Foto: AFP/Scanpix

2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu čempions diska mešanā Kristofs Hārtings skarbi kritizējis pašreizējo Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentu Tomasu Bahu saistībā ar bezdarbību Krievijas dopinga krīzē un paredz, ka līdz gadsimta vidum olimpiskās spēles varētu beigt pastāvēt.

"Tomasam Baham ir jāatkāpjas, lai SOK atgūtu reputāciju, ka tā iestājas par tīru sportu un konkrētu rīcību," izdevumam "Berliner Morgenpost" izteicies 26 gadus vecais vācu vieglatlēts. "Olimpiskā ideja pēdējā gada laikā ir pamatīgi sabojāta, zaudējusi savu spožumu un uzticamību. Nekavējoties ir jāveic caurskatāmas, saprotamas, konsekventas un ilgtspējīgas reformas."

Ja šādi soļi netiks sperti, olimpiskās spēles līdz 2040. gadam "lēnām iznīks", uzskata Hārtings.

Olimpiskais čempions uzskata, ka sportistiem, kuri apzināti lietojuši dopingu, ir jāpiemēro mūža diskvalifikācija, bet tiem, kuru organismā aizliegtie preparāti nonākuši nejauši, piemēram, ar pārtiku, gan būtu jādod otrā iespēja.

Kā zināms, pirms Rio olimpiskajām spēlēm SOK atteicās piemērot Krievijai pilnīgu diskvalifikāciju, novirzot atbildību uz sporta veidu starptautiskajām federācijām. Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) Krieviju bija diskvalificējusi jau iepriekš, šo iespēju izmantoja arī Starptautiskā Airēšanas (FISA) un Svarcelšanas (IWF) federācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!