Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) turpina izziņot atkārtotajās dopinga pārbaudēs iekritušos 2008. gada Pekinas olimpisko spēļu medaļniekus un dalībniekus - jaunākā informācija liecina, ka no sudraba godalgas būs jāšķiras arī Kubas diska metējai Jarlejai Barriosai, kā arī vēl virknei medaļnieku.

Atkārtoti pārbaudot Pekinas olimpiādes laikā nodotās Barriosas analīzes, tajās atklāts aizliegtais preparāts, diurētiķis acetazolamīds, kas ir maskējošs aģents.

SOK atņem diska metējai Pekinā izcīnīto otro vietu, olimpisko medaļu un diplomu; līdz ar to otrā vieta tiek piešķirta ukrainietei Oļenai Antonovai, bet uz bronzas pozīciju paceļas ķīniete Aimina Sona.

Medaļa tiks atņemta arī Krievijas svarcēlājām Nadeždai Jevstjuhinai un Marinai Šainovai.

Jevstjuhina izcīnīja trešo vietu svara kategorijā līdz 75 kg, bet tika pacelta uz otro vietu, kad pozitīvas dopinga analīzes izrādījās kategorijas čempionei Cao Lei, taču nu arī Krievijas sportiste no laureātu trijnieka ir ārā. Viņas analīzēs tika atrasti aizliegtie preparāti turinabols un eritropojetīns.

Savukārt Šainova kļuva par olimpisko vicečempioni svara kategorijā līdz 58 kg. Viņas analīzes uzrādīja stanozololu un turinabolu. Sudrabs tādējādi tiks Ziemeļkorejas svarcēlājai Jongai Aeo, bronza - taizemietei Vandī Kameaimai.

Kā ziņojām, Krievijai jau atņemta sudraba medaļa 4x400 m stafetē, jo pozitīvas dopinga analīzes bija vienai no stafetes dalībniecēm Anastasijai Kapačinskai. Nu viņai pievienojusies komandas biedrene Tatjana Firova, kura individuālajās 400 m sacensībās palika sestā, bet stafetē izcīnīja sudraba medaļu. Viņas analīzes uzrādīja turinabolu un testosterona metabolītus.

Armēnietis Tigrans Martirosjans šķirsies no olimpiskās bronzas medaļas svarcelšanā svara kategorijā līdz 69 kg - viņa analīzēs atrasts stanozolos un turinabols. Uz trešo vieta līdz ar to paceļas kubietis Jordaniss Borrero.

Pozitīvas atkārtotās dopinga analīzes vēl bijušas vairākiem Pekinas olimpisko spēļu dalībniekiem, kas izcīnījuši godalgas - katariešu vieglatlētam Samuelam Adelebari Fransisam, moldāvu svarcēlājam Aleksandram Dudoglo un Azerbaidžānas svarcēlājam Intigamam Zairovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!