Foto: cev.lu
Latvijas sieviešu volejbola izlasei piektdien Ukrainā ar pamatīgu sagrāvi sāka Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrās kārtas pirmo sabraukumu, atzīstot nesen aizvadīto Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieces - Itālijas - pārākumu.

Latvijas izlase, kurai ceļā uz Južnijas pilsētu nācās izbaudīt negaidītu aizkavēšanos, cieta neveiksmi ar 0-3 (12:25, 15:25, 6:25).

Spēle ilga tieši stundu, jo Itālijai visos setos piederēja liels pārsvars.

Latvijas izlasē rezultatīvākā ar astoņiem punktiem bija pieredzējusī Inese Jursone, kamēr itālietēm desmit punktus guva Paola Ogeči Egonu.

Vēl šajā turnīrā startē Ukrainas un Austrijas izlases, kuru savstarpējā duelī ar 3-0 (26:24, 25:13, 25:13) uzvarēja laukuma saimnieces ukrainietes.

Jau ziņots, ka Latvijas volejbolistes ceļā uz turnīra norises vietu, aviosabiedrības misēkļa dēļ nokavēja savienojošo reisu, tāpēc Južnijā ieradās vien naktī pirms pirmās spēles.

Latvijas izlase nokavēja savienojošo reisu no Kijevas uz Odesu.

"Abiem lidojumiem bija viena aviokompānija, tomēr tā nesagaidīja pati savu grupu. Šāds gadījums mūsu praksē ir pirmais, turklāt aviokompānija neizrādīja lielu atsaucību situācijas atrisināšanā," situāciju skaidroja Latvijas Volejbola federācijas (LVF) ģenerālsekretārs Ainārs Dakša.

Latvijas dāmu izlase sestdien tiksies ar Ukrainu, bet svētdien mērosies sēkiem ar Austriju.

Pēc nedēļas visas četras komandas piedalīsies vēl vienā apļa turnīrā Itālijā.

Grupas uzvarētāji uzreiz iegūs tiesības nākamgad spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas notiks Azerbaidžānā un Gruzijā, bet sešu kvalifikācijas grupu otro vietu ieguvējas par ceļazīmi cīnīsies izslēgšanas kārtā.

"Izlasei galvenais izdevums ir cīnīties katrā setā. Itālija ir olimpisko spēļu dalībniece, arī Ukraina ir spēcīga," divas grupas favorītes iezīmēja Dakša. "Mazāk informācijas ir par Austriju, tomēr arī viņu komandas spēlējušas Eirokausos. Cīņa varētu būt par trešo vietu grupā."

Kā pauda Dakša, dāmu izlasei nav izdevies savākt optimālo sastāvu, jo uz septembra spēlēm nav iespējams piesaistīt ASV studējošās volejbolistes.

"Tur būtu vairākas spēlētājas, kas ne tikai palīdzētu divpadsmitniekam, bet arī spēlētu pamatsastāvā," teica federācijas ģenerālsekretārs, kā piemērus minot Eniju Bidzāni, kura šoruden sāk pirmo kursu ASV, kā arī jau ilgāku laiku aiz okeāna studējošās Alisi Pētersoni un Aneti Briņķi.

Neapšaubāmas favorītes šajā grupā ir tieši Itālijas volejbolistes, kuras Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs izcīnīja devīto vietu. 2014.gadā viņas bija ceturtās pasaules čempionātā, bet iepriekšējā Eiropas čempionātā pērn guva septīto vietu.

Savā vēsturē itālietes reizi uzvarējušas pasaules un divreiz - Eiropas čempionātos.

Latvijas sieviešu volejbola izlase 90.gados varēja lepoties ar regulāru dalību Eiropas čempionātu finālturnīros, taču finansējuma trūkuma un dažādu citu iemeslu dēļ izlase zaudēja savas pozīcijas, sešus gadus nepiedaloties nevienā oficiālā mačā. Tikai 2011. gada izskaņā tā atkal atjaunoja savu darbību.

Jau vēstīts, ka piektdien kvalifikācijas ciklu ar uzvaru 3-0 (25:19, 25:21, 25:19) pār Horvātiju sāka Latvijas vīru izlase, kuru pirmā sabraukuma turnīrā Slovākijā vēl gaida cīņas ar mājiniekiem un Izraēlas volejbolistiem.

Tā kā Latvijas izlasei šoreiz pretim nav ielozēts neviens grands, pirms kvalifikācijas netiek izslēgta iespēja, ka komanda varēs patiešām pacīnīties par dalību finālturnīrā.

Latvijas sieviešu volejbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Jana Jaudzema, Elvita Dolotova, Anastasija Smirnova, Ilze Liepiņlauska, Ieva Tetere, Liene Mellupe, Terēze Hrapāne, Alise Lece, Līva Sola, Kristīne Dzierkale, Inese Jursone, Linda Jākobsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!