Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlases jaunais ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs izteicis cerību līdz jūnija beigām atrast nākamo valstsvienības galveno treneri, lai jau jūlijā varētu tikt rīkotas izlases treniņnometnes, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Ceturtdien tapa zināms, ka līdzšinējais basketbola kluba “Liepāja” galvenais treneris un valdes priekšsēdētājs Artūrs Štālbergs apstiprināts Latvijas vīriešu basketbola izlases ģenerālmenedžera amatā uz 2021. gada Eiropas čempionāta ciklu. Pašmāju speciālists par pirmo darbu sev nosaucis tikšanu skaidrībā par LBS pieejamajām finansēm.

“Jātiek skaidrībā par budžeta iespējām, lai pēc tam domātu par personālu, gatavošanās plāniem,” izteicās Štālbergs, kuram arī tika taujāts par savu pieredzi laikā, kad speciālists strādāja kā Latvijas izlases galvenā trenera Ainara Bagatska asistents. “Bija labi apstākļi treniņiem, pārbaudes spēles, medicīna, rehabilitācija. Varbūt nebija kādas ekstras – piemēram, lidojumi biznesa klasē – bet sportiskā ziņā viss bija nodrošināts. Neizdarītas lietas drīzāk bija citās jomās – komunikācijā ar spēlētājiem un viņu pārstāvjiem, klubiem. Par tām jāatbild ģenerālmenedžerim, kura iepriekš nebija.”

Ģenerālmenedžera atbildība būs izvēlēties jauno izlases galveno treneri. Basketbola savienība neturpināja sadarbību ar līdzšinējo treneri Arni Vecvagaru, izlasei viņa vadībā nekvalificējoties 2019. gada Pasaules kausam basketbolā.

“Gatavojoties konkursam uz ģenerālmenedžera amatu apzināju desmit speciālistus, no kuriem īsajā kandidātu sarakstā tuvākajā laikā paliks četri līdz pieci. Izvērtēju daudzus aspektus – pieredzi, sasniegumus, harizmu, spēju sasniegt ilgtermiņa rezultātus. Ar dažiem treneriem vai viņu pārstāvjiem bijušas neformālas sarunas – līmenī, kādā varēju runāt bez oficiāla statusa. Tagad komunikācija būs daudz nopietnāka,” līdz šim padarīto komentēja Štālbergs.

Savienības prezidents Valdis Voins pēc LBS Treneru komisijas sēdes, kurā tika uzklausīts Arņa Vecvagara pārskats, izteicās pārliecību, ka Latvijas valstsvienība jāvada Latvijas trenerim. Tomēr Voins vienlaikus atzīmēja, ka diskusiju varēs sākt veidot pēc ģenerālmenedžera pieņemšanas amatā.

“Sarakstā ir gan latvieši, gan ārzemnieki. Pases krāsa nebūs galvenais – valstsvienībai vajadzīgs spēcīgs, kvalificēts speciālists. Kopumā jūtama ieinteresētība piedalīties prestižā projektā, tāpēc, manuprāt, finanses nebūs galvenā tēma. Cienījamus kandidātus var atrast gan līdzšinējā “cenu” kategorijā, gan, protams, atrodot iespējas uzlabot piedāvājumu,” par iespējamā nākamā trenera tautību un algu stāstīja izlases ģenerālmenedžeris.

Nākamā oficiālā spēle Latvijas izlasei būs jāaizvada 2018. gada novembra beigās, kad sāksies kvalifikācija 2021. gada Eiropas čempionātam. Pirmo spēļu logu Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) atzīmējusi laika posmā no 25. novembra līdz 3. decembrim.

“Divu nedēļu laikā būs skaidrība par skaitļiem un kandidātiem, līdz jūnija beigām ceru nonākt pie lēmuma. Vilcināties nedrīkst. Jūlijā vajadzētu sarīkot īsas treniņnometnes, lai spēlētāji varētu iepazīt galvenā trenera taktiskos uzstādījumus un komunikācijas stilu. Meklēsim iespējas vasarā aizvadīt pārbaudes spēles. Novembrī pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm laika gatavoties nebūs,” nepieciešamo rīcības ātrumu apzinājās Štālbergs.

“Skaidrs, ka ģenerālmenedžerim un galvenajam trenerim jāstrādā tandēmā. Ar spēlētājiem jākomunicē abiem, taču par atšķirīgām tēmām. Spēlētāju izvēlei jābūt galvenā trenera ziņā, taču, izvērtējot kandidātus, jābūt vadlīnijām, pēc kurām jāvadās, lai novērstu haosu un nejaušus lēmumus. Tas attiecas gan uz sportisko aspektu izvērtēšanu, gan spēlētāja reputāciju – piemēram, iepriekšējiem atteikumiem spēlēt valstsvienībā,” savu vīziju par sadarbību ar galveno treneri ieskicēja liepājnieks.

2017. gada Eiropas čempionātā basketbolā Latvijas izlase sasniedza ceturtdaļfinālu, kurā valstsvienība piekāpās topošajiem čempioniem Slovēnijas izlasei ar rezultātu 97:103. Grupu turnīrā izcīnītās uzvaras ļāva Latvijas valstsvienībai ieņemt piekto vietu Eiropā.

“Pirmkārt, jākvalificējas Eiropas čempionāta finālturnīram un, ja būs iespēja spēlēt olimpiskajā kvalifikācijā – jākvalificējas olimpiskajām turnīram. Kad pirmais mērķis būs sasniegts, tiks nosprausts nākamais – augstāks par 5. vietu Eiropā, kas sasniegta 2017. gadā. Latvijas spēlētāji patlaban ir līmenī, kad nav jābaidās izvirzīt visaugstākos mērķus. Uzvarētāju mentalitātes mums pietrūcis un tas ir jāmaina,” tuvākos nākotnes mērķus izvirzīja Štālbergs.

Speciālists darbu LBS spēšot apvienot ar pienākumiem Liepājā, jo nākamsezon Štālbergs basketbola klubu vairs netrenēs. Bijušais basketbolists atklāja, ka turpmāk saucams arī par bijušo treneri.

“Turpināšu strādāt kluba valdē, bet galvenais treneris vairs nebūšu. Šo aspektu izrunāju ar LBS valdi – pretrunu un interešu konfliktu nebūs. Pagājušajā sezonā Liepājas klubu trenēju vairāk apstākļu spiests. Darbam šajā profesijā esmu pielicis punktu,” atklāja Štālbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!