Foto: Reuters/Scanpix
Titulētā baškīru izcelsmes skrējēja Lilija Šobuhova zaudējusi tiesā Londonas maratonam un viņai sacensību rīkotājiem būs jāsamaksā 378 tūkstošus mārciņu (460 tūkstoši eiro) liela kompensācija, ziņo britu mediji.

2010. gadā Šobuhova uzvarēja Londonas maratonā, nākamajā gadā finišēja otrā, bet 2012. gada janvārī viņa tika pieķerta dopinga lietošanā, un Londonas maratona rīkotāji tiesā pieprasīja atmaksāt prēmijas, ko sportiste tika saņēmusi. Šobuhovai tika anulēti visi 2009. gadā uzrādītie rezultāti, kā arī uzvaras 2009., 2010. un 2011. gada Čikāgas un Londonas maratonos.

Londonas maratona direktors Bitels sarunā ar medijiem pēc tiesas norādīja, ka Šobuhovas atmaksātā summa tiks izdalīta sportistiem, kuriem "ar mānīšanos atņemts godīgi nopelnītais".

Šobuhovas diskvalifikācijas termiņa beigas bija 2015. gada 23. janvāris, taču Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) iesniedza Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS) pieprasījumu sodu palielināt. CAS šo prasību apmierināja un pagarināja diskvalifikācijas laiku līdz trim gadiem un diviem mēnešiem, taču Starptautiskā Antidopinga aģentūra (WADA) pēc sportistes sadarbošanās ar izmeklēšanu lēma par soda saīsināšanu līdz diviem gadiem un septiņiem mēnešiem.

38 gadus vecajai Šobuhovai ir piespriests mūža aizliegums piedalīties jebkurā no pieciem lielākajiem pasaules maratoniem, kas iekļauti "World Marathon Majors" seriālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!