Foto: FIBA
Latvijas U-19 basketbola izlase ar zaudējumu Daugavpilī uzsāka dalību Pasaules kausa izcīņā basketbolā, piekāpjoties Puertoriko U-19 valstsvienībai.

Latvijas izlase pretiniekiem zaudēja ar rezultātu 75:79 (15:18, 18:19, 25:14, 14:31).

Spēle tika uzsākta mazliet haotiski, kļūdām mijoties ar neveiksmīgām darbībām aizsardzībā, taču Rodija Mačohas agresivitāte jau otrajā minūtē panāca otro piezīmi Puertoriko izlases līderim Filipam Vīleram. Pēc teju septiņām minūtēm rezultāts bija vien 9:9.

Spēlē gan veiksmīgi iesaistījās Krišs Helmanis, kurš atzīmējās ar pāris rezultatīvām piespēlēm un 2+1 gājienu, Latvijas izlasei ceturtdaļu noslēdzot vadībā (18:15). Helmanim šī bija pirmā spēle kopš 15. jūnija, kad viņš pārbaudes mačā Lietuvā izmežģīja potīti.

Turklāt otrās ceturtdaļas ievadā Toma Skujas tālmetiens jau ļāva panākt rezultātu 24:17 – minūtes pārtraukums viesiem. Drīz vien arī Nikolajs Mazurs bija spiests pieņemt šādu pašu lēmumu, Puertoriko basketbolistiem izceļoties ātrajos uzbrukumos. Valtera Brieža precīzs tālmetiens gan ļāva puslaika pārtraukumā doties, esot vadībā ar 36:34.

Trešo ceturtdaļu Puertoriko izlase uzsāka bez Vīlera, kurš bija jau sakrājis trīs piezīmes. Savukārt latvieši paveica varenu izrāvienu. To uzsāka Mačoha, kurš divreiz pēc kārtas guva grozus pēc mērķtiecīga gājiena uz groza apakšu. Liepājnieks tūlīt pat ātrajā uzbrukumā varēja gūt vēl divus punktus, bet sarāva kājā krampi, kā arī netrāpīja metienu pēc divsoļa.

Izrāvienu gan turpināja Dāvis Denafs, Krišs Helmanis un Ričards Vanags, kuri panāca jau 13 punktu vadību, bet ceturto piezīmi dabūja Vīlers, kurš uz to ļoti asi reaģēja, laukumā vairs neatgriežoties.

Taču laukuma saimnieki pārsvaru nespēja noturēt. Puertoriko vienība pēdējā ceturtdaļā pārgāja uz zonas aizsardzību, kas sagādāja milzu problēmas latviešiem. Nedroša rīcība un kļūdas apstādināja sekmīgo uzbrukumu, bet Puertoriko pārvērta kļūdas punktos. Piecas minūtes līdz spēles beigām viesi jau izvirzījās vadībā.

Spēle bija saspringta līdz mača beigām. Divus tālmetienus trāpīja Vanags, uzturot intrigu spēlē, tomēr latvieši vadību neatguva. Sekmīgi viens pret viens uzbrukumā nospēlēja Puertoriko vienība, kas neizlaida vadību un uzvarēja ar rezultātu 79:75.

Rezultatīvākais mājinieku sastāvā ar 17 punktiem bija Vanags, bet Mačoha atzīmējās ar 13 punktiem un septiņām bumbām zem groziem. Uzvarētāju rindās ar 24 punktiem izcēlās Ārons Klarks.

Latvijas izlase turnīru turpinās svētdien, kad pulksten 18.00 spēkosies ar Irānas basketbolistiem. Viņiem sestdienas vakarā vēl jāaizvada pirmā spēle čempionātā pret apakšgrupas favorīti Serbijas izlasi.

No apakšgrupas izkļūs visas četras vienības, bet to pozīcijas turnīra tabulā noteiks pretinieku astotdaļfinālā. B apakšgrupas komandas tajā spēkosies ar A apakšgrupas vienībām (Kanāda, Lietuva, Japāna un Senegāla).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!