Foto: Publicitātes attēli

Noslēdzoties Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta rīkotajam metu konkursam vides mākslas objektu izveidei Vecrīgā, galvaspilsēta ieguvusi divu vides mākslas objektu dizainus un tehniskos risinājumus, liecina pašvaldības mājaslapā pieejamā informācija.

Departamenta rīkotajā metu konkursā kopumā tika pieteikts 21 mets četrām vietām Vecrīgā – 11. novembra krastmalā, Doma laukumā, Līvu laukumā un Reformācijas laukumā. Uzvarētāji konkursā, pirmās godalgas ieguvēji, tika noteikti divās no četrām konkursa daļām – 11. novembra krastmalā un Doma laukumā.

Līdz jūlija sākumam darbi tiks īstenoti 11. novembra krastmalā, savukārt līdz jūlija nogalei – Doma laukumā, radot jaunu laikmetīgās mākslas un interaktīvu dizaina objektu klātbūtni Vecrīgā.

Vides mākslas objekti Rīgas iedzīvotājiem un viesiem būs skatāmi Vecrīgā no jūlija līdz septembra nogalei.

Metu konkursa kopējais balvu fonds visās četrās daļās ir 16 000 eiro. Katrā no daļām pirmās vietas ieguvējam jeb konkursa uzvarētājam pašvaldība piešķirs 2000 eiro, otrās vietas ieguvējam – 1500 eiro, trešās vietas ieguvējam – 500 eiro. Konkursa uzvarētājs jeb pirmās vietas ieguvējs saņems uzaicinājumu piedalīties sarunu procedūrā par vides objekta izgatavošanu.

Par pieteikumu objekta izvietošanai 11. novembra krastmalā 1. godalgu saņēma SIA "Savvaļa" un mākslinieka Andra Eglīša darbs "Laika upes liecinieki". Ideja paredz veidot vides mākslas objektu, kura fiziskais veidols būtu septiņu lielformāta praktiski "apdzīvojamu" skulptūru ansamblis, kas vienlaikus pildītu arī atpūtas vietas funkciju.

Ansambļa skulptūras tiks veidotas no īpaša aerobetona, jaucot to ar dažādiem Latvijas zemes krāsu pigmentiem, tādējādi iegūstot materiālu, kas vizuāli atgādina smilšakmens klinšu iezi. Vides mākslas objektu atrašanās vieta – krastmala – un izmantotais materiāls vedina uz domu, ka skulptūras skatāmas kā arheoloģiski atradumi vai no upes izskaloti priekšmeti.

2. godalgu saņēma SIA "Sampling"" un SIA "BONUSS W" apvienība ar projektu "Trīs paviljoni", bet 3. godalga piešķirta mākslinieka Reiņa Dzudzillo darbam.

Arī Doma laukuma konkursa daļā piešķirtas visas trīs iespējamās godalgas. Pirmo vietu konkursā izcīnīja piegādātāju apvienība "Lightfoot" ar projektu "Kopā pie Doma".

Piedāvājums paredz Rīgas vēsturiskā centra sirds atdzīvināšanu, izmantojot aizraujošu pilsētvides mākslas objektu – "Kopā pie Doma". Novietojuma ideja risina pilsētvides situāciju, kur vienuviet sastopas septiņas Rīgas ielas, kā vienotu centrālās satikšanās punktu. Šī ir ne tikai mākslas instalācija, bet arī uz kopienu vērsta iniciatīva, aicinot cilvēkus no visām sabiedrības grupām baudīt un mijiedarboties no jauna atdzīvinātajā publiskajā telpā, tādējādi kļūstot par neatņemamu projekta daļu un kolektīvi aizpildot laukumā esošo brīvo telpu, kā arī stiprinot sociālo vienotību.

Piedāvātais risinājums ietver apņemšanos ievērot ilgtspējīga un sociāli atbildīga dizaina izstrādi, kā arī ekonomisku domāšanu. Instalācija pati ražos enerģiju apgaismojumam. "Kopā pie Doma" ir sajūtu ceļojums, ko dziļi iedvesmojusi pilsētas arhitektūra.

2. godalga piešķirta Artura Analta un SIA "AD production" projektam "Apaļais galds", bet 3. godalga ir piešķirta autoru apvienībai, kas izstrādājusi objektu ar nosaukumu "Laika kapsula".

Līvu laukuma daļā konkursa žūrija lēma piešķirt tikai 2. un 3. godalgu. 2. godalga piešķirta SIA "Pareizā ķīmija" vides mākslas objektam "Rotaļrīga". 3. godalga tika piešķirta "Aktsiaselts Adamlights" filiāles "Adam Decolight Latvia" objektam "Gaismas ceļojums".

Savukārt Reformācijas laukuma daļā piešķirta vien 2. godalga. Godalga piešķirta māksliniekam Ērikam Božim par darbu "Oksitocīna portāls".

Pašvaldībā atgādina, ka konkursa mērķis bija iegūt četras augstvērtīgas vides mākslas objektu dizaina un tehniskā risinājuma izstrādes idejas, kā arī izvēlēties metu konkursa uzvarētājus katrā no konkursa četrām daļām, kuri izgatavos vides objektus un veiks autoruzraudzību vides objekta uzstādīšanas un eksponēšanas laikā.

Darbus vērtēja žūrija – komisijas vadītāji bija Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece-direktora vietniece Baiba Šmite un Kultūras pārvaldes Pilsētvides mākslas un noformējuma nodaļas vadītājs Jānis Krievkalns.

Žūrijas komisijā darbojās Pilsētas attīstības departamenta Rīgas pilsētas arhitekta dienesta galvenā dizainere Evelīna Ozola, Laikmetīgās mākslas centra izpilddirektore, kuratore un žurnāliste Evita Goze, Latvijas laikmetīgās mākslas centra direktore, mākslas kuratore un kritiķe Solvita Krese, Mākslas zinātniece un kritiķe, Baltijas laikmetīgās mākslas interneta žurnāla "Echo Gone Wrong" redaktore Santa Hirša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!