Foto: Mareks Matisons
Latvijas Volejbola federācijas jaunais prezidents Jānis Buks, iepazīstinot LVF biedrus ar savu programmu, iezīmēja "piecus galvenos soļus", kas sperami, lai paceltu šo sporta veidu jaunā līmenī.

LVF biedru kopsapulcē piektdien Buku ar izteiktu balsu vairākumu ievēlēja par jauno organizācijas vadītāju. Par Buku no klātesošajiem nobalsoja 45, astoņi atturējās, bet pret bija viens biedrs. Tā kā šīs bija ārkārtas vēlēšanas, tad Buks vadīs LVF tuvākos divus gadus, pēc kā notiks kārtējās LVF prezidenta vēlēšanas.

Buks tuvākajā laikā cer veikt pilnvērtīgu auditu, lai noskaidrotu reālo finanšu un darbinieku funkciju situāciju organizācijā. Viņš cer LVF darbu padarīt daudz caurspīdīgāku un atklātāku, kā arī optimizēt un labāk sadalīt ikdienas darbinieku (sekretariāta) pienākumus. Kā piemēru viņš minēja LVF ģenerālsekretāru Edgaru Zaiženiju, kurš veic ļoti daudz darba un ir ļoti noslogots ar pienākumiem, kas nebūtu viņa atbildības sfēra.

"Pašmērķis ir padarīt volejbola dzīvi kā pievilcīgāku un volejbola dzīvi organizētāku. Jāsāk ar pašu LVF – ko mēs darām, kāpēc mēs darām, ko varam nedarīt vai kas mums papildus jādara. Iepazīties ar sekretariāta cilvēkiem, kuriem ikdienā jāstrādā. Pirmās valdes sēdes paredzētas jau nākamnedēļ, kad sadalīsim uzdevumus, atbildības sfēras, laika grafikus," pēc ievēlēšanas sacīja Buks.

Kopā ar Buku tika ievēlēta jauna LVF valde. Kā norādīja Buks, valdē starp locekļiem būs sadalīti pienākumi un pa katru novirzienu būs atbildīgi 1-2 cilvēki.

Viens no steidzamākajiem darbiem būšot mārketinga funkcijas pārveide un sadarbība ar konkrētu projektu atbalstītājiem. Primāri tas skar bijušo "Lāses" (šobrīd "Top") kausu jauniešiem, pludmales volejbola turnīra rīkošana Jūrmalā un Latvijas vīriešu volejbola izlases startu Eiropas Zelta līgā.

Kā vēl vienu no uzdevumiem Buks minēja divu augsta līmeņa treneru kursu sarīkošanu, jo volejbolā trūkst kvalificētu jaunu treneru. Buks cer arī decentralizēt LVF sacensību organizēšanu, to uzticot neatkarīgiem rīkotājiem, kuru darbību gan kontrolētu un vērtētu LVF.

Buks cer gada laikā pārveidot LVF vadības struktūru un izveidot LVF padomi, kurai atskaitītos valdes locekļi par savu darbu. Buks cer padomē piesaistīt kādu uzņēmējdarbības vides "smagsvaru", bet katram padomes loceklim gada laikā vajadzētu panākt 25-50 tūkstošu eiro pienesumu federācijai, kas ļautu stabilizēt organizācijas finansiālo situāciju.

"Īpaša uzmanība jāvelta bērnu un jauniešu volejbola attīstībai, savādāk pēc gadiem varēsim rīkot vien veterānu turnīrus," ironiski sacīja Buks. Runājot par jauniešu volejbola attīstību, Buks minēja vārdu "prestižs" – šajā gadījumā bērni un jaunieši rausies spēlēt šo sporta veidu.

"Fundamentāli - volejbols dzīvo uz nodokļu maksātāju naudu (man tā patīk teikt, nevis to saukt par valsts naudu). Svarīgi piesaistīt privāto atbalstītāju naudu. Nāku no korporatīvās vides un esmu gatavs iet pie viņiem. Bet neesmu gatavs iet pārdot federāciju, bet gan volejbola produktus. Piemēram, "Lāses" kausu, kur ir tūkstošiem bērnu. Domāju, ka daudziem uzņēmumiem tā ir mērķauditorija. Mārketinga funkcija ir ļoti svarīga - lai izveidojam labu, pārdodamu produktu. Varam aizmirst par lieliem sponsorējumiem, jāiet pakaļ 3000-5000 eiro, kas ir smags un nepateicīgs darbs, bet mēs to darīsim. Izdarīsim," pārliecināts ir jaunais LVF vadītājs.

Tāpat Buks cer izveidot reģionālo volejbola akadēmiju vai specializēto klašu izveidi, kā arī pludmales volejbola akadēmijas izveidi. Savā uzrunā tobrīd topošais LVF prezidents norādīja uz vēl vienu virzienu, kas ir šī brīža Latvijas volejbola "klupšanas akmens" – jauniešu piesaiste tiesāšanai un daiļā dzimuma piesaisti soģu arodam.

Viens no pirmajiem darbiem, kas gan neparādījās Buka darbu sarakstā, ir Latvijas izlases galvenā trenera apstiprināšana. Līdzšinējam valstsvienības galvenajam treneri Avo Kēlam līgums ir beidzies, bet Buks ir runājis jau ar igauņu speciālistu par nākotni.

"To lems jaunā valde jau tuvākajā laikā. Esmu apsolījis Kēlam, ka to izdarīsim pēc iespējas ātrāk. Respektēju viņu kā cilvēku un viņa plānus. Viņam ir tomēr jāplāno un jāzina, kāds būs liktenis valstsvienībā. Vai aicināšu viņu palikt? Neesmu vienpersonisks vadītājs; gribu to izrunāt ar valdes locekļiem. Par ko esmu priecīgs – mēs valdē esam tik dažādi, viedokļi ir tik dažādi, to diskutēsim un pieņemsim labāko lēmumu," skaidro Buks.

Buks pagaidām nav domājis par savu dalību Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) un Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) darbā. "Kā skatītājam liekas, ka volejbols Eiropā un pasaulē gājis uz leju, un tur vajadzīgas jaunas asinis, uzrāviens. Ja pirms gadiem mēs redzējām volejbolu "Eurosport" televīzijā, tad šobrīd tur mēs redzam šautriņu mešanu. Ja balvu fonds šautriņu mešanā ir lielāks nekā volejbolā, tad problēma ir volejbolā."

Buks aicināja nesteigt ar darbu vērtēšanu, bet pirmos "augļus" un vērtējumu varētu redzēt pēc diviem mēnešiem, kad "varēsim saprast, kur mēs esam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!