Foto: F64

Latvijas čempionvienības basketbolā "VEF Rīga" pretinieks Eiropas kausa turnīra spēlē Haifas "Maccabi" no Izraēlas izrādījās galvastiesu pārāks, atzinis rīdzinieku galvenais treneris Ramūns Butauts.

Jau vēstīts, ka "VEF Rīga" Eiropas kausa turnīra trešajā mačā trešdien savā laukumā ar rezultātu 73:94 (23:21, 12:26, 20:23, 18:24) zaudēja "Maccabi" komandai, kas pērn salīdzinoši negaidīti triumfēja Izraēlas čempionātā. Latvijas klubs tādējādi piedzīvoja pirmo neveiksmi trīs turnīra spēlēs. Turklāt pēc zaudējumiem sezonas pirmajos trijos oficiālajos mačos turpinājumā "VEF Rīga" komanda līdz šai cīņai bija izcīnījusi trīs uzvaras pēc kārtas.

"Pretinieks bija galvastiesu pārāks, tāpēc priecīgs nevaru būt. Zaudējām visos spēles elementos," pēc mača izteicās Butauts. "Šoreiz neko nevarējām izdarīt, lai vai ko arī nemēģinātu. Nestrādāja nedz dažādās aizsardzības, ne arī dažādie uzbrukumi, tāpēc tagad jāizdara secinājumi, kāpēc tā notika. Neesam tik slikta komanda, lai zaudētu ar šādu starpību."

Šajā mačā "VEF Rīga" komandai nevarēja palīdzēt Gatis Jahovičs, kurš joprojām ir apslimis. Butauts nemācēja pateikt, kad viņš ir gaidāms atgriežamies laukumā, taču uzsvēra, ka pēc slimošanas uz tūlītēju lielu palīdzību laukumā no viņa necer.

"Nenoveļu vainu uz spēlētājiem, taču man ir pretenzijas pret visiem spēles elementiem," piebilda treneris. "Pagājušajā sezonā spējām uzvarēt mačos, kuros jau bijām praktiski zaudējuši. Ir jāstrādā. Cerams, ka savu sliktāko spēli jau esam aizvadījuši, jo šis mačs bija zem katras kritikas."

"Esmu priecīgs par uzvaru. Spēlējām pret lielisku komandu, tāpēc nedomāju, ka starpība starp mums ir 21 punkta izteiksmē," izteicās "Maccabi" vienības galvenais treneris Danijs Franko. "Rīgas klubam šī nebija veiksmīga diena, taču esmu lepns par saviem spēlētājiem."

"Šajā turnīrā esam jauniņie, taču sekmes tajā mums ir ļoti svarīgas, jo vēlamies kļūt par globāli atpazīstamu klubu," piebilda treneris.

Eiropas kausa pirmajā kārtā rīdzinieki ar 80:71 savā laukumā pieveica Maķedonijas spēcīgāko klubu Skopjes "Aerodrom", bet pirms nedēļas ar 67:62 uzvarēja arī Igaunijas spēcīgāko komandu Tallinas "Kalev"/"Cramo" ar latvieti Armandu Šķēli ierindā.

Savukārt Haifas komanda, kas pirms sezonas ASV trīs reizes sacentās ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubiem, piedzīvojot trīs pārliecinošus zaudējumus, Eiropas kausa pirmajā mačā ar 67:75 savā laukumā piekāpās Krievijas komandai Kazaņas "Unics", bet pēc tam ar 86:83 sīvā cīņā izbraukumā pārspēja "Aerodrom".

Eiropas kausa G apakšgrupas galvgalī pašlaik ar trim uzvarām trijās spēlēs ir "Unics", bet tai ar divām uzvarām seko "VEF Rīga", "Banvit" un "Maccabi". Tikmēr bez uzvarām joprojām cīnās "Kalev"/"Cramo" un "Aerodrom".

Jaunās sezonas Eiropas kausa izcīņas turnīrā līdzšinējo 32 komandu vietā startē 48 vienības. Pirmajā posmā komandas sadalītas astoņās apakšgrupās pa sešām vienībām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras apakšgrupas trīs labākās komandas kvalificēsies otrajam posmam. Tajā šiem 24 klubiem pievienosies tās astoņas komandas, kas nespēs kvalificēties ULEB Eirolīgas "Top 16" sacensībām.

Otrajā posmā komandas tiks sadalītas astoņās grupās pa četrām vienībām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras apakšgrupas divas labākās komandas iekļūs astotdaļfinālā, bet no izslēgšanas turnīra pirmās kārtas līdz finālam cīņas noritēs divu maču summā.

"VEF Rīga" basketbolisti pērnās sezonas Eiropas kausā spēja iekļūt 16 labāko komandu skaitā, tomēr no vietas ceturtdaļfinālā tos šķīra viena uzvara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!