Foto: Publicitātes foto

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ('FIBA Europe') izteikusi oficiālu protestu pret FIBA lēmumu nacionālajām valstsvienībām izveidot četru gadu ciklu.

"FIBA Europe" vēsta, ka "noraida" basketbola galvenās organizācijas FIBA ierosinājumu par četru gadu ciklu un uzskata, ka nepieciešams palikt pie divu gadu cikla.

Tomēr "FIBA Europe" uzsver, ka principiāli piekrīt ierosinājumam izveidot starptautiskos logus sezonas laikā, kad spēles aizvadītu nacionālās valstsvienības.

"FIBA Europe" nolēmusi veikt pilnu analīzi līdz pavasarī gaidāmajai Ģenerālās asamblejas sēdei.

Kā ziņots, pirms nedēļas kongresā FIBA izmainīja pasaules basketbola kalendāru. Turpmāk Eiropas čempionāts notiks reizi četros gados, bet Pasaules kausa dalībkomandu skaits palielināts no 24 līdz 32.

Šo turnīru kvalifikācijas sacensības divu gadu garumā norisināsies arī starptautiskajos logos sezonas gaitā.

Kā ziņots, FIBA vēlējās izveidot četrgades ciklu, kurā ietilptu Olimpiāde, pasaules čempionāts un pa vienam kontinentālajam čempionātam. Tādējādi spēlētājiem reizi četros gados būtu viena brīva vasara.

Tagad FIBA nolēmusi, ka pēc 2014.gada Pasaules kausa nākamais tiks aizvadīts 2019.gadā un pēc tam tie tiks izspēlēti reizi četros gados.

Turklāt dalībkomandu skaits tiks palielināts par astoņām.

Kvalifikācijas turnīrs 2019.gada pasaules čempionātam ilgs divus gadus, turklāt tā spēles tiks aizvadītas arī sezonas gaitā, kad tiks izveidoti seši starptautiskie "logi", - 2017.gada novembrī, 2018.gada februārī, jūnijā, septembrī un novembrī, kā arī 2019.gada februārī.

Kontinentālie čempionāti (arī Eiropas) no 2017.gada tiks aizvadīti reizi četros gados, un tiem būs līdzīga kvalifikācijas sistēma kā Pasaules kausiem.

Kvalificēšanās 2020.gada olimpiskajām spēlēm būs caur 2019.gada pasaules kausu un četriem olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem, kas tiks izspēlēti četru zonu ietvaros.

Nākamā gada laikā līdzīgu sistēmu FIBA plāno apstiprināt arī sieviešu basketbola kalendārā.

Kā ziņots, šobrīd Eiropas čempionāti notiek nepāra gados, bet pasaules čempionāti - katrā otrajā pāra gadā.

Sākot ar 2011.gadu, Eiropas vīriešu čempionāta finālturnīrā piedalās 24 komandas, kamēr no 2015.gada Eiropas sieviešu čempionātā spēlēs 20 komandas.

Arī Latvijas Basketbola savienība (LBS) norādījusi, ka atbalsta vien daļu no FIBA priekšlikumiem.

"Starptautiskajā basketbola sacensību sistēmā pārmaiņas bija nepieciešamas. LBS jau vairākus gadus iestājās par kalendāra pārskatīšanu, valstsvienību spēles rīkojot klubu sezonas laikā. Patlaban regulāra spēlēšana vasarā pārslogo spēlētājus un sagādā grūtības izlašu komplektācijā, ka arī samazina skatītāju interesi par valstsvienību spēlēm," iepriekš izteicās LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps. "Arī ideja par kvalifikācijas turnīru rīkošanu pirms pasaules čempionātiem vienlaikus ar dalībnieku skaita palielināšanu Latvijas basketbolam ir izdevīga, jo vīriešu valstsvienībai nodrošinās jaunus izaicinājumus."

"Kritiskāk esam noskaņoti pret priekšlikumu Eiropas čempionātus rīkot reizi četros gados. Šādam sacensību modelim nepiekrīt daudzas Eiropas valstu federācijas. Eiropas čempionāti ir sacensības ar bagātām tradīcijām, tās nes pelņu "FIBA Europe", kas savukārt palīdz uzturēt efektīvu jaunatnes čempionātu sistēmu, katru gadu sagādājot iespējas izspēlēt vismaz 12 turnīrus trijās vecuma grupās divās līgās gan puišu, gan meiteņu konkurencē," uzsvēris Šneps.

"FIBA valde, dodot zaļo gaismu izmaiņām sacensību sistēmā, nav ņēmusi vērā Eiropas iebildumus," uzskata Šneps. "Diemžēl "FIBA Europe" pozīcijas patlaban vājina domstarpības starp nacionālajām federācijām un tiesvedība, kas sākusies par "FIBA Europe" pašreizējās vadības leģitimitāti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!