Foto: F64

Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārā čempionāta spēlē svētdien ar rezultātu 77:72 (23:22, 20:23, 19:19, 15:8) savā laukumā pieveica Lietuvas klubu Kauņas "Žalgiris", kas cieta pirmo zaudējumu šosezon.

"Žalgiris" komanda līdz šim bija cīnījusies bez zaudējumiem VTB Vienotās līgas, ULEB Eirolīgas un arī Lietuvas čempionāta mačos.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 17 gūtajiem punktiem bija Donāts Zavacks, bet pa 11 punktiem guva Kristaps Janičenoks, Viljams Denjelss un Dairis Bertāns.


Savukārt "Žalgiris" rindās ar 18 punktiem izcēlās Kšištofs Lavrinovičs.
Spēles pirmos četrus punktus guva "Žalgiris", uz to ar deviņiem punktiem pēc kārtas atbildēja "VEF Rīga" spēlētāji, bet pēc tam nākamos desmit punktus atkal guva Kauņas pārstāvji. Pirmā ceturtdaļa aizritēja ar šādiem vairākiem izrāvieniem, bet vadībā pēc tās ar 23:22 atradās Latvijas klubs.

Otrajā ceturtdaļā jau ritēja mierīgāka cīņa rezultāta svārstību ziņā, bet praktiski visu laiku vadībā atradās "Žalgiris", kas pēc 20 spēlētām minūtēm bija vadībā ar 43:45.

Otrā puslaika sākumā "Žalgiris" turpināja ar ļoti augstu precizitāti uzbrukt no tālās distances, kas ļāva no 53:53 veikt izrāvienu un iegūt arī deviņu punktu pārsvaru. Tomēr rīdzinieki ļoti veiksmīgi aizvadīja pēdējās trešās ceturtdaļas minūtes, veicot izrāvienu 7:0 un samazinot pretinieku pārsvaru līdz 62:64.

Izšķirošo desmitminūti "VEF Rīga" uzsāka ar vēl sešiem bezatbildes punktiem. Pateicoties sekmīgai aizsardzībai, Latvijas klubs trīs minūtes pirms pamatlaika beigām atradās vadībā ar 75:68. Pēdējās minūtēs abas komandas aizvadīja saspringtā cīņā, tomēr rīdzinieki noturēja uzvaru.

"Žalgiris" ir titulētākais Lietuvas basketbola klubs. Savu trofeju kolekciju tas papildināja arī aizvadītajā sezonā, kad kļuva par Lietuvas un Baltijas basketbola līgas (BBL) čempioniem. VTB līgā komanda sasniedza ceturtdaļfinālu, savukārt UELB Eirolīgā iekļuva labāko 16 komandu skaitā.
Īpaša šī spēle bija "VEF Rīga" galvenajam trenerim Ramūnam Butautam, kurš 2010.gadā bija Kauņas vienības galvenais treneris.

Abas komandas šoruden savā starpā tikās arī pirmssezonas pārbaudes turnīrā Kauņā, kad sacensību finālspēlē "Žalgiris" izrādījās pārāks pagarinājumā ar rezultātu 105:101.

Šī "VEF Rīga" komandai bija piektā turnīra spēle jaunajā sezonā. Savā pirmajā mačā rīdzinieki 8.oktobrī savā laukumā ar 101:78 pārspēja Krievijas komandu Ļubercu "Triumf", otrajā cīņā 16.oktobrī viesos ar 86:60 uzvarēja "Neptunas", trešajā mačā savā laukumā ar 67:75 līdzīgā cīņā piekāpās vienai no vadošajām Eiropas komandām Maskavas CSKA no Krievijas, savukārt 28.oktobrī tālākajā izbraukumā atjaunotā kluba vēsturē rīdzinieki ar 93:96 pagarinājumā zaudēja Krievijas komandai Krasnojarskas "Jeņisej".

B grupas kopvērtējumā tagad "Žalgiris" komandai un Krievijas čempionvienībai Maskavas CSKA ir pa četrām uzvarām piecās spēlēs, bet tām ar trim uzvarām piecās spēlēs seko "VEF Rīga", Ļubercu "Triumf" un Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" komandas.

VTB līgas regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Astotdaļfinālā sērijas ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām, bet ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls - līdz trijām uzvarām.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" basketbolistiem tikai nedaudz pietrūka, lai kvalificētos VBL izslēgšanas mačiem.

Zīmīgi, ka šosezon VBL pirmo reizi būs iespēja izcīnīt vietu ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā.

Jaunajā sezonā VTB līgā piedalās 20 komandas no astoņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!