Foto: DELFI

Latvijas basketbola klubs "Ventspils" otrdien ar smagu uzvaru sāka FIBA Izaicinājuma kausa izcīņu, izbraukumā ar rezultātu 66:65 (9:19, 14:20, 16:10, 27:16) dramatiskā cīņā pārspējot Igaunijas komandu Tartu "Rock".

Punktu guvēji BK "Ventspils" komandā: Rolands Zaķis 19 (9 atlekušās bumbas), Sandis Valters 16, Jānis Timma 15 (9 atlekušās bumbas, 5 piespēles), Dāvis Lejasmeiers 6, Lorenzo Viljamss 5, Artjoms Butjankovs 4, Anatolijs Kaširovs 1Andrejs Gražulis, Edgars Štelmahers, Māris Gulbis, Iļja Gromovs, Toms Leimanis pa 0.

Kā vēsta BK "Ventspils" mājaslapa internetā, maču abas vienības sāka ar kļūdām, bet pēc nākamajiem uzbrukumiem vadībā ar 3:2 bija viesi (tālmetiens Sandim Valteram). Pēc vēl viena Valtera trīspunktnieka komandas šķīra punkts (8:9), taču šajā brīdī ventspilnieku uzbrukums "iebuksēja". Ja ar spēli aizsardzībā viss puslīdz bija kārtībā, tad uzbrukums bija tālu no vēlamā. Uzbrukumi visbiežāk beidzās ar tālmetieniem, kuru precizitāte gan bija gaužām bēdīga - no pirmajiem 11 iekrita tikai 2. Pirmajā ceturtdaļā izdevās gūt tikai deviņus punktus, bet otrās pirmajās trīsarpus minūtes punktu krājumu sanāca papildināt vien no soda metienu līnijas.

Neveiksmes uzbrukumā ierāva arī plaisas aizsardzībā, un pēc īsā laikā zaudētājiem septiņiem punktiem pēc kārtas BK "Ventspils" mīnusi sasniedza jau 15 punktus - 14:29. Epizodiski sniegumu izdevās uzlabot, taču iegūt stabilitāti un pārliecību neļāva pašu kļūdas un zaudētā cīņa par atlēkušajām bumbām. Pirmajās desmit minūtēs ventspilnieki pieļāva astoņas kļūdas un tik pat bieži ļāva sāncenšiem savām atlēkušās bumbas uzbrukumā. Ja tam vēl pieliek klāt pašu vājo metienu precizitāti.

Lietas, kas prasīt prasījās pēc labojumiem, bija acīmredzamas, atlika vien cerēt, ka ventspilnieki pārtraukumā tiks skaidrībā ar metodēm, kas ļautu to paveikt. Otrais puslaiks sākās ar mājinieku precīzu uzbrukumu, taču drīz vien sekoja viesu četri punktu pēc kārtas un mājinieku treneris Gerts Kulame steidza pieprasīt minūtes pārtraukuma - 29:41. Mājinieku veiksme uzbrukumā pēc tā neatgriezās, ventspilnieki varēja tikt vēl tuvāk, taču pievīla pašu precizitāte.

Jautrākie notikumi trešajā ceturtdaļā risinājās pašā tā izskaņā, kad BK "Ventspils" kopējām pūlēm 17 punktu deficītu izdevās samazināt līdz desmit. Pēdējās sekundēs lielisku ātro uzbrukumu izspēlēja Jānis Timma un Sandis Valters, kas beidzās ar aizsarga precīzu metienu no groza apakšas - 39:49.

Arī izšķirošās ceturtdaļas pirmie četri punkti krita Tartu komandas grozā, kas, ja ne uzreiz ļāva cerēt uz spēles glābšanu, tad vismaz ļāva cerīgāk skatīties uz šo dueli divu spēļu summā. Igauņiem īsā laikā izdevās atjaunot desmit punktu pārsvaru, taču pēc diviem Timmas tālmetieniem ceturtdaļas vidū komandas šķīra vairs tikai četri - 51:55. Viņa trešais trīnītis spēles intrigu iededza pa īstam - vairs tikai 56:57, kad jāspēlē gandrīz četras minūtes.

Kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas 102 sekundes, jau minūtes pārtraukumu nācās pieprasīt mājiniekiem, jo nu jau viņu spēle bija pavisam pajukusi - daudz neprecīzu tālmetienu, nesaprašanās aizsardzībā un jau piecu punktu deficīts (62:57 BK "Ventspils" labā). Ventspilnieki tika arī pie +7, taču 26,6 sekundes līdz spēles beigām uz tablo atkal bija intriģējošs rezultāts - 64:62. Tomēr igauņu veiksme limits acīmredzami bija izsmelts un atgriezās tikai mača pēdējā sekundā, kad bumba laimīgi nonāca pie Talta uz tālmetienu līnijas un pēc tam lidoja grozā. Taču tas mainīja tikai mača rezultātu, ne iznākumu - BK "Ventspils" FIBA Izaicinājuma kausu sāka ar dramatiskā mačā "izplēstu" uzvaru 66:65.

Ventspilniekiem maču nācās aizvadīt bez komandas kapteiņa Akseļa Vairoga, bet mājinieki spēlei bija pieteikuši visu kvartetu, kas dienu pirms mača tika piesaukts savainojumu sakarā. Laukumā tā ilgāku laiku gan pavadīja tikai Mareks Doroņins un Jozeps Toome, turklāt arī būtiski palīdzot komandai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!