Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ugandas staieris Viktors Kiplangats svētdien Budapeštā pasaules čempionātā vieglatlētikā izcīnīja zelta medaļu maratonā.

23 gadus vecais ugandietis veica atrāvienu pēdējos 15 kilometros un uzvarēja ar rezultātu divas stundas astoņas minūtes un 53 sekundes.

Etiopijā dzimušais Izraēlas sportists Maru Teferi pēc pagājušajā gadā izcīnītā sudraba Eiropas čempionātā ar rezultātu divas stundas deviņas minūtes un 12 sekundes arī Budapeštā ierindojās otrajā vietā, pēdējos 100 metros apsteigdams etiopieti Leulu Gebresilasi, kurš finišēja septiņas sekundes vēlāk.

Kiplangats un viņa komandas biedrs Stīvens Kisa, kā arī etiopieši Gebresilase, Cegaje Getačevs un Tamirats Tola, kā arī kenijietis Timotijs Kiplagats 30 kilometru atzīmi stundā un 32 minūtēs pieveica vienā grupā.

Pēc tam Kisa piedzīvoja kritienu pēc sadursmes ar Kiplagata papēdi, vadībā izvirzoties Kiplangatam ar Gebresilasi.

Nākamo piecu kilometru laikā 23 gadu vecais Kiplangats aizskrēja prom no sekotājiem, bet iepriekšējais pasaules čempions Tola, kurš pirms gada Jūdžinā uzvarēja ar jaunu čempionātu rekordu, izstājās.

Kisam pēc kritiena izdevās finišēt piektajā vietā, piekāpjoties ceturtajā vietā finiša līniju sasniegušajam Tebello Ramakongoanam no Lesoto.

Savukārt norvēģis Jākobs Ingebrigcens svētdien Ungārijā pasaules čempionātā vieglatlētikā uzvarēja 5000 metru skrējienā.

Pēc sudraba medaļas 1500 metru distancē Ingebrigcens 5000 metru finiša taisnē apsteidza spāni Mohamedu Katiru, kurš otrajā vietā 1500 metru distancē finišēja pirms gada Jūdžinā, un uzvarēja ar rezultātu 13 minūtes un 11,30 sekundes.

Viņš par 0,14 sekundēm apsteidza Katiru un par 0,98 sekundēm - kenijieti Džeikobu Kropu.

Tikmēr Kenijiete Mērija Mora svētdien Ungārijā pasaules čempionātā vieglatlētikā uzvarēja 800 metru skrējienā.

Viņa uzvarēja ar jaunu personisko rekordu minūte un 56,03 sekundes.

Otro vietu ieņēma britu skrējēja Kīlija Hodžkinsone, kura finiša spurtā no trešās vietas pakāpās uz otro un uzvarētājai piekāpās 0,31 sekundi, bet trešo vietu ieņēma finiša taisnē kā pirmā ieskrējusī amerikāniete Atinga Mu, kuras rezultāts ir minūte un 56,61 sekunde.

Kenijā dzimusī Bahreinas sportiste Vinfreda Javi svētdien Ungārijā pasaules čempionātā vieglatlētikā uzvarēja 3000 metru kavēkļu skrējienā.

Viņa uzvarēja ar sezonas labāko rezultātu pasaulē astoņas minūtes un 8:54,29 sekundes.

Arī pārējās medaļas ieguva Kenijā dzimušas sportistes, sudraba un bronzas medaļu ieguvējām pārstāvot savu dzimteni.

Sudraba medaļu, atpaliekot no uzvarētājas 4,69 sekundes, ieņēma Beatrise Čepkoeča, bet bronzas ar rezultātu 9:00,69 - Feita Čerotiča.

Savukārt Nīradžs Čopra no Indijas svētdien pasaules čempionātā vieglatlētikā uzvarēja šķēpa mešanā.

Olimpiskais čempions, kurš pirms gada Jūdžinā finišēja otrais, uzvarēja ar otrajā mēģinājumā aizmesto šķēpu 88,17 metru tālumā.

Ar trešajā mēģinājumā sasniegto rezultātu 87,82 metri otrais finišēja pakistānietis Aršads Nadīms, bet trešais ar 86,67 metriem, kas sasniegti piektajā mēģinājumā, finišēja čehs Jakubs Vadlejhs.

Bet ASV komanda ar Kvinsiju Kolu, Vernonu Norvudu, Džastinu Robinsonu un Reju Bendžaminu svētdien Ungārijā pasaules čempionātā vieglatlētikā uzvarēja 4x400 metru stafetē.

ASV kvartets finišēja ar jaunu sezonas labāko rezultātu pasaulē divas minūtes un 57,31 sekunde.

Sudraba medaļas ar jaunu valsts rekordu divas minūtes un 58,45 sekundes izcīnīja Francija, bet bronzas medaļas ar rezultātu divas minūtes un 58,71 sekunde - Lielbritānija.

Savukārt Femke Bola svētdien Ungārijā pasaules čempionātā vieglatlētikā pēdējā etapā panāca Nīderlandei uzvaru 4x400 metru stafetē.

Bola pēdējos simts metros apsteidza britu sprinteri Nikolu Jērdžinu un atvinnēja Jamaikas sportistes Steisijas Enas Viljamsas desmit metru handikapu, Nīderlandei svinot uzvaru ar sezonas labāko rezultātu pasaulē trīs minūtes un 20,72 sekundes.

Bolai tā Ungārijas galvaspilsētā bija otrā zelta medaļa pēc uzvaras 400 metru barjerotajā distancē un kritiena 4x400 metru jauktās stafetes finišā.

Tāpat Ukrainas augstlēcēja Jaroslava Mohučiha svētdien Ungārijā pasaules čempionātā vieglatlētikā uzvarēja augstlēkšanā.

Viņa pārvarēja 2,01 metra augstumā novietoto latiņu.Sudraba un bronzas medaļas ar pārvarētiem 1,99 metriem tika divām Austrālijas sportistēm, attiecīgi pagājušā gada pasaules čempionei Elenorai Pātersonei un otro gadu pēc kārtas bronzas medaļniecei Nikolai Olisleigersai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!