Foto: F64

Pirms Eiropas čempionāta basketbolā finālturnīra, kurā Latvija sacentīsies ar Lietuvu un bijušās Dienvidslāvijas komandām, izlasei nav nemitīgi jādomā par pagātnes kļūdām, bet jākoncentrējas uz to, lai sagatavotos pēc iespējas labāk – fiziski, taktiski un psiholoģiski, interneta vietnei „Basket.lv” norāda valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

„Jau pirms izlozes bija pārliecība, ka būsim kopā ar Maķedonijas un Lietuvas izlasēm, tā ka šos pretiniekus uztvēru bez īpašām emocijām. Ne visai iepriecināja tikai Serbijas „iekrišana” no sestā groza,” stāsta Bagatskis.

Latvijas vīriešu basketbola izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā sacentīsies ar Maķedoniju, Lietuvu, Melnkalni, Bosniju un Hercegovinu, kā arī Serbiju.

Bagatskis norāda, ka katrai no četrām pretiniecēm ir savs „rokraksts”, tāpēc nevar runāt par vienotu Balkānu basketbola stilu.

„Lielākie resursi, protams, ir Serbijai, taču gan 2011.gada čempionātā Lietuvā, gan šogad kvalifikācijā šī komanda spēlēja ļoti nestabili. Melnkalnei iespējamas divas ļoti atšķirīgas komandas – ar Pekoviču un bez viņa. Bosnijas un Hercegovinas izlasi tikko labi iepazinām kvalifikācijas turnīrā, un tai īpašs pastiprinājums nav paredzamas. Varbūt tikai viens vai divi spēlētāji ārējā līnijā. Maķedonija ļoti labi nospēlēja 2011.gadā, bet domāju, ka nākamgad viņiem nespēlēs ne Makalebs, ne Antičs. Droši vien būs jauns naturalizētais basketbolists, bet – no pirmā groza tas bija labākais variants,” stāsta Bagatskis.

Spēlē ar Lietuvu, kuras treneri un sportisti ir labi pazīstami, komanda būs ļoti motivēta, norāda Bagatskis. Pats galvenais gan ir nevis pretinieku komandas sastāvs, bet pašu sagatavotība, piemetina treneris.

Bagatskis norāda, ka 2011. gadā Alītas grupā pirmās trīs vietas ieņēma Grieķija, Somijas un Maķedonija, bet bijušās Dienvidslāvijas vienības - Bosnija, Horvātija un Melnkalne - devās mājās. „Jāņem piemērs no somiem,” piebilst Bagatskis.

Treneris norāda, ka sagatavošanās plāns vēl ir procesā. „Lielākais jaunums – pētām iespēju vienu sagatavošanās posmu aizvadīt kalnos. Tagad aktīvi runāsim par pārbaudes spēlēm, kaut gan mūsu manevra iespējas nav ļoti plašas. Mēs neesam pozīcijā, no kuras var izvēlēties pretiniekus – jāgaida, ka izvēlēsies mūs,” stāsta Bagatskis.

Valstsvienības sastāvu nosaukt vēl ir pāragri, uzskata Bagatskis. Lai gan padomā ir jau „A, B un pat C varianti”, konkrētību treneris nesola ātrāk kā pēc klubu sezonas beigām, jo vislabākos nodomus var ietekmēt ievainojumi.

„Paliek spēkā universālā formula: valstsvienībā jāspēlē labākajiem – kuri grib to darīt un kuriem Latvija nav tikai biznesa projekts,” norāda Bagatskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!