Foto: F64
Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārā čempionāta spēlē svētdien ar rezultātu 83:81 (24:20, 20:22, 19:20, 20:19) izbraukumā uzvar Čehijas klubu Nimburkas CEZ.

Uzvaru rīdzinieki nodrošināja sekundi pirms pamatlaika beigām, kad pustālo metienu realizēja Kristaps Janičenoks.

Lieliski "VEF Rīga" komandā nospēlēja Ērls Roulends, kurš izcēlās ar 26 gūtajiem punktiem, astoņām rezultatīvām piespēlēm un sešām atlēkušajām bumbām, savukārt pa 12 punktiem guva Janičenoks un Dairis Bertāns, kurš visus šos punktus guva jau pirmajā ceturtdaļā.

Tikmēr CEZ vienībā ar 20 punktiem atzīmējās Radoslavs Rančiks.
Maču nedaudz sekmīgāk iesāka mājinieki, izvirzoties vadībā ar 4:11. Turpinājumā veiksmīgi laukumā devās Dairis Bertāns, kura septiņi gūtie punkti palīdzēja jau "VEF Rīga" izvirzīties vadībā ar 16:13, bet pēc ceturtdaļas tai bija četru punktu pārsvars - 24:20. Savukārt Bertāns pirmajās desmit minūtēs guva 12 punktus.

Otrajā ceturtdaļā turpinājās līdzīga spēle. Sākotnēji vadībā bija rīdzinieki, tomēr pēc tam, kad septiņus punktus pēc kārtas guva mājinieki, viņi atguva vadību ar 38:36. Pirmā puslaika pēdējā sekundē tālmetienu realizēja Donalds Zavacks, kas pirms otrās spēles daļas ļāva viesiem atrasties vadībā ar 44:42.

Trešajā ceturtdaļā rīdzinieki neatdeva vadību ne uz mirkli un tās laikā spēja veikt izrāvienu, kad no 48:47 panāca jau 60:49. Tomēr pēdējās ceturtdaļas minūtes sekmīgāki atkal bija CEZ spēlētāji un pēdējā sekundē ar tālmetienu viesi samazināja Latvijas kluba pārsvaru līdz 64:61.

Sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Kristaps Janičenoks otro reizi mačā panāca "VEF Rīga" basketbolistiem 11 punktu pārsvaru (73:62). Lielāku pārsvaru Latvijas klubam panākt neizdevās un pēdējās minūtes bija pietiekoši saspringtas un pusminūti pirms pamatlaika beigām CEZ panāca izlīdzinājumu. Tomēr pēdējā uzbrukumā Latvijas klubam roka nenotrīcēja un Janičenoks izrāva uzvaru.

CEZ ir pēdējo deviņu gadu Čehijas spēcīgākais klubs. Komanda VTB līgā startē otro sezonu pēc kārtas, dodot tai priekšroku pār Adrijas līgu, kurā vienība izmēģināja spēkus 2010./11.gada sezonā.

Grupas kopvērtējumā "VEF Rīga" ar četrām uzvarām sešās spēlēs joprojām ieņem trešo vietu B apakšgrupā, bet CEZ uzvarējuši divos no sešiem mačiem, atrodoties astotajā pozīcijā.

VTB līgas regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Astotdaļfinālā sērijas ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām, bet ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls - līdz trijām uzvarām.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" basketbolistiem tikai nedaudz pietrūka, lai kvalificētos VBL izslēgšanas mačiem.

Zīmīgi, ka šosezon VBL pirmo reizi būs iespēja izcīnīt vietu ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā.

Jaunajā sezonā VTB līgā piedalās 20 komandas no astoņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!