviešu basketbola kalendārā.

Kaut gan FIBA vadība atsaucas uz to, ka jaunā sistēma izdiskutēta ar nacionālo federāciju un to zonālo apvienību pārstāvjiem, vienprātīgu atbalstu panākt nav izdevies. Iepriekš FIBA Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") valde principā atbalstījusi vairākas idejas - piemēram, nacionālo izlašu spēlēšanu sezonas laikā taču kategoriski noraidījusi iespēju atteikties no viena Eiropas čempionāta olimpiskajā ciklā, kurā iegūtā peļņa palīdz uzturēt Eiropas jaunatnes čempionātu sistēmu, atgādina Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Kā ziņots, šobrīd Eiropas čempionāti notiek nepāra gados, bet pasaules čempionāti - katrā otrajā pāra gadā.

Sākot ar 2011.gadu, Eiropas vīriešu čempionāta finālturnīrā piedalās 24 komandas, kamēr no 2015.gada Eiropas sieviešu čempionātā spēlēs 20 komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!