Foto: fiba.com
Latvijas U-16 meiteņu basketbola komanda Itālijas pilsētā Udīnē Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra noslēdzošajā spēlē ar 56:61 (11:14, 20:12, 16:25, 9:10) piekāpās Baltkrievijai.

Rezultatīvākās Latvijas izlasē bija Māra Mote un Līgai Golovko, kuras guva desmit punktus, astoņi punkti un 11 atlēkušās bumbas Laurai Melderei, bet seši punkti un 12 bumbas zem groziem Aleksai Gulbei.

Savukārt pretiniecēm Ksenija Malaška guva 23 punktus, savāca 20 atlēkušās bumbas un pārtvēra septiņas piespēles.

Mača sākums labāks padevās Latvijas izlases meitenēm, kuras pirmajās piecās minūtēs sameta desmit punktus, bet ielaida tikai trīs. Tiesa, turpinājumā latvietes piecas minūtes neguva punktus, kā dēļ ceturtdaļu zaudēja ar 11:14. Otrās ceturtdaļas sākumā notika aktīva cīņa par vadību, ko ieguva latvietes.

Turpinājumā Latvijas meitenes noturēja pārsvaru 7–8 punktu robežās, taču trešajā ceturtdaļā pretinieces pamazām sāka iedzīt un ceturkšņa vidū izvirzījās vadībā ar rezultātu 41:40. Vēl dažas minūtes Latvijas basketbolistes spēja noturēties pretī baltkrievietēm, tomēr pretinieces pakāpeniski palielināja savu pārsvaru. Pamatlaika izskaņā latvietēm izdevās pietuvoties līdz mīnus četriem punktiem (56:60), tomēr tika piedzīvots zaudējums.

Vēstīts, ka pirmajā spēlē latvietes ar 45:58 piekāpās Čehijai, bet otrajā mačā ar 70:61 pārspēja Serbiju. Tikmēr Baltkrievija ar 92:76 pārspēja Serbiju, bet ar 46:79 zaudēja Čehijai.

Līdz ar to C apakšgrupā divas uzvaras divās spēlēs izcīnījusi Čehija, bet tikpat panākumi trīs mačos ir Baltkrievijai. Viena uzvara trīs spēlēs ir Latvijai, bet Serbija piedzīvojusi zaudējumus abās aizvadītajās spēlēs.

Astotdaļfinālā Latvijai būs jāspēlē pret D apakšgrupas otru spēcīgāko komandu Horvātiju.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas – pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēja astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji – par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Latvijas izlases sastāvā iekļautas septiņu basketbola skolu - Cēsu, Daugavpils, Jūrmalas, Liepājas, Saldus, "Rīga"/"Rīdzene" un "Rīga"/TTP – audzēknes.

Treniņi Latvijas U-16 meiteņu komandai notika kopš jūlija sākuma, bet pilnā sastāvā izlase sapulcējās tikai neilgi pirms Eiropas čempionāta. Iepriekš daļā treniņu nepiedalījās meitenes, kuras bija spēlējušas pasaules U-17 čempionātā. Laura Meldere vēl atgūstas pēc slimības, bet Alise Markova tikko atgriezusies no Eiropas U-18 čempionāta. Bijušas tikai trīs pārbaudes spēles Baltijas kausa turnīrā, kurās nepiedalījās Meldere un Markova. Šajās cīņās Latvija pārspēja Igauniju, bet piekāpās Lietuvai un Krievijai.

Šīs Latvijas komandas basketbolistes sezonas gaitā rūdījušās Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā. Sešām spēlētājām šis nebūs pirmais lielais starptautiskais turnīrs, turklāt dažas bija starp izlases līderēm gan pērn Eiropas U-16 čempionātā, gan šogad pasaules U-17 meistarsacīkstēs.

Latvijas U-16 izlases galvenais treneris ir Kaspars Mājenieks, kurš pērn šajā vienībā bija otrais treneris, Eiropas čempionātā palīdzot valstsvienībai izcīnīt piekto vietu. Šis speciālists vairākus gadus palīdzējis Uvim Helmanim darbā ar vīriešu komandu "Liepāja"/"Triobet", paralēli strādājot ar sporta skolas jauniešiem un jaunietēm.

Iepriekšējos divos Eiropas čempionātos Latvijas kadetes izcīnīja piekto vietu, kamēr 2013. gadā tika gūta septītā pozīcija.

Eiropas čempionāts Itālijas pilsētā Udīnē ilgs līdz 14. augustam.

Latvijas U-16 meiteņu izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Nikola Ozola ("Jūrmala"), Jete Nulle, Elizabete Zumenta, Flēra Vīnerte (visas – "Rīga"/"Rīdzene"), Aleksa Gulbe ("Ancona", Itālija), Anita Miķelsone, Alise Markova, Laura Meldere (visas – Rīga"/TTP-1), Māra Mote ("Cēsis"), Paula Kļeščova ("Liepāja"), Raivita Koreņika ("Saldus"), Līga Golovko ("Daugavpils").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!