Foto: F64

Latvijas izlases basketboliste Elīna Babkina februārī noslēdza līgumu ar Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) klubu Atlantas "Dream", tomēr Covid-19 pandēmijas dēļ WNBA sezonas sākums ir atcelts.

2011. gada WNBA draftā Babkinu ar 29. numuru izvēlējās Losandželosas "Sparks" komanda, ar kuru gan pie līguma netika. 2011. un 2015. gadā Latvijas izlases basketboliste aizvadīja pirmssezonas nometnes ar "Dream" basketbolistēm, bet šovasar cerēja debitēt pasaules spēcīgākajā līgā. "Dream" pirmā spēle bija paredzēta 15. maijā.

Babkina šobrīd uzturas Maiami, kur uztur sevi sportiskā formā. "Gaidu, kad atsāksies WNBA. Bet, ja godīgi, tad nedomāju, ka atsāksies. Kamēr gaidu WNBA sezonas atsākšanos, cenšos sevi uzturēt formā. No rītiem skrienu kādas 40 minūtes. Diemžēl, nevaru tikt pie zāles, jo viss NBA ir uz pagaidu pauzes," LTV raidījumā "Sporta studija" sacīja Babkina, kurai aprīlī apritēja 31 gads.

Pagaidām basketbolistes gatavojas individuāli un reizi nedēļā kopējā video konferencē apspriež aizvadīto un runā par turpmākajiem treniņiem. Video konferencēs pēdējā laikā treneri sākuši analizēt iespējamās uzbrukuma sadarbības, lai, atsākoties treniņiem, sportistes jau būtu informētas.

Atšķirībā no Eiropas, WNBA viss ir ļoti sakārtots un par basketbolistēm ļoti rūpējas. Komandā ir vairāki treneri, kuriem katram ir sava joma, tiek nodrošināts arī viss augsta līmeņa sportistam nepieciešamais. Babkina neslēpj, ka WNBA, atšķirībā no Eiropas, nav jāuztraucas par laikus izmaksātu atalgojumu.

"Ja Eiropā gaidi 15 dienas vai mēnesi, kad samaksās algu, tad te viss ir uzreiz. Ja tev kaut ko vajag, tas nenotiek rīt vai kaut kad, bet tieši tagad," saka Babkina. Latvijas basketboliste neslēpj, ka daudzas basketbolistes WNBA nespēlē naudas dēļ, bet gan, lai piepildītu savus sapņus.

"Man bija patīkami (kad noslēdzu līgumus). Nenoliedzu. Man likās – ak dievs, man ir 30 gadu, bet es esmu joprojām elitē. Ne katru trīsdesmitgadnieci aicina uz WNBA. Tas bija liels pagodinājums, uzmundrinājums, ka viss atmaksājas, ko līdz šim esmu darījusi," piebilst Babkina.

Babkina šosezon pārstāvēja Turcijas spēcīgākā čempionāta komandu Adanas ASKI, kuras rindās šosezon caurmērā izcēlās ar 19,4 punktiem, 7,5 rezultatīvām piespēlēm, vidēji laukumā pavadot 34,8 minūtes.

Aizvadītā gada vasarā viņa Eiropas čempionātā Latvijas izlases rindās vidēji mačā guva 20,8 punktus, izcīnīja 4,8 atlēkušās bumbas un atdeva 4,5 rezultatīvas piespēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!