Foto: F64

Latvijas valstsvienības un kluba "TTT Rīga" basketbolistei Kitijai Laksai piektdien notiekošajā Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) draftā sagaidāma vieta pirmajā kārtā, prognozē pāris Ziemeļamerikas mediji.

Jau ziņots, ka 17. aprīlī gaidāmajā draftā, kurš norisināsies attālināti, Laksai iepriekš prognozēta vieta otrajā kārtā. Medijs ESPN paredzēja, ka viņu ar 19. numuru varētu izvēlēties Sietlas "Storm" vienība.

Taču drafta ceremonijas priekšvakarā Ziemeļamerikas mediji Latvijas basketbolistes cerības vērtē jau augstāk. Tieši ESPN savās prognozēs spēlētāju jau ievietojusi 11. jeb pirmās kārtas priekšpēdējā vietā, atkal paredzot, ka Laksu draftēs "Storm" komanda.

""Storm" komandai ir diezgan solīds sastāvs, un viņi varētu ar šo izvēli skatīties uz nākotni," prognozi pamato žurnāliste Mešela Vopela.

Domu gājienam piekrīt medijs "SB Nation", kas arī Laksu ievietojis 11. pozīcijā: ""Storm" komandas spēlētāju rotācija ir praktiski gatava. Ja komanda paturēs izvēli, laba iespēja, ka tā tiks izmantota spēlētājai, kura turpinās uzturēties ārzemēs," spriež žurnālists Mets Elentaks.

Žurnālists uzsver, ka 23 gadus veco Laksu pirms došanos uz WNBA vienība varētu pierunāt vēl gadu vai divus spēlēt Eiropā.

Savukārt vairāki citi mediji joprojām uzskata, ka Latvijas izlases basketbolista Jāņa Laksas meita tiks nolūkota otrajā vai trešajā kārtā. Medijs "The Ringer" izteicis prognozes tikai par pirmo kārtu, kurā Laksai vieta nav atradusies, bet "The Athletic" vērtējumā basketbolisti ar 21. izvēli nolūkos Dalasas "Wings" komanda.

"Laksai ir punktu gūšanas prasmes, lai sekmīgi spēlētu WNBA. Viņas izaicinājums būs treniņnometnē izcīnīt vietu dziļajā "Wings" sastāvā," raksta medijs.

Laksa pēc 13 mēnešus ilgušas savainojuma ārstēšanas šosezon laukumā atgriezās decembra sākumā. Ceļgala savainojumu viņa guva 2018. gada novembrī ASV studentu čempionāta (NCAA) spēlē un pagājušajā vasarā nevarēja palīdzēt Latvijas izlasei Eiropas čempionātā.

Basketboliste šosezon Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas turnīrā astoņos mačos izcēlās ar vidēji astoņiem gūtiem punktiem un 2,6 atlēkušajām bumbām. Tikmēr "Douglas" Baltijas Basketbola līgā (BBL) viņa septiņos dueļos caurmērā guva 18 punktus, izcīnīja 3,7 bumbas un 2,7 reizes rezultatīvi piespēlēja, palīdzot Latvijas čempionvienībai "TTT Rīga" izcīnīt uzvaru finālā.

Laksa varētu kļūt par ceturto Latvijas basketbolisti, kuru draftā izvēlas kāda WNBA komanda. Draftā līdz šim visaugstāk tikusi Elīna Babkina, kuru 2011. gadā ar 29. izvēli nolūkoja Losandželsosas "Sparks" vienība. Babkina līgā vēl nav spēlējusi, bet šī gada februārī viņa noslēdza treniņnometnes līgumu ar Atlantas "Dream" vienību.

2004. gadā ar 31. numuru draftēta arī Ieva Kubliņa (Indiānas "Fever"), bet divus gadus vēlāk Zani Teilāni ar 35. numuru izvēlējās Vašingtonas "Mystics" vienība. Teilāne un Anete Jēkabsone-Žogota, kura Fīniksas "Mercury" sastāvā kļuva par 2014. gada WNBA čempioni, ir bijušas vienīgās Latvijas basketbolistes, kuras spēlējušas WNBA, bet Liene Jansone 2006. gadā parakstīja treniņnometnes līgumu ar "Liberty" vienību, kuras sastāvā spēlētāja neiekļuva.

Šī gada ceremonijā mediji vienbalsīgi pirmo vietu paredz Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) Oregonas Universitātes aizsardzei Sabrīnai Jonesku, kura tādējādi nonāktu Ņujorkas "Liberty" komandā.

2020. gada drafta sākums paredzēts sestdien pulksten 02.00 pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!