Foto: DELFI

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārā čempionāta mačā sestdien ar rezultātu 71:86 (21:19, 16:25, 23:26, 11:16) izbraukumā zaudēja finansiālo problēmu nomocītajam Lietuvas superklubam Kauņas "Žalgiris".

"VEF Rīga" labā 22 punktus guva amerikānis Viljams Denjelss, kurš kā vienīgais komandā sasniedza desmit gūto punktu robežu. Pa astoņiem punktiem guva Kristaps Janičenoks un lietuvietis Donāts Zavacks, bet pie pieciem punktiem tika debiju piedzīvojušais amerikānis Džastins Hemiltons.

"Žalgiris" rindās tikmēr rezultatīvākais ar 14 punktiem bija Darjušs Lavrinovičs, bet 12 punktus iekrāja Mindaugs Kuzminsks.


Maču "VEF Rīga" sāka neveiksmīgi, zaudējot septiņus punktus pēc kārtas un paši nekādi nespējot būt precīzi. Pirmos punktus rīdziniekiem pēc divām nospēlētām minūtēm guva Janičenoks, kurš realizēja trīspunktu metienu, bet ceturtdaļas vidū sāncenšu pārsvars tika samazināts līdz minimumam - 10:11. Pateicoties pieciem pēc kārtas gūtiem punktiem, drīz vien vadībā ar 12:11 pirmo reizi izvirzījās "VEF Rīga", taču uzreiz pēc tam "Žalgiris" atjaunoja trīs punktu pārsvaru. Ceturtdaļas beigas gan krietni pārliecinošāk aizvadīja Latvijas kluba pārstāvji, kas ļāva "VEF Rīga" pirmās desmit minūtes noslēgt ar rezultātu 21:19 savā labā.

Otrās ceturtdaļas ievadā "VEF Rīga" turpināja spēlē pārliecinoši, izvirzoties vadībā ar 25:21 un saglabājot vadību arī cīņas turpinājumā. Ceturtdaļas vidū īsā laikā vairākas apšaubāmus lēmumus pieņēma mača tiesneši, bet Latvijas kluba galvenais treneris Ramūns Butauts tika sodīts ar tehnisko piezīmi. Tas laukuma saimniekiem ļāva izlīdzināt rezultātu (28:28 un 31:31), bet trīs minūtes pirms puslaika beigām arī izvirzīties vadībā ar 33:32. Turpinājumā "VEF Rīga" vairākas reizes pēc kārtas kļūdījās uzbrukumu veidošanā, nonākot zaudētājos ar 32:38. Lai arī puslaika beigās rīdzinieku sniegums atkal kļuva stabilāks, "Žalgiris" galvenie punktu guvēji bija jūtami ieskrējušies. Pārtraukumā Latvijas čempioni devās ar septiņu punktu deficītu - 37:44.

Trešās ceturtdaļas ievadā mājinieki pēc izrāviena 10:0 panāca rezultātu 57:40 savā labā, no kā rīdzinieki līdz galam vairs nespēja atgūties. Cerības viesi gan atjaunoja ar teicamu sniegumu trešdaļas beigās, kad panāca 57:65, tomēr noslēdzošās desmit minūtes "VEF Rīga" atkal uzsāka ar desmit punktu deficītu - 60:70.

Ceturtās ceturtdaļas pašā sākumā Latvijas čempioni spēja pietuvoties līdz septiņu punktu atstatumam, tomēr laukuma saimnieki ātri vien atjaunoja 15 punktu pārsvaru. Piecas minūtes pirms mača beigām "VEF Rīga" zaudēja ar 67:78, bet trīs minūtes vēlāk - ar 71:82. Nākamās minūtes laikā rīdzinieki punktus neguva, nokļūstot zaudētājos ar 71:84, bet noslēdzošajā minūtē arī palika tukšā un ielaida vēl divus punktus.

Latvijas kluba rindās šajā spēlē debitēja amerikāņu centra spēlētājs Hemiltons, kurš vienībai pievienojies no Horvātijas komandas Zagrebas "Cibona". Pagaidām gan izskatās, ka basketbolistu neizdosies pieteikt Eiropas kausa izcīņas turnīram, kurā viņu nevarēs pieteikt arī gadījumā, ja "VEF Rīga" izdosies kvalificēties ceturtdaļfinālam.

"VEF Rīga" basketbolisti uzvarējuši trijās no piecām šogad aizvadītajām spēlēm VTB Vienotajā līgā, piekāpjoties vien Krievijas čempionvienībai Maskavas CSKA, kurai izbraukumā zaudēja cienīgā cīņā, un tagad arī "Žalgiris". Latvijas klubs pirmo reizi vēsturē nodrošinājis dalību turnīra izslēgšanas spēlēs.

Savukārt "Žalgiris" VTB līgas mačos šosezon piedzīvojis tikai vienu zaudējumu, kad Lāčplēša dienas svētkos 11.novembrī ar 72:77 izbraukumā zaudēja tieši "VEF Rīga".

Šonedēļ atklājies, ka "Žalgiris" parādsaistības sasniegušas 25 miljonus litu (piecus miljonus latu), bet komandas īpašnieks Vladimirs Romanovs piektdien paziņoja, ka pārdod to kluba veterāniem.

VTB Vienotās līgas B apakšgrupas kopvērtējumā "VEF Rīga" ar deviņām uzvarām 14 spēlēs pašlaik ir ceturtajā vietā, bet "Žalgiris" ar 13 panākumiem atrodas pirmajā pozīcijā.

Jau vēstīts, ka VTB līgas regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Astotdaļfinālā sērijas ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām, bet ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls - līdz trijām uzvarām.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" basketbolistiem tikai nedaudz pietrūka, lai kvalificētos VBL izslēgšanas mačiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!