Foto: FIBA

Igaunijas basketbolisti otrdien Eiropas čempionātā Itālijā pieveica Lielbritāniju, svinot pirmo uzvaru turnīrā.

Igaunija C grupā apspēlēja Lielbritāniju ar 94:62 (24:18, 25:18, 29:17, 16:9).

Uzvarētāju rindās Henri Drells guva 20 punktus, 18 punktus sakrāja Sīms Sanders Vene, 15 punktus un astoņas atlēkušās bumbas sakrāja Maiks Kalevs Kotsars, 14 punktus guva Kristjans Kitsings, bet 11 punktus - Janari Joesārs.

Pretinieku rindās 14 punktus guva Mailss Hesons, pa 12 punktiem - Patriks Velens un Karls Vītls, kuram arī 11 zem groziem izcīnītas bumbas.

Vēl šajā grupā plkst.18 Ainara Bagatska vadītā Ukraina tiksies ar Grieķiju, bet plkst.22 būs mājinieces Itālijas mačs ar Horvātiju.

Ukrainai un Grieķijai ir pa trim uzvarām, divus panākumus guvusi Horvātija, vienu trijos mačos - Itālija un četros - Igaunija, bet trīs zaudējumi ir Lielbritānijai.

Savukārt pie uzvaras grūtā mačā tik Francijas basketbolisti, kuri otrdien Vācijā ar 81:68 (19:19, 25:15, 8:16, 29:18) pieveica Bosniju un Hercegovinu, nodrošinot vietu izslēgšanas spēlēs.

Uzvarētāju rindās 15 punktus guva Gerskons Jabīzels, pa 14 punktiem sakrāja Evans Furnjē un Tomā Ertels, kuram arī astoņas rezultatīvas piespēles un septiņas atlēkušās bumbas, bet 11 punktus un 12 atlēkušās bumbas sakrāja Rūdijs Gobērs.

Bosniešiem pa 14 punktiem sakrāja Miralems Halilovičs, Džanans Musa un Jusufs Nurkičs, kuram arī desmit atlēkušās bumbas, bet Džons Robersons sakrāja 13 punktus.

Vēl šajā grupā Lietuva plkst.18.15 pēc Latvijas laika aizvadīs dueli pret Ungāriju un centīsies izcīnīt savu pirmo uzvaru turnīrā, bet plkst.21.30 cīnīsies Vācija un pašreizējā čempione Slovēnija.

B apakšgrupā trīs uzvaras četros mačos ir Francijai, trijos - Vācijai, pa divām uzvarām ir Bosnijai un Hercegovinai četros un Slovēnijai trijos dueļos, kamēr Lietuva un Ungārija piedzīvojušas pa trim zaudējumiem.

Citviet Turcija otrdien Gruzijā ar 78:63 (20:6, 17:24, 22:17, 19:16) pieveica Beļģiju, izvirzoties A grupas galvgalī.

Uzvarētāju rindās 24 punktus, astoņas atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles sakrāja Alperens Šengins, 16 punktus un piecas atlēkušās bumbas pievienoja Furkans Korkmazs, bet 12 punktus guva Erdžans Osmani.

Beļģiem 15 punktus un piecas atlēkušās bumbas sakrāja Hariss Bratanovics, bet 11 punktus guva Fanveins.

Plkst.17.15 šajā grupā būs Melnkalnes un Spānijas mačs, bet plkst.20 duelēsies Gruzija un Bulgārija.

A grupā trīs uzvaras četrās spēlēs ir Turcijai, pa divām uzvarām trijos mačos ir Melnkalnei un Spānijai, divi panākumi četros dueļos - Beļģijai, vienu panākumu trīs cīņās guvusi Gruzija, bet Bulgārija turnīru sākusi ar trim zaudējumiem.

D grupas dienas pirmajā mačā trešo uzvaru izcīnīja Polija, kas ar 75:69 (19:20, 12:20, 17:15, 27:14) pieveica Nīderlandi.

Uzvarētāji atspēlēja 13 punktu deficītu trešajā ceturtdaļā, Mihalam Sokolovskim sakrājot 24 punktus un pa piecām atlēkušajām bumbām un rezultatīvām piespēlēm. 16 punktus un septiņas atlēkušās bumbas pievienoja Aleksanders Balcerovskis.

Zaudētājiem 26 punktus guva Čarlons Klofs, 13 - Janniks Franke.

D grupā Serbijai ir trīs uzvaras trijos, bet Polijai - četros mačos. Divi panākumi ir Izraēlai, pa vienam - Somijai un Čehijai, bet četrus zaudējumus cietusi Nīderlande.

Vēl šajā grupā otrdien tiksies Somija un Čehija, kuras spēli Prāgā uzsāks plkst.18.30 pēc Latvijas laika, un Izraēla ar Serbiju, maču sākot plkst.22.

Čempionāta tiešraides vērojamas platformā "Go3".

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēlēs, kuras sākot ar 10.septembri norisināsies Berlīnē. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B grupu komandas, kā arī C un D grupu labākās vienības.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, par čempioniem kļūstot pirmo reizi. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts notiek no 1. līdz 18.septembrim.

Nākamais Eiropas čempionāts norisināsies pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Šim finālturnīram bija jānotiek 2021.gadā, taču tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, gadu vēlāk pulcējas arī kontinenta spēcīgākie basketbolisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!