Foto: AFI
Latvijas U-16 puišu izlase Polijas pilsētā Radomā Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla spēlē par 9.-16.vietu ar 87:64 (19:17, 17:23, 31:8, 20:16) pārspēja Bosnijas un Hercegovinas vienaudžus, tādējādi saglabājot vietu augstākajā divīzijā.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākais bija Anrijs Miška, kurš guva 20 punktus un savāca septiņas bumbas zem groziem, 14 punkti un astoņas rezultatīvas piespēles Artūram Žagaram, bet 13 punkti un deviņas atlēkušās bumbas Artūram Kurucam.

Tikmēr bosniešu labā 16 punktus guva Tariks Biberovičs.

Pirmajā ceturtdaļā latvieši ieguva sešu punktu pārsvaru (17:11), ko gan pretinieki ātri atspēlēja. Otrajā ceturksnī bosnieši panāca plus piecus punktus (26:21), taču lielāku pārsvaru iegūt viņi nespēja.

Pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 40:36 Bosnijas un Hercegovinas labā, bet trešās ceturtdaļas sākumā latviešiem izdevās 12 punktu izrāviens, kas ļāva iegūt vadību ar 51:42. Līdz pamatlaika beigām bosnieši nespēja atspēlēties, un uzvaru ar 87:64 svinēja Latvijas jaunie basketbolisti.

Pusfinālā par 9.-12. vietu Latvijas puiši tiksies ar Serbiju, bet otrā pārī spēkosies Vācija un Zviedrija.

Jau vēstīts, ka Latvijas jaunie basketbolisti piektdien turnīra pirmajā spēlē ar 81:73 pārspēja Itāliju, bet pēc tam ar 71:91 kapitulēja Spānijai. Apakšgrupu turnīru latvieši noslēdza ar zaudējumu 66:68 Zviedrijai, bet A grupā ieņēma trešo vietu. Savukārt astotdaļfinālā latvieši ar 66:74 piekāpās Turcijai.

Tikmēr Bosnija un Hercegovina turnīra pirmajā spēlē cieta smagu zaudējumu 46:96 Lietuvai, pēc tam ar 46:55 piekāpās Francijai, bet apakšgrupas pēdējā spēlē ar 58:64 atzina Melnkalnes pārākumu. Savukārt astotdaļfinālā bosnieši mazrezultatīvā spēlē ar 38:55 kapitulēja Somijai.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvada pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēs astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Latvijas izlases sastāvā iekļauti puiši, kuri basketbolu apguvuši Rīgā, Cēsīs, Jelgavā, Ogrē un Valmierā, bet daži meistarību jau pilnveidojuši pat Spānijā, jo Anrijs Miška iepriekšējā sezonā basketbolu spēlēja slavenā Madrides "Real" sistēmā, kamēr Artūrs Kurucs to darīja Vitorijas "Laboral Kutxa". Pieci basketbolisti jau pērn piedalījās Eiropas U-16 čempionātā, turklāt Kurucs un Miška bija starp pamatspēlētājiem.

Valstsvienības galvenais treneris ir Artūrs Visockis-Rubenis, kuram šis šajā amatā šis būs pirmais Eiropas jaunatnes čempionāts.

Kadetu izlase ziemā startēja ne tikai Baltijas jūras kausa izcīņā, bet arī jau piekto gadu pēc kārtas piedalījās prestižajā U-16 izlašu turnīrā Turcijā. Šovasar tika aizvadītas deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnītas astoņas uzvaras. Komandai šī gada bilance pārbaudes mačos ir 15 uzvaras un četri zaudējumi.

Latvijas komanda Eiropas U-16 čempionātā startēs formas tērpos ar melnām sēru uzšuvēm, pieminot vasaras sākumā autokatastrofā bojā gājušos izlases kandidātus Kristianu Šefanovski un Kristianu Pūri.

Latvijas U-16 puišu izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Valters Vēveris, Rainers Hermanovskis, Dāvids Vīksne (visi - "Valmiera"), Artūrs Žagars, Niks Salenieks, Roberts Bērziņš (visi - "Rīga"/DSN), Adrians Šnipke, Edvards Mežulis (abi - "Rīga"), Armands Berķis ("VEF skola"), Oskars Hlebovickis ("Ogre"), Anrijs Miška (Madrides "Real", Spānija), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Laboral Kutxa", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!