Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Veicot atkārtotas pārbaudes 2005. un 2007.gada pasaules vieglatlētikas čempionātos ņemtām dopinga analīzēm, šogad pozitīvas bijušas 28 sportistu 32 nodotās analīzes, otrdien paziņojumā pavēstījusi Starptautiskā Vieglatlētikas savienība (IAAF).

Pēdējās nedēļās IAAF nonākusi kritikas krustugunīs pēc Vācijas televīzijas kanāla ARD sadarbībā ar britu laikrakstu "Sunday Times" radītās dokumentālās filmas, kurā tika ziņots, ka dopings vieglatlētikā ir daudz plašāk izplatīts, nekā līdz šim domāts, - trešdaļai no izturības distanču medaļniekiem pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs laika posmā starp 2001. un 2012. gadu bijušas aizdomīgas asins analīzes.

Kā tagad pavēstījusi IAAF, tā dopinga analīzes uzglabā jau kopš 2005.gada pasaules čempionāta un toreiz ņemtās proves pirmoreiz atkārtoti tika pārbaudītas 2012.gadā, kad pozitīvas bijušas sešas analīzes, bet vēl deviņi sportisti saņēma sodus, atkārtoti pārbaudot citos pasaules čempionātos ņemtās analīzes.

Savukārt šī gada aprīlī, izmantojot jaunākās pieejamās tehnoloģijas, IAAF veikusi vēl vienu 2005.gada analīžu pārbaudi, kā arī caurskatījusi 2007.gada pasaules čempionāta analīzes. Tās parādījušas aizdomīgus rezultātus vēl 28 sportistiem. Tomēr, tā kā joprojām turpinās izmeklēšana, IAAF nevar nosaukt šo sportistu vārdus, turklāt lielākā daļa no viņiem jau noslēguši karjeru. IAAF uzsver, ka neviens no viņiem nepiedalīsies šomēnes gaidāmajā pasaules čempionātā, jo tie, kas vēl turpina karjeras, saņēmuši pagaidu diskvalifikācijas.

Kā ziņots, ARD dokumentālajā filmā tika vēstīts, ka žurnālistam anonīmi atsūtīti faili, kuros bijusi IAAF datubāze ar aptuveni 5000 sportistu 12 000 asins testu rezultātiem. Aptuveni 800 sportistiem rezultāti bijuši aizdomīgi, bet 150 no viņiem pēdējā desmitgadē ieguvuši medaļas prestižākajās sacensībās.

Tikmēr "Sunday Times" bija apkopojuši, ka aizdomīgas bijušas desmit 2012.gada Londonas olimpisko spēļu medaļnieku analīzes. Kaut vieglatlētika jau ilgstoši cīnās ar dopinga problēmu, pašreizējais skandāls varētu kļūt par lielāko vēsturē.

Zīmīgi, ka līdzīgas apsūdzības ARD izvirzīja jau decembrī, kad dokumentālajā filmā atklāja aizkulises Krievijas dopinga uzraudzīšanas sistēmā. Tajā par valsts dopinga lietošanas ēnas pusēm atklāti stāstīja bijušais Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbinieks Vitālijs Stepanovs un viņa sieva Jūlija - vidējo distanču skrējēja, kura pašlaik par aizliegto vielu lietošanu izcieš diskvalifikāciju. Šajos materiālos tika uzsvērts, ka dopinga lietošana Krievijas sportā ir kā sērga, uzraugošajām instancēm slēpjot patiesos analīžu rezultātus un iesaistoties korupcijā.

Jaunākā filma bija turpinājusi decembra tematiku un atkal tika intervēta Stepanovu ģimene, kura nu pārcēlusies uz dzīvi Austrijā. Tāpat šajā filmā secināts, ka procentuāli ļoti daudz aizdomīgo rezultātu ir arī Kenijas sportistu vidū.

No 22. līdz 30.augustam Pekinā risināsies pasaules čempionāts vieglatlētikā, turklāt tā laikā gaidāmas arī IAAF prezidenta vēlēšanas, kurā tiks ievēlēts senegālieša Lamīna Djaka aizvietotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!