Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Gulbis piektdien atklāja valstsvienības kandidāšu sarakstu 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla pirmajām divām spēlēm, kurās komandai nepalīdzēs viena no tās potenciālajām līderēm Anete Šteinberga.

"Liels gods te atrasties kā sieviešu izlases galvenajam trenerim," preses konferences ievadā teica Gulbis, kuram šī bija pirmā oficiālā uzstāšanās kā valstsvienības galvenajam trenerim. "Vispirms dažiem cilvēkiem jāpasaka paldies. Pirmkārt, izlases ģenerālmenedžerei Guntai Baško par uzdrīkstēšanos, ka nebaidījās mani uzrunāt. Otrkārt, LBS valdei par doto iespēju. Treškārt, vislielākais paldies manai ģimenei, ka atbalstīja mani šajā solī. Varbūt daudzi mani izvēli nesaprata, bet šī man ir liela atbildība – vai tā būtu jauniešu vai pieaugošo izlase, tas ir atbildības slogs."

Speciālists, kurš paralēli vada "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas vienību "Jūrmala"/"Betsafe" kā pirmo savu mērķi uzstādīja kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram.

Izlase atlases ciklu sāks 14. novembrī mājās uzņemot Horvātiju, bet 17. novembrī viesojoties Ziemeļmaķedonijā. Vēl grupā spēlē Vācijas izlase. Turnīram kvalificēsies grupas uzvarētāja, kā arī piecas no deviņu grupu labākajām otrās vietas ieguvējām.

"Uzsākot darbu, jebkurš treneris un ģenerālmenedžeris vēlas, lai sastāvā būtu paši labākie. Tas bija mans pirmais uzdevums – vēlējos sastāvā redzēt labākās basketbolistes. Diemžēl neizdevās sarunāt Aneti Šteinbergu. Ar viņu vairākas reizes tikos, bet viņai ir savi iemesli, par kuriem nevēlos viņas vietā runāt. Ieva Pulvere nevarēs palīdzēt līdz janvārim, kad viņa apsvērs, vai turpināt spēlēt basketbolu vai nespēlēt," sastāvā iztrūkstošās basketbolistes pieminēja Gulbis.

No šī gada vasarā Latvijā un Serbijā notikušā Eiropas čempionāta izlasei nevar palīdzēt arī Digna Strautmane un Luīze Šepte, kuras studē ASV.

Valstsvienība pirms oficiālajām spēlēm aiz slēgtām durvīm aizvadīs pārbaudes maču ar Lietuvas izlasi, kā arī divus treniņus.

Visticamāk gan, ka šajā izlašu spēļu logā komandai nevarēs palīdzēt Kitija Laksa, kura turpina rehabilitāciju pēc 2018. gada rudenī pārciesta ceļgala savainojuma, un pagaidām vēl nav uzsākusi pilnvērtīgu treniņus ar "TTT Rīga" vienību.

"Ceram, ka Kitija atveseļosies. Viņa izlasē spēles tikai, ja būs pilnībā gatava. Viņa gan noteikti būs vajadzīga uz soliņa," komandas gara veidošanas nozīmi uzsvēra galvenais treneris.

Gulbja vadībā izlases personāls palicis nemainīgs un viņam asistēs treneri Matīss Rožlapa un Ziedonis Jansons. Gatavojoties jaunajam izaicinājumam strādāt sieviešu basketbolā, Gulbis arīdzan apmeklējis iepriekšējā izlases galvenā trenera Mārtiņa Zībarta vadītās "TTT Rīga" komandas treniņus.

"Varu pateikt to, ka Mārtiņš Zībarts ir labākais sieviešu basketbola speciālists Latvijā, tāpēc uzskatīju, ka man tur jābūt un jāpaskatās, kā izskatās treniņprocess. Īpaši nekas no vīriešu basketbola gan neatšķiras. Varbūt sieviešu basketbolā ir zemāka intensitāte un viņas nespēlē tik agresīvi kā vīrieši. Lielas atšķirības neredzēju. Ar Mārtiņu un Matīsu vēlējos aprunāties, kā viņi redz komandas zīmējumu," skaidroja Gulbis.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes:

Elīna Dikeulaka (Adanas ASKI, Turcija), Ilze Jākobsone (Kelternas "Rutronik Stars", Vācija), Elizabete Bulāne, Vanesa Jasa, Kate Krēsliņa, Kitija Laksa, Paula Strautmane, Karlīne Pilābere, Aija Klakocka, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Dinija Pāvelsone (RSU), Aija Putniņa (Ankaras "Čankaja Universitesi", Turcija), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!