Foto: F64

Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns atzīts par pagājušā gada piekto labāko Eiropas jauno spēlētāju Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") vērtējumā.

Tikmēr par uzvarētāju šajā kategorijā otro gadu pēc kārtas kļuvis lietuviešu talants Jons Valančūns.

Balsojumu veidoja gan līdzjutēju, gan ekspertu balsojums. Bertāns ar 9722 balsīm ieņēma otro vietu līdzjutēju balsojumā, tomēr galīgais vietu sadalījums vien pavisam nedaudz atšķīrās no ekspertu balsojuma, kurā Bertāns tika atzīts par sesto labāko.

Tikmēr Valančūns ieņēma trešo vietu fanu balsojumā, bet bija pārliecinoši labākais ekspertu vērtējumā.

Otro vietu kopējā vērtējumā ieņēma labākais no horvātu "zelta paaudzes" pārstāvjiem Dario Saričs, kurš pērn palīdzēja savai valstij uzvarēt Eiropas U-18 čempionātā, bet trešais palika francūzis Leo Vestermans.

Pēc tam, kad 2011.gadā Valančūns palīdzēja Lietuvai triumfēt pasaules čempionātā U-19 vecuma grupā un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā tika izvēlēts ar piekto numuru, pagājušajā gadā viņš debitēja pasaules spēcīgākajā līgā.

Arī Bertāns NBA draftā tika izvēlēts 2011.gadā, bet pašlaik viņš turpina pilnveidot savas prasmes Serbijas komandā Belgradas "Partizan", kurā spēlē arī Vestermans. Tāpat pagājušajā rudenī Dāvis Bertāns bija viens no uzvaru kaldinātājiem Latvijas pieaugušo valstsvienības ceļā uz Eiropas čempionāta finālturnīru.

"FIBA Europe" kandidātus uz balvu izvēlējusies, balstoties uz spēlētāju individuālo sniegumu kluba rindās un izlasē.

Aptauja tiek rīkota kopš 2005.gada. No Latvijas basketbolistiem tajā uzvarējusi Anete Jēkabsone-Žogota, kuru pirmajā aptaujā atzina par gada labāko jauno basketbolisti, bet 2007.gadā - par labāko basketbolisti.

Otrdien par 2012.gada labāko jauno basketbolisti tika nosaukta ukrainiete Alīna Jagupova. Labākā gada basketboliste tiks paziņota nākamo pirmdien, bet gada basketbolists - vēl dienu vēlāk.

Bertāns bija vienīgais latvietis, kurš šoreiz nominēts kādā no četrām kategorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!