Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase piektdien Bulgārijā notiekošā Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla mačā līdzīgā duelī ar rezultātu 56:66 (15:23, 7:18, 21:14, 13:11) piedzīvoja zaudējumu pret Čehijas vienaudzēm, izstājoties no cīņas par medaļām.

Jāizceļ, ka Latvijas komandas U-16 meiteņu konkurencē vēl nekad nav spējušas iekļūt Eiropas čempionāta pusfinālā.

Latvijas un Čehijas duelis iesākās ar čehiešu labāku spēli, kuras nedaudz vairāk kā sešu minūšu laikā bija izvirzījušās vadībā ar desmit punktu pārsvaru (15:5). Tomēr atlikušajās ceturtdaļas minūtēs latvietes prata nedaudz izlīdzināt spēli un zaudētos punktus atgūt, kā rezultātā ceturtdaļu pārtraukumā devās ar astoņu punktu deficītu - 15:23.

Tomēr nākamajā ceturksnī atkal labāk sevi parādīja Čehijas kadetes - minūti līdz puslaika beigām rezultāta starpība sasniedza jau 20 punktus (19:39). Tomēr pēc tam Zane Ozoliņa trāpīja tālmetienu, kas Latvijas izlasei bija pēdējie punkti pirmajā puslaikā.

Otro puslaiku atkal labāk uzsāka pretinieces, panākot pat 22 punktu pārsvaru (44:22). Tomēr turpinājumā Latvijas kadetes uzsāka pakaļdzīšanos un līdz trešās ceturtdaļas beigām viņas spēja atstatumu sadeldēt līdz 13 punktiem (42:55).

Latvijas valstsvienība turpināja iesākto ceturtajā ceturksnī, turklāt piecas minūtes līdz pamatlaika beigām izdevās pietuvoties līdz četru punktu atstatumam (53:57). Tomēr turpinājumā spēki pietrūka un Čehija svinēja uzvaru visā mačā ar 56:66.

Rezultatīvākā Latvijas izlases rindās bija Paula Strautmane, kura pretinieču grozā sameta 19 punktus, turklāt izcīnīja 12 atlēkušās bumbas. Tikmēr deviņi punkti un 11 bumbas zem groziem viņas māsas Dignas kontā.

Sestdien latvietes uzsāks cīņu par 5-8.vietu - pusfinālā vajadzēs spēkoties ar Krieviju vai Itāliju.

Čempionāta pirmajā posmā Latvija izlase izcīnīja uzvaru pret Zviedriju un Turciju, kā arī piekāpās Krievijai. Savā apakšgrupā tika ieņemta otrā vieta, bet uz otro posmu līdzi paņemts viens panākums. Savukārt otrajā posmā sekoja zaudējumi pret Horvātiju un Spāniju, kā arī uzvara pār Grieķiju, kas deva ceturto vietu savā grupā un ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu.

Šī čempionāta labākās piecas komandas nodrošinās sev vietu nākamā gada pasaules U-17 čempionātā.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas kadetes aizvadīja 11 pārbaudes spēles, neciešot nevienu zaudējumu.

Sākotnēji latvietes divreiz pieveica Somiju, pēc tam trīs reizes pārspēja Polijas izlasi, tomēr gan Somija, gan Polija šogad sacenšas vien Eiropas čempionāta B divīzijā. Turpinājumā Latvijas izlase reizi uzvarēja Baltkrievijas vienaudzes, bet pēc tam divas reizes pārspēja arī par diviem gadiem vecākās šīs valsts spēlētājas. Savukārt jūlija vidū latvietes pa reizei pieveica arī Igaunijas un Ukrainas vienaudzes. Tomēr arī Baltkrievijas, Igaunijas un Ukrainas U-16 izlases spēlē Eiropas čempionāta B divīzijā. Pēdējā pārbaudes spēlē jūlija beigās Latvijas izlase pieveica lietuvietes, kas startē šajā Eiropas čempionātā.

Pērn latvietes dramatiskā cīņā ar Portugāli pagarinājumā izcīnīja tiesības pēc piecu gadu pārtraukuma atkal startēt Eiropas spēcīgāko komandu pulkā.

Līdz šim augstākais sasniegums Latvijas kadetēm bijis izcīnīta piektā vieta galvenā trenera Aināra Čukstes vadībā 2001.gada čempionātā. Arī šo izlasi trenē Čukste.

Latvijas U-16 basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Paula Strautmane, Digna Strautmane, Anna Dreimane, Kristiāna Rikveile, Marta Jančevska, Kintija Kalniņa (visas - BJBS "Rīga"/"Rīdzene"), Sindija Kudule, Annija Einere, Laura Grabe (visas - Rīgas 3.BJSS), Amanda Betlere, Zane Ozoliņa (abas - BJBS "Rīga"/TTP-1), Tatjana Savicka ("Daugavpils").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!