Foto: F64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes sēdē izskatīts ziņojums par incidentu "Aldaris" LBL čempionāta spēlē starp "Barons kvartāls" un "VEF Rīga" komandām. Šajā mačā "Barons kvartāls" līdzjutēji izcēlušies ar rasisma izpausmēm, vēsta LBS.

Kā portālam "Delfi" stāstīja LBS, tad "Barons kvartāls" līdzjutēji uzskatāmi vicinājušies ar banāniem, kas ir pasaulē pazīstams rasisma izpausmes veids. Tāpat kāds no faniem iznācis laukumā un vēlējies izskaidroties ar tiesnesi. Lai nomierinātu līdzjutēju grupu spēli vajadzēja pārtraukt uz aptuveni piecām minūtēm.

Pēc LBS valdes lēmuma "Barons kvartālam" trīs nākamās spēles jāizvada bez skatītājiem. Ar incidentu saistītie materiāli tiks nodoti Drošības policijai. Tāpat klubs sodīts par kārtības nenodrošināšanu spēles vietā. "Barons kvartāls" komanda aicinājusi LBS atcelt sodu par kārtības nenodrošināšu, taču oficiālu apelāciju nav iesniegusi.

"Rasistiskie aizspriedumi un ar tiem saistīti incidenti Latvijas basketbolā līdz šim nav bijuši aktuāli, taču tā dēvētais fanu grupējums "Barons ultras" acīmredzot grib basketbolā ievazāt sliktākās izpausmes no citu sporta spēļu repertuāra," sacīja Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins. "Negrasāmies pievērt acis uz šo incidentu, kas diemžēl nav pirmais "Barons kvartāls" vēsturē. Nepiedienīgi žesti, spēles pārtraukšana skatītāju uzvedības dēļ, fanu konflikts ar pašvaldības policiju – tie visi ir ārkārtēji notikumi."

""Barons kvartāls" pārstāvju reakcija uz Tehniskās komisijas lēmumu – proti, aicinājums to pārskatīt - liecina, ka kluba vadība nav sapratusi, ka runa ir par nopietnu likuma pārkāpumu, turklāt brīdī, kad rasisma izpausmēm pasaules sporta sabiedrībā tiek pievērsta īpaša uzmanība un visu iesaistīto pušu uzvedību regulē ne tikai elementāra cilvēcisko attiecību kultūru, bet arī nopietnas starptautiskās konvencijas," turpināja Voins. "Trīs spēles bez skatītājiem dos iespēju kluba vadībai izvērtēt savas spējas nodrošināt normālu mājas spēļu norisi. Papildus visus materiālus nodosim Drošības policijai, lai izvērtē, vai konkrētu cilvēku darbībās nav saskatāmas nozieguma pazīmes."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!